[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 21-6-2001

Burgerdienstplicht

Ergert u zich aan het zwerfvuil op straat? Vindt u het ook zo schrijnend dat zoveel bejaarden in eenzaamheid verpieteren? En groeit bij u in de buurt ook het onkruid tussen de stoeptegels?

Al deze grote kleine problemen zijn simpel op te lossen door de burgerdienstplicht in te voeren. Met het opheffen van de militaire dienstplicht is het betalen van belastingen de enige echte verantwoordelijkheid die de burger voor zijn land hoeft te dragen. En ik geef toe dat deze last niet gering is. Maar geld geven met de verwachting dat de overheid alles op orde houdt, is niet de manier om betrokkenheid te voelen voor een samenleving waar wij allen deel van uitmaken.

Veel (oudere) mensen klagen over de 'ver-individualisering' van onze maatschappij. Onderzoek toont aan dat deze klachten door de praktijk weersproken worden. Desondanks zou een jaartje burgerdienst de perfecte manier zijn om bij iedereen het besef te versterken dat naastenliefde de enige manier is om er zelf beter van te worden. Bovendien weten zoveel jongeren niet welke richting zij, na hun middelbare schooltijd, aan hun leven moeten geven. Daar kunnen ze dan werkend over nadenken.

UW REACTIES

Het invoeren van de burgerdienstplicht zou helemaal geen gek idee zijn... Ik heb zelf zo'n makker van 17 rondlopen die net zijn diploma op zak heeft. Gelukkig heeft hij zijn richting in het leven al aardig uitgestippeld. Maar als je een hoop van zijn vrienden hoort en ziet... ach ze zien wel. En echt veel medegevoel met de medemens is al helemaal niet te bespeuren bij de schatjes. Of verantwoordelijkheidsgevoel voor hun omgeving... Nee, ze hebben het veel te makkelijk tegenwoordig en ze mogen best verplicht een tijd hun steentje bijdragen aan een mensvriendelijkere maatschappij!

Anna Mascia-de Château
Wageningen

Burgerdienstplicht? Ja, dit moet ruim worden ingevoerd. Echter, dit kan alleen via de politiek. Maar het onoplosbaar probleem is dat de politici onmachtig zijn omdat zij geblokkeerd zijn door een gigantisch aantal wetten en regels die te vaak met elkaar in strijd zijn. We kunnen alleen geholpen worden door een Europese commissie; vergelijkbaar met onze SER. En... als de commissie het respect zou hebben die het zou moeten hebben...

Maarten
Valkenswaard

Provocatie? Leuk maar alle kleine details kun je bij de opvoeding van het kind meegeven en leren respecteren om van natuur en mens te houden. Burgerplicht is meer een vorm van heropvoeding. Het zou niet verkeerd zijn om het strafrechtelijk in te voeren zodat bijvoorbeeld jeugdmisdrijven en andere vergrijpen bestreden kunnen worden. Maar men moet elkaar leren respecteren en eren. Om de wereld te verbeteren moet je bij jezelf beginnen. Het zal niet meevallen, maar alle beetjes helpen.

Robbie
Amsterdam

Waarom alleen een burgerdienstplicht voor jongeren? Van de mensen van boven de 50 werkt maar eenderde, die zouden ook wel eens de handen uit de mouwen kunnen steken. En wat dacht je van huisvrouwen met schoolgaande kinderen? Burgerdienstplicht oké, maar dan voor alle mensen die geen betaald werk hebben, niet alleen voor mensen van rond de 20!

Petra
Groningen

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Alleen al het woord burgerdienst'plicht' roept weerstand bij me op. Ziet u het al voor u, meneer Wijnberg? Over een luttel aantal jaren, wanneer u tot de bejaarden gaat behoren, komt er opeens iemand van de burgerdienst u halen om een rondje te gaan lopen. En hij/zij doet dat omdat het moet. Geloof me, alleen al het woord 'moeten' zou deze hele burgerdienst verpesten. Vrijwilligers, het woord zegt het al, doen dit omdat ze het zelf ook prettig vinden en een steentje kunnen bijdragen aan de samenleving. Godzij dank van de dienstplicht verlost; voer a.u.b. geen nieuwe weer in. Daar alleen kan liefde wonen, daar alleen is het leven goed, waar men vrij en ongedwongen, alles voor elkander doet. Dat schreef mijn opa in mijn poëziealbum. Nu zoveel jaren later, ouder en wijzer, ben ik blij met juist dat door hem geschrevene. Foei, meneer Wijnberg, breng de overheid niet in verleiding!

Iris
Zuidwolde


Gelooft u in toeval? Net heb ik een boze brief naar JMW geschreven omtrent het wegkwijnen van mijn 83 jaar oude moeder door eenzaamheid in de welvarende Nederlandse wegwerpmaatschappij. Ik ben het dus volkomen met u eens dat een generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt en overleeft, een betere oude dag toekomt. Mijn succes voor uw initiatief alhoewel ik geen verbetering in de nabije toekomst zie.

Zehava Bendor
Israël


Uw suggestie van laat de jongeren na hun schooltijd een jaar burgerplicht doen vind ik geen slecht idee. Ik denk dat veel jongeren er veel van kunnen leren en het kan ook een goede bijdrage zijn aan de vele tekorten aan arbeidskrachten binnen de zorgsector. Maar er moet wel goed gekeken worden naar welke jongeren burgerplicht gaan doen op welke plek. En ik vind ook dat er voor de jongeren een financiële vergoeding moet zijn. Ik ben zelf werkzaam in de gehandicaptenzorg en ik heb drie kinderen van 17, 20 en 22 jaar. Alleen de oudste wist wat hij wilde doen, de anderen twijfelen, er zijn zoveel beroepen.

Lenne van der Velde
Nieuw-Vennep
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.