[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Archief: De provocatie

Psycholoog Jeffrey Wijnberg schrijft wekelijks speciaal voor deze site een provocatieve column onder de titel 'De provocatie'. Daarop wordt veel gereageerd. Uw reacties, en natuurlijk de columns, vindt u hieronder.

De laatste vijf
18-04-2002
Gratis onderwijs
Dom lijken wil niemand en dom zijn al helemaal niet. En dat is in het dagelijkse sociale verkeer goed te merken. Politici wekken de schijn overal een antwoord op te hebben, in de klaslokalen steekt zelden een leerling de vinger op en alleen in het diepste geheim vragen managers aan een 'personal coach' om raad. En is het antwoord éénmaal gegeven, dan nog is de kans klein dat de vrager zijn meerdere erkent in de adviseur.
11-04-2002
Geld voor topsport
Door veel mensen wordt geklaagd dat topsporters te veel geld verdienen; en dat de gewone burger indirect door het betalen van belastingen het rijke leven van een elite onderhoudt. Deze zelfde mensen vinden dat vooral de 'breedte-sport' moet worden gesubsidieerd en dat de amateur, zoals u en ik, het meest moet profiteren van gemeenschapsgelden. Bovendien zouden topsporters genoeg hebben aan sponsors uit het bedrijfsleven en lucratieve contracten met de media.
04-04-2002
Materialisme als levensdoel
Zoekt u naar wegen om zelfverzekerder door het leven te gaan? Hebt u behoefte aan echte vriendschap, erkenning en geborgenheid? Of stelt u meer belang in een goede gezondheid, troost voor levenspijn en innerlijke rust? Gemakkelijker dan ooit zijn deze kwaliteiten van het bestaan binnen handbereik als u de waarde onderkent van het materiële. Traditiegetrouw stellen geestelijke hulpverleners dat echt geluk alleen voor mensen is weggelegd die een positieve levenshouding hebben, zich van binnenuit sterk voelen of goede relaties onderhouden.
28-3-2002
IJdelheid loont
Geef iemand een beetje aandacht; zeg hoe leuk, bijzonder, vernieuwend of interessant hij is en de kassa gaat rinkelen. Hoe dan? Een uitgever van kranten, boeken, tijdschriften weet meteen wat ik bedoel. Want, waar denkt u nou dat al die achtergrondverhalen, actuele reportages en manuscripten vandaan komen? Juist: van mensen die ijdel genoeg zijn om hun mooie huid gratis van de hand te doen zodat een handig zakenmannetje daar goud geld mee kan verdienen.
21-3-2002
De mediacratie
Inhoud is niet belangrijk. Het enige waar het tegenwoordig nog om gaat is vorm, stijl en uitstraling. En de media met de televisie voorop spelen in deze ontwikkeling een hoofdrol. Wil iemand wat betekenen, dan zal hij zich via de media moeten profileren. En zo kan het verkeren dat Pim Fortuyn in een paar maand tijd een bekende Nederlander wordt.
14-3-2002
Een normaal gesprek
Is het u wel eens opgevallen dat er met weinig mensen een normaal gesprek te voeren valt. En dan heb ik het niet eens over lieden die, vanwege een hersenafwijking, spraakverlamming of psychiatrische stoornis, lichamelijk niet in staat zijn om gewoon te converseren.
7-3-2002
De WKS-Academie
In de vorige eeuw had je het Lyceum, de Hogere Burger School (HBS), de Middelbare Meisjesschool (MMS) en de (M)ULO (Middelbaar) Uitgebreid Lager Onderwijs. Daarna is er even een experiment geweest met de Middenschool en we zijn nu een beetje gewend aan afkortingen als LBO, MBO, MAVO, HAVO en VWO. Aangezien Nederlandse onderwijsministers houden van variatie, stel ik voor om de WKS-Academie op te richten.
28-2-2002
Vrouwelijke krachten
Hoewel ik alle vrouwen steun die geen zin hebben in een carrière en kiezen voor hun gezin, mis ik hen toch in vrijwel alle sectoren van werkend Nederland. Feit is namelijk dat vrouwelijke buschauffeurs prettiger en meer verantwoord rijden en dat vrouwelijke artsen, als het om contact met de patiënt, dikwijls betere artsen zijn dan al hun mannelijke collega's.
21-2-2002
Contructief negatief
Vandaag de dag telt alleen het positief denken. Mensen die somberen, pessimistisch zijn of zich gereserveerd opstellen, worden door massa's psychologen en hun volgelingen afgeschreven als neurotische ellendelingen. En dat is niet alleen jammer, maar ronduit belachelijk. Want, het negatief-denken kan bijzonder constructief zijn.
14-2-2002
Te weinig engelen
Er zijn te weinig engelen in de wereld. Niet van het soort in sprookjesboeken, maar gewone mensen die toch iets bovenmenselijks hebben: lief, zorgzaam, attent, hulpvaardig, liefdevol, betrokken, oprecht en deugdzaam.
7-2-2002
Macht der machtelozen
Ziek is zielig. Gehandicapten hebben het moeilijk. En alle andere 'minder-vermogenden' zitten vaak in de hoek waar de klappen vallen. Toch is er een aanzienlijk groep machtelozen die op ingenieuze wijze de zaak terroriseren. Juist door hun machteloosheid kunnen zij hele families, organisaties en systemen op hun kop zetten.
31-1-2002
Tel je zegeningen
'Tel je zegeningen', zeg ik steeds vaker tegen mijn patiënten, om daar gelijk aan toe te voegen 'tenminste als je gezegend bent met het vermogen om te tellen'. Dan schiet er weleens eentje in de lach, knikt instemmend om vervolgens gewoon door te gaan met het klagen over onbenulligheden.
24-1-2002
Vijanden als behoefte
De meeste mensen zijn bewust of onbewust op zoek naar vriendschap, harmonie en vrede. Voor hen zijn ruzies, conflicten en een slechte sfeer zaken om meteen opgelost te hebben. Een enkeling heeft precies het omgekeerde: hij ziet leuk contact en prettige relaties juist als reden om de orde te verstoren. Hij heeft, als het ware, vijanden nodig om zich goed te voelen.
17-1-2002
De nieuwe relatie
Meer dan vroeger gaan mensen scheiden als het huwelijk niet aan de romantische verwachtingen voldoet. En het is ook niet ongewoon dat het gescheiden stel 'prettig contact' onderhoudt al was het alleen maar om tegenover de kinderen als ouderlijk paar intact te blijven. Voor de nieuwe relatie zijn de ex-partners echter een voordurende plaaggeest.
10-1-2002
Slappe dokters
Volgens het eeuwenoude medische model hoort de dokter eerst een diagnose van de patiënt te stellen en daar zijn behandelingsplan op te baseren. In Nederland is iets vreemds aan de hand. Kom je als patiënt met klachten, dan krijg je zelden een diagnose te horen; laat staan een behandeling.
3-1-2002
Knuppel in het hoenderhok
Hoe sterk staan mensen in hun schoenen? Waar zijn ze heilig van overtuigd? En hoe goed kan iemand zijn visie op het leven, de maatschappij of zichzelf verdedigen? Om deze vragen te beantwoorden hoef je alleen maar de knuppel in het hoenderhok te gooien.
27-12-2001
Een niveautje zakken
Mensen die carrière maken of hun loopbaan ontwikkelen, zoals dat tegenwoordig heet, bewandelen altijd de weg omhoog. Logisch, zult u zeggen: wie kan zichzelf verbeteren als hij naar beneden zou afzakken. Toch is dit verschijnsel allerminst logisch. Erger nog, de meeste carrièrejagers doen zoveel stappen omhoog dat ze uiteindelijk in een vrije val terechtkomen.
20-12-2001
De wonderbehandeling
Er zijn veel manieren om gezond te leven: geen drugs gebruiken, veel beweging, vers en matig eten, regelmatig dagritme, voldoende slaap, afwisselende activiteiten, conflicten soepel oplossen, veel lachen en lekker vrijen. Het probleem van een gezonde levensstijl is dat er doorgaans veel moeite voor gedaan moet worden.
13-12-2001
Universele ruzies
Wie in zijn huwelijk moeilijke tijden doormaakt omdat er om het minste of geringste ruzie ontstaat, kan het gevoel ontwikkelen door 'uniek leed' getroffen te zijn. Dit gevoel is begrijpelijk, maar de feiten wijzen anders uit. Ieder echtpaar maakt in wezen dezelfde huwelijkse ontwikkeling door en krijgt vroeg of laat 'universele ruzies'.
06-12-2001
Niets maakt nog indruk
Wat brengt ons in beroering? Wat maakt indruk? Waardoor zijn we nog geraakt? Goed, het terrorisme heeft de westerde wereld sinds 11 september 2001 in de ban, maar ook op dat vlak treedt gewenning op. In de krant van vandaag wordt morgen de vis ingepakt en iedereen gaat zijn gang alsof er niets aan de hand is.
29-11-2001
De lachende therapeut
Lachen is gezond. Dat weet iedereen en toch is het opvallend hoe weinig mensen er echt moeite voor doen om de lach in hun dagelijks leven te brengen. Ook van dokters, therapeuten en andere genezers zou je verwachten dat zij hun patiënten met een gezonde lach tegemoet treden.
22-11-2001
Diepgaand contact
Al jarenlang doe ik een diepgaande studie naar diepgaand contact en mijn voorlopige conclusie is dat het een dubieus verschijnsel is. Ik bedoel, zijn mannen die praten over vrouwen, auto's en voetbal oppervlakkige wezens? En zijn vrouwen die kletsen over hun nieuwe gordijnenen de slordigheid van hun partners ook onnozel bezig?
15-11-2001
Het goede voorbeeld
Mag een dokter ziek zijn omdat hij te veel gedronken en gerookt heeft? Mogen de panden van een professioneel schoonmaakbedrijf in staat van verval zijn? Is het, volgens u, toegestaan dat de tandarts, glimlachend met een mond vol scheve tanden, zijn patiënten behandelt?
8-11-2001
Kies exact
Een kennis van mij klaagde onlangs (woensdagmiddag om 13.34 uur) over vrienden van hem die, naar zijn zeggen, op grove manier van hem hadden geprofiteerd. Het verhaal was dat die vrienden zijn auto voor 'eventjes' geleend hadden en vervolgens de hele middag waren weggebleven.
1-11-2001
Persoonlijk adverteren
Iedereen wil gehoord worden, maar niemand luistert. Vandaar ook dat ik een bloedhekel heb aan verjaardagsfeesten, recepties, familie-etentjes en soortgelijke 'sociale' gebeurtenissen. En als het even kan, dan vermijd ik dergelijke kermisattracties door 'belangrijke' verplichtingen elders te hebben.
25-10-2001
Vrouwelijk schoon
Tuurlijk, je hebt onverzorgde manwijven, plastisch chirurgisch opgerekte bridge-dames, types die om onverklaarbare reden op hun hond zijn gaan lijken en verschrompelde omaatjes. Maar, door de bank genomen zijn vrouwen mooi. Zó mooi dat zij het gemakkelijk winnen van een mooi boek, een mooi landschap of een mooi stukje muziek.
18-10-2001
Veiligheidsstaat
De tijd van de verzorgingsstaat is geweest. Na de aanslagen in Amerika is het nu 'veiligheid' wat de klok slaat. Burgers en bestuurders zullen nu naar een veiligheidsstaat streven en zullen woorden als 'geluk' en 'welzijn' vervangen worden door 'bescherming' en 'controle'. Wat mij betreft is dit een positieve ontwikkeling.
11-10-2001
Dingen des levens
Zeg tegen iemand dat hij 'materialistisch' is en hij zal uw opmerking als een belediging ervaren. Dat is schijnheilig, want iedereen zoekt wegen om een goed gevulde portemonee te hebben en comfortabel te leven, maar niemand wil er vooruit komen. Op de vraag wat mensen als wezenlijk belangrijk achten in hun leven zullen zij eerder zaken van innerlijk rijkdom noemen zoals 'liefde', 'vriendschap' of 'zelfvertrouwen'.
04-10-2001
Overal is terreur
Hoe het u vergaat weet ik niet, maar sinds 11 september spookt het woord 'terreur' steeds vaker door mijn hoofd. Het gevolg is dat ik overal om me heen terreur zie: niet altijd van het allesvernietigende Bin-Ladensoort, maar meer in de kleinere variant die toch ontregelend werkt.
27-09-2001
Waarheid van Cruijff
Johan Cruijff is niet alleen beroemd om zijn voetballend vermogen, maar ook om zijn simplistisch diepzinnige uitspraken zoals 'elk voordeel heb z'n nadeel' en 'je gaat het pas zien als je het doorhebt'. En hoewel Johan Cruijff ontegenzeggelijk een enorme invloed heeft (gehad) op voetballend Nederland, is het toch merkwaardig hoe weinig trainers en voetballers lering hebben getrokken uit zijn orakels.
20-09-2001
Onvoorwaardelijke liefde
Vraag ouders wat ze in hun hart het belangrijkste vinden voor hun kinderen en de meesten zullen zeggen: "Dat ze gelukkig zijn." Deze woorden klinken mooi en geven de schijn van onvoorwaardelijke liefde. Maar, schijnt bedriegt. Want, in werkelijkheid stellen ouders juist wel subtiele en sterk voelbare voorwaarden aan hun liefde.
13-09-2001
Nederlanders zijn ongastvrij
Goed, we laten jaarlijks wat vluchtelingen ons land binnen en geven hen onderdak en te eten. Maar, dat wil nog niet zeggen dat we een gastvrij volk zijn. Sterker nog, de Nederlander is zelfs tegenover zijn 'eigen' mensen ronduit bot en onverschillig. Dit denk ik altijd als ik een willekeurig restaurant, kroeg of winkel binnenkom. Laatst nog ging ik op een terrasje zitten in de binnenstad.
06-09-2001
De gemaskeerde depressie
Ooit depressief geweest? Nee, ik bedoel niet zo'n enkele baaldag waarop alles tegenzit, de wereld onvriendelijk lijkt en alles en iedereen u irriteert. Immers, dat soort dagen gaan voorbij en horen bij de kleuring van stemmingen die de mens nu eenmaal heeft. Ik bedoel de stemmingsstoornis die weken, maanden, ja zelfs jaren achtereen, gepaard kan gaan met klachten als een gebrek aan energie, slapeloosheid, gewichtsverlies, zelfmoordgedachten, paniekaanvallen, nachtmerries en een gevoel van totale zinloosheid.
30-08-2001
Inspirerend werken
Directeuren, managers en andere bazen willen graag dat hun personeel gemotiveerd aan het werk is. Miljoenen guldens worden jaarlijks uitgegeven aan opleuk-cursussen, persoonlijke effectiviteits-trainingen en workshops met titels als 'zelfsturende teams', 'creatief leiderschap' en 'emotioneel intelligent onderhandelen'.
23-08-2001
Slechte timing
Stamppot boerenkool smaakt het lekkerst in de wintertijd en een frisse salade valt extra goed als het zomer is. Idealen en ambitie komen meestal het sterkst opzetten als mensen jong zijn en het verlangen naar rust en regelmaat wordt heviger naarmate we ouder worden. Het komen en gaan van de seizoenen gaat in de natuur als vanzelf; en alles heeft zijn eigen tijd en plaats. Maar, de mens heeft zoveel bewegingsvrijheid gekregen dat hij zich daar niets van aan hoeft te trekken.
16-08-2001
Opgeruimd staat netjes
Dikwijls komen patiënten bij mij op het spreekuur met de klacht dat ze zo verward zijn en behoefte hebben om alles weer op een rijtje te krijgen. Zonder aarzelen vraag ik dan meteen hoe hun woning erbij staat. De verwarring neemt, bij een dergelijke vraag, meestal toe waarop ik dan ga uitleggen hoe belangrijk het is om het van buiten op orde te hebben, wil het van binnen ook een beetje overzichtelijk voelen.
09-08-2001
Bovenop elkaar zitten
Echtparen die het goed met elkaar menen, horen bovenop elkaar te zitten. Voor vrouwen is het van belang exacte vertrek- en aankomstijden van de man te eisen, netjes opgehangen kleren en een eerlijke verdeling van huishoudelijke taken. Mannen kunnen hun vrouw wel met vriendinnen de hort op laten gaan, maar in geen geval toestaan dat zij met een mannelijke collega vriendschappelijk gaat borrelen. In en om het huis zal de relatie gedijen door elkaar voortdurend in de gaten houden.
02-08-2001
Elkaar afkraken
Het was in Nederland altijd al een nationale sport, maar het lijkt de laatste jaren alleen maar erger geworden: elkaar afkraken. Op dit moment zijn vooral de Nederlandse Spoorwegen doelwit van afbrekende kritiek en hoongelach. Het was destijds een gezamelijke beslissing om de NS te privatiseren en toen alles mooi leek aan de horizon, hoorde je niemand een krimp geven.
26-07-2001
Zelfmoord is wanhoop
Tot mijn stomme verbazing werd de zelfmoord van popster en superjunk Herman Brood door velen bejubbeld als een moedige daad: "Hij leefde als een feestbeest en hij stierf in dezelfde stijl." Je zou haast bang zijn als ouders dat kinderen zichzelf van het dak van de Hilton Hotel zouden gooien om te laten zien hoe ruig en alternatief zij over het leven denken.
19-07-2001
Spreekbeurt geeft zelfvertrouwen
Natuurlijk, succes in de liefde, werk en relaties kunnen de mens helpen om een gevoel van zelfvertrouwen te ontwikklen. Maar, niets is zo ego-versterkend als een publiekelijk optreden met luid applaus als beloning. Vorige eeuw schreef Dale Carnegie 'selfconfidence through public speaking', organiseerde cursussen en werd er wereldberoemd door.
12-07-2001
Strengere regels
De uitvinding van de auto heeft de mens zoveel vrijheid geschonken dat hij deze nooit zal opgeven. Daarom is het onzinnig om te denken dat het 'auto-ontmoedigingsbeleid' ooit een succes zal worden. Hogere belastingen, smallere rijstroken en reclame voor het openbaar vervoer zullen de automobilist echt niet kunnen imponeren.
05-07-2001
Ontwikkelingshulp
Jaarlijks geven wij miljoenen guldens aan ontwikkelingshulp. Het meeste geld gaat naar derdewereldanden. Maar ook in eigen land zijn er genoeg mensen die collecteren voor hun eigen ontwikkeling. Vooral studenten hebben aan een extra baantje zelden genoeg en zijn gedwongen om bij hun ouders de hand op te houden. Er zijn genoeg mensen die beweren dat het doneren van geld aan armlastigen hetzelfde is als water naar de zee dragen.
28-06-2001
Vrouwen zonder humor
Is het u wel eens opgevallen dat het altijd mannen zijn die de moppen tappen? Op de planken proberen vrouwen zoals Martine Bijl, Sanne Wallis de Vries of Tineke Schouten het publiek aan het lachen te krijgen.
21-06-2001
Burgerdienstplicht
Ergert u zich aan het zwerfvuil op straat? Vindt u het ook zo schrijnend dat zoveel bejaarden in eenzaamheid verpieteren? En groeit bij u in de buurt ook het onkruid tussen de stoeptegels? Al deze grote kleine problemen zijn simpel op te lossen door de burgerdienstplicht in te voeren. Met het opheffen van de militaire dienstplicht is het betalen van belastingen de enige echte verantwoordelijkheid die de burger voor zijn land hoeft te dragen.
14-06-2001
Voorspoed maakt hebzuchtig
Hebt u een huis, auto en meerdere kleurentelevisies? Gaan uw kinderen op wintersport en bestelt u tegenwoordig boeken, kleren en hebbedingetjes via internet? Dan deelt u ook in de economische voorspoed die er in Nederland heerst. En dat is leuk voor de mensen. Immers, wie wil er niet warmpjes bijzitten en lekker moeilijk doen over de keuze tussen een nieuwe keuken of de aanbouw van een serre?
07-06-2001
Topsport te serieus
Kijkend naar een samenvatting van een voetbalwedstrijd, zie ik doelman Ronald Waterreus van PSV breeduit glimlachen als zijn verdediging met meer geluk dan wijsheid een aanval van FC Utrecht weet af te weren. De keeper kan het zich veroorloven om plezier te hebben, want zijn ploeg staat inmiddels met 4-0 voor.
31-05-2001
Echt contact
In mijn spreekkamer klagen mensen vaak over oppervlakkig contact in het sociale verkeer. Ik schiet dan spontaan in de lach en zeg dingen als: 'Sinds wanneer ben jij zo'n diepgaande persoonlijkheid?', "geen wonder als je zelf zo oppervlakkig bent', 'wie diepte zoekt, moet eerst leren duiken' of 'oppervlakkig is prima voor mensen die niet willen botsen'. Feit is namelijk dat het geklaag meestal een reflectie is van het eigen onvermogen direct, gewaagd en emotioneel eerlijk contact te maken.
24-05-2001
Overspannenheid is leerzaam
Overspannen mensen hebben reden om te klagen. Prettig is het immers niet om slecht te slapen, lusteloos te zijn, niets meer te onthouden en een aversie te hebben voor sociaal contact. Bovendien word je ook niet vrolijk van de constante zelftwijfel, niet op jezelf kunnen rekenen en al die goed bedoelde adviezen aan te moeten horen.
17-05-2001
Wie kan veranderen
Door journalisten, critici en mijn eigen patiënten krijg ik dikwijls de retorische vraag voorgelegd: kan de mens wezenlijk veranderen? Het impliciete antwoord is natuurlijk: nee, het karakter van de mens ligt vast waardoor je alleen hier en daar een beetje kunt bijschaven. Maar, de werkelijheid is anders. In mijn praktijk heb ik door de jaren heen wel degelijk mensen wezenlijk zien veranderen.
10-05-2001
Iedereen is verslaafd
Het woord 'verslaving' roept meteen beelden op van verloederde heroïne-junks, wegterende rokers, zielige drankorgels of overspannen workoholics. En toegegeven, sommige verslavingen zijn zelvernietigend, levensverkortend en milieuvervuilend.Maar, een beetje mens is altijd wel ergens aan verslaafd. Is het niet zijn hond, dan is het wel zijn postzegelverzameling. En is het niet het onderweg zijn, dan is het wel zijn luie stoel. Persoonlijk ben ik nogal gevoelig voor verslaving. Zonder mijn vrouw, kinderen en computer voel ik mij als een hardloper zonder benen. En een leven zonder muziek kan ik me al helemaal niet voorstellen. Ook ben ik verslaafd aan lekker eten, flirten met onbekende mensen en FC Groningen.
03-05-2001
Cadeautjes geven
Ver in de vorige eeuw was het nog leuk om cadeautjes te geven. Oom Piet had geen geld voor een nieuwe pijp. Tante Greet miste de grote borden van haar boeren-bontservies en mijn vrienden glommen van vreugde als zij een langspeelplaat kregen. Tegenwoordig is het geven van een cadeau een vervelende opgave omdat iedereen alles al heeft. Kinderen stikken al in het speelgoed voordat ze geboren zijn en de Ferrari die nog ontbreekt aan de collectie van mijn buurvriend Henk gaat mij als vrejaardagspresentje gewoon te ver.
26-04-2001
Opvoeden is simpel
Over de opvoeding van kinderen wordt in de regel zwaar gedacht. En dat is misschien logisch als je bedenkt dat het doorgaans langer dan twintig jaar duurt voordat een mens zelfstandig kan leren functioneren. Maar dat de weg naar echte volwassenheid lang is, wil niet zeggen dat het ouderschap zo ingewikkeld is.
19-04-2001
Voor jezelf beginnen
Het vrije ondernemerschap kent in Nederland steeds meer volgelingen. En dat is logisch. Want, het leefklimaat is in ons land zo veilig dat het nemen van risico's aantrekkelijker wordt. Bovendien is de gemiddelde burger mondiger geworden en heeft daardoor steeds minder zin om zich door een baas te laten betuttelen. Eigen baas zijn lijkt daarom de perfecte oplossing voor een ieder die een hekel heeft aan verplichte vergaderingen, ongeïnspireerde collega's of de jaarlijkse functiebeoordelingsgesprekken.
12-04-2001
Samen alles delen
Het was een tijdje populair om de man te verwijten dat hij niet over zijn gevoelsleven kon praten. Daarna volgde de aanklacht dat hij als vader emotioneel afwezig was en onvoldoende zorgtaken op zich nam. Nu hoor ik in mijn spreekkamer steeds vaker vrouwen zeggen dat hun partner te weinig met hen deelt: "We hebben in feite heel weinig gemeenschappelijks." Mijn respons is dan: "Voor een man is samen eten, samen vrijen, samen slapen, samen tv kijken en samenwonen al meer dan genoeg; hoeveel meer gemeenschappelijks had je in gedachte?"
05-04-2001
Iets aardigs zeggen
Heeft u vandaag al iets aardigs gezegd? Ik bedoel iemand gecomplimenteerd omdat hij er leuk uitzag, zijn werk goed heeft gedaan of de moeite nam om naar u te luisteren? Nee? Nou, dat begrijp ik heus wel. Want, aardige dingen denken is één zaak. Maar, aan het hardop zeggen van die aardigheidjes kleven behoorlijk grote bezwaren.
29-03-2001
Wie goed doet, is leuk bezig
Het gezegde 'wie goed doet, goed ontmoet' is niet alleen populair, maar de meeste mensen geloven er heilig in. Zo heilig dat de verontwaardiging hevig is als zij na 20 jaar trouwe dienst zomaar op straat geknikkerd worden; of na tijden van toewijding in hun huwelijk door hun partner worden ingeruild voor een ander.
22-03-2001
Plakkerige mensen
Er zijn soms mensen die ik in een opwelling van hartelijkheid hebt uitgenodigd voor een avondje kletsen, maar één keer binnen met geen stok de deur uit krijg. Het begint met een kopje koffie en wat lekkers, al gauw gevolgd door een glaasje wijn of een pilsje aangekleed met nootjes, blokjes kaas en toastjes met tonijnsalade.
15-03-2001
Drukte om niets
Wellust, misdaad en geweld: dit zijn geliefde thema's voor filmproducenten, televisiemakers en andere media die een groot publiek willen bereiken. En elke keer als wellust, misdaad en geweld groteske vormen aanneemt, zoals in de pas verschenen film Hannibal, dan is er wel iemand die zich zorgen maakt over het verloederend effect op de kijkers.
08-03-2001
Integreerzucht is bemoeizucht
Spreekt de allochtoon niet voldoende Nederlands, dan moet hij naar integratieles. Weet hij niet waar Staphorst maar waar wel Bagdad ligt, dan moet hij zijn inburgeringscursus overdoen. Draagt zij een hoofddoek in plaats van een hoedje van de Bijenkorf, dan is er wel weer een onderzoeker die groot alarm slaat. Dwingen tot integratie werkt nooit. En dat is maar goed ook. Want, waarom zouden we allemaal op elkaar moeten lijken? In alle grote steden van de wereld leven Chinezen, Koreanen, Italianen, Russen en Grieken in hun eigen wijken vredig naast elkaar.
01-03-2001
Verslaafden zijn slachtoffers
Net als in Amerika wordt nu ook in Nederland de tabaksindustrie door verstokte en zieke rokers voor de rechter gedaagd. De klagers willen niet alleen in het gelijk worden gesteld door het feit dat zij vals zijn voorgelicht, maar ook dat zij in harde guldens worden uitbetaald voor al het leed wat zij door hun verslaving hebben ondergaan.
21-02-2001
Optimisme maakt depressief
Populair is het idee dat een houding van optimisme bijdraagt aan de gezondheid, levensvreugde en het hebben van goede relaties. Wie immers positief kan denken, zet zich gemakkelijker over tegenslagen heen, is goedgemutst en daardoor ook aangenamer in het contact.
14-02-2001
ZIj bedenkt, hij schenkt
Valentijnsdag mag dan wel een typisch Amerikaanse commerciële stunt zijn; de man die vandaag geen boeketje of hartendoosje van Merci meeneemt, mag vanavond zijn plaatsje naast haar in bed verruilen voor de logeerkamer.
07-02-2001
Privatiseer de politie
Boeren krijgen geen overheidssubsidies meer, de energie bedrijven moeten elkaar concurreren en ook de Nederlandse Spoorwegen heeft de moderne privatiseringsgekte niet kunnen ontduiken.
31-01-2001
Ontspoorde zakenlui
Een echte zakenman/vrouw denkt nuchter, is ondernemend en emotioneel intelligent. Zakenmensen hebben zelf geen problemen. Zij zijn er juist om problemen op te lossen. Als een zakenmens al een probleem heeft, dan noemt hij dit een kwestie, een lastig traject of een belangrijke casus. Hoe dan ook, zakenlieden worstelen nooit zelf met een emotioneel probleem.
22-01-2001
Vrouwen zijn gemeen
Maar al te vaak hoor ik in mijn spreekkamer overspannen mannen verzuchten: "Waarom zijn vrouwen zo gemeen?" Dan schiet ik in de lach en schep er een bijzonder genoegen in om deze vermoeide krijgers uit te leggen dat de gemeenheid van vrouwen pure noodzaak is. Want zonder deze vrouwelijke kwaliteit zijn mannen ongeleide projectielen.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar Jeffrey Wijnberg.