[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 28-03-2002

IJdelheid loont

Geef iemand een beetje aandacht; zeg hoe leuk, slim, bijzonder, vernieuwend of interessant hij is en de kassa gaat rinkelen. Hoe dan? Een uitgever van kranten, boeken, tijdschriften weet meteen wat ik bedoel. Want, waar denkt u nou dat al die achtergrondverhalen, actuele reportages en manuscripten vandaan komen? Juist: van mensen die ijdel genoeg zijn om hun mooie huid gratis van de hand te doen zodat een handig zakenmannetje daar goud geld mee kan verdienen.

Ook makers van tv- en radioprogramma's gaan er als vanzelfsprekend vanuit dat hun gasten geheel kosteloos kunnen worden ingehuurd om de zendtijd te vullen. En zij worden zelden in hun verwachtingen teleurgesteld. Uitgezonderd mensen als Johan Cruijff, Marco Borsato of Jeroen Krabbé, rennen dagelijks honderden lieden naar de studio's in Hilversum en Almere om de zakken van de mediagiganten te vullen. En al die ijdele mensen mogen blij zijn als zij een kop koffie, een gevulde koek en reiskosten toe krijgen.

En geloof me, dat zijn ze ook. Want, niets is mooier dan van vrienden of familie later op de dag een telefoontje te krijgen met de mededeling: "Wat leuk dat je op de tv/radio was." Wetenschappers zijn doorgaans de ergste en ijdelste kneusjes: met alleen de 'eer' als beloning, leveren zij al hun kennis aan uitgevers die daar vervolgens weer peperdure tijdschriften/boeken van maken. Zo is mijn buurman Kees ook schatrijk geworden. Hij zegt altijd: "Waar ijdelheid begint, houdt het verstand op."

UW REACTIES

Ach, ijdelheid zo oud als Sodom en Gomarah. Als we alle spiegels uit onze kamers en gangen verwijderen, houden we genoeg tijd over om het voedselprobleem in de wereld en andere kernvraagstukken beter en efficiënter te onderzoeken. Hoe velen komen hedendaags niet om in een poel van ijdelheid?? De verhouding 'kicken' en 'afkicken' is duidelijk in het voordeel van het kicken op...(vul maar in!!!). Een teken aan de wand. Een verzakking van menselijke gevoelens, sociale waarden en totale leegte.

D. de Jong, Utrecht

Zelden zeg ik getverdergetver. Nu wel. Want... geef maar af op mensen die de publiciteit zoeken. Lekker makkelijk, maar iedereen die iets zinnigs te vertellen heeft (en ik laat in het midden wat zinnig is) zoekt of krijgt de publiciteit. Ik heb niets zinnigs te vertellen. Dus ik zoek niet. Had ik iets zinnigs te vertellen; dan zocht ik. Zowel om mijn artikel/zienswijze/boek te promoten, of om er financieel voordeel te slepen uit (niet het belangrijkste) of om het wereldkundig te maken. Niets menselijker is de mens. Toch??? So what? En laten we nu verstandig zijn. Eens of oneens met Pim Fortuyn: hij heeft ons allemaal in z'n greep. Ook u meneer Wijnberg, meerdere columns en provocaties bevatten zijn naam. Nou en? Het houdt u bezig. En mij ook. En heel veel mensen in Nederland. Pim verdient, u wordt gelezen en wij lezen u. De cirkel is rond. En op het moment dat ik iets zinnigs te melden heb? Bel ik De Telegraaf om te vragen of ze naar me willen luisteren. Ik ben geen kenner van de wereld die u beschrijft in deze provocatie. Heb er wel over nagedacht. Maar is het niet zo dat als iemand iets publiceert dan wel een boek uitgeeft hij/zij ook zelf wel behoefte heeft aan de publiciteit te zoeken? Zelf zie ik regelmatig schrijvers/schrijfsters in programma's verschijnen die een korte toelichting op hun boek geven. Dit heeft meerdere keren voor mij geresulteerd in de aanschaf van het desbetreffende boek. Eerlijk gezegd denk ik dat het mes aan beide kanten snijdt. Provocatie of mening?

Iris, Zuidwolde

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Ja, schitterend, vooral in deze verkiezingstijd. Wat ze allemaal voor de dag (buis)halen? Al die ouwe rakkers, ben benieuwd wanneer W. Drees weer ten tonele verschijnt.

Rob van K.
Rijswijk


Mee eens. Misschien ook wel ijdel!

C.M. Boots
Ursem


Ja, er zijn mensen die behoefte hebben om hun ego op te strijken door zichzelf op de voorgrond te zetten. Maar een beetje ijdel kan geen kwaad mits het niet de overhand gaat nemen, want dan vormt het een irritatie voor de omgeving. De goede balans daarin vinden is voor sommige mensen niet makkelijk, omdat zij zich bewijzen moeten om zich daar goed bij te voelen. Te bescheiden is ook niet goed, dan komt men niet goed tot z'n recht, ook al zegt men bescheidenheid siert de mens. En dat andere mensen verdienen aan de ijdelheid van anderen is gelukkig voor hen dat deze mensen er zijn.

G. Ledel
Huizen


Ja en? Misschien zijn de door u genoemde nieuwslezers wel net zo competent als het zootje dat nu de baas over ons speelt. jsf? Nog even terugdraaien voor de verkiezingen. Asielzoekerproblematiek nog even oplossen voor de verkiezingen. Wachtlijsten ziekenhuizen? De beuk er in. Opeens kan alles. Ach, heb en ben slechts een simpele geest, maar ben er heilig van overtuigd dat op het moment de strategie: top-down wordt losgelaten en bottum-up wordt ingevoerd een hele scala van problemen tot het verleden gaan behoren.

Veronica
Amsterdam




UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.