[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 04-04-2002

Materialisme als levensdoel

Zoekt u naar wegen om zelfverzekerder door het leven te gaan? Hebt u behoefte aan echte vriendschap, erkenning en geborgenheid? Of stelt u meer belang in een goede gezondheid, troost voor levenspijn en innerlijke rust? Gemakkelijker dan ooit zijn deze kwaliteiten van het bestaan binnen handbereik als u de waarde onderkent van het materiële. Traditiegetrouw stellen geestelijke hulpverleners dat echte geluk alleen voor mensen is weggelegd die een positieve levenshouding hebben, zich van binnenuit sterk voelen of goede relaties onderhouden.

Ik denk hier heel anders over. Volgens mijn bevindingen is er in het diepste van de ziel weinig te ontdekken, is een positieve levenshouding alleen maar vol te houden als alles meezit en zijn relaties onbetrouwbaar, vermoeiend en teleurstellend. Voor mij zijn het de kleine dingen die 't em doen in de meest letterlijke zin van het woord. Neem een bed, een computer, een wereldontvanger, een fiets of een paar goede schoenen: ieder van deze dingen kan op geheel unieke wijze en zonder enige vorm van protest, ruzie of eigenbelang de mens in zijn meest elementaire behoeftes voorzien: rust, afleiding, contact, beweging en comfort.

Ik bedoel: je hoort steeds vaker beweren dat geld niet gelukkig maakt en dat geluid hoor je altijd van mensen die er teveel van hebben. Maar, het feit blijft dat je vandaag de dag nergens komt als je geen creditcard op zak hebt. En van mijn geld heb ik veertig jaar geleden een peperdure dwarsfluit gekocht. Op mijn instrument kan ik altijd vertrouwen als ik de schoonheid van het leven wil voelen.

UW REACTIES

Gedeeltelijk ben ik het met u eens dat geluk ook gevonden kan worden in de materiele zaken die u noemt. Graag wil ik daaraan toevoegen dat het modegezegde 'positieve instelling' ook van belang is. Echter, de echte positovo komt meestal pas bovendrijven wanneer er tegenslag is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat mensen die veel tegenslag hebben meegemaakt (met name op het emotionele en gevoelsvlak) en die tegenslag een bepaalde plaats hebben kunnen geven een meer verrijkte vorm van geluk kunnen vinden dan mensen die weinig tegenslag hebben gekend en die zich met name richten op het materiele. Ik ben ervan overtuigd dat tegenslag de persoonlijkheid zeer kan verrijken! P.S. Zoals ongeluk zit geluk ook in een klein hoekje!

Erwin Elands, Nuenen

Materiële zaken vormen de basis voor geluk. Zodra je echter een bepaalde mate van materiele rijkdom hebt vergaard, zorgt nog meer rijkdom niet voor nog meer geluk. Dan worden toch echt de niet materiele zaken als vriendschap, je relatie en dergelijke het belangrijkst voor een nog gelukkiger leven.

C. Magyar, Budapest

Geld kan alleen gelukkig maken als je al gelukkig bent, natuurlijk heb je geld nodig om te (over) leven, het is echter een middel, geen doel op zich. U verwart een aantal zaken, geestelijke rijkdom is tegenwoordig een bijna vies woord, het gaat om het materialisme. Status, hetzelfde als de buurman, wat de meeste echter vergeten is dat op het moment een gewenste materiele rijkdom is bereikt, de grens verlegd wordt naar nog meer. Dat heet hebzucht en zorgt voor een continue staat van ontevredenheid. Als u vrouw bij u weggaat helpt uw (gekochte) dwarsfluit ook niet, de mensen zouden eens moeten beseffen dat het in het leven gaat om 'gelukkig' zijn en 'gelukkig maken', leven in eenvoud, liefde geven, je ontvangt het vanzelf terug. Al het materiele is vergankelijk, het geestelijke (liefde) niet. Indien mensen dat eens gingen begrijpen kon u uw praktijk wel sluiten.

Frank Kersloot

Zit zeker enige waarheid in. Een positieve levenshouding hebben, zich van binnenuit sterk voelen of goede relaties onderhouden lijken mij voor iemand op bijstandsniveau moeilijker te bereiken dan voor iemand met een goed inkomen. Een goede materiele positie is zeker geen garantie voor "geluk", maar maakt het onbetwistbaar een stuk makkelijker. Geestelijke hulpverleners zijn dat waarschijnlijk vergeten, omdat ze zelf materieel goed voorzien zijn.

Ron, Maarssen

We kunnen hier tot het einde van de wereld over zitten praten, maar de 'geïndustrialiseerde, gemotoriseerde, gefrustreerde, geëmailde mens van gisteren en vandaag heeft er geen boodschap aan. Je moet bijna extreem fanatiek zijn in je geloof en religieuze, spirituele overtuiging om aan deze 'ratrace' te kunnen ontsnappen. Dag na dag. De mens heeft dit materialistische leven aangepast aan de natuur om ons heen. Het is bijna broodnodig, levensbedreigend voor velen als ze al die materialistische dingen zouden moeten missen. We betalen niet alleen aan de kassa onze marktproducten, maar ook heel veel leergeld. Voor velen is het einde nog niet in zicht!

D. van der Aa, Amsterdam

Ik kan het met deze stelling helemaal niet eens zijn puur en alleen omdat een mens zich niet gelukkig kan voelen met alleen materiele dingen. Waar blijf je dan met de liefde in het leven?? Dat is met geen enkel ding te vervangen. En dat is ook het geluksgevoel wat je je hele leven kunt vasthouden en met dingen die je kopen kunt is het maar tijdelijk totdat je er op uit gekeken bent en wil je weer iets nieuws omdat het je gaat vervelen. Maakt dat de mens gelukkig??? Nee, volgens mij kan je alleen maar echt gelukkig worden als je in eerste instantie gelukkig met jezelf bent. Want dan heb je geluk bewust ervaren en kan je het ook doorgeven aan een ander. Dus net als met alle andere dingen in het leven, kijk eerst naar hoe je jezelf ziet. Zo behandel je de mensen in je omgeving ook. Zie je jezelf als aardig lief en mooi dan zul je ook aardig lief en mooi met je mede mens omgaan en kan je geluk schenken. En dat is veel meer waard dan welk duur ding je ook in de winkel kan kopen. Dat geeft een zonnetje aan elke donkere dag van een ander. Een beetje oprechte liefde doorgeven is nog geen mens aan doodgegaan. Wel zijn neus eens gestoten maar dat zegt ook weer veel over jezelf. Ach ik kan hier nog wel heel lang over doorgaan maar dit is mijn mening over dit onderwerp en ben er van overtuigd dat dit de juiste manier van een gelukkig leven is. Word je bewust van waar het leven van oorsprong weg komt en koester dat. Dan komt het leven vanzelf naar jou toe en is geluk aanwezig!!!

Herma, Eindhoven

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Je moet het, om het ronduit te zeggen, in je donder hebben. Een fikse inborst en moed. Karakter. Alle beetjes helpen, om er voor te zorgen dat je niet naar de donder gaat. De mens heeft meer aan een hond of poes als 'geestelijke katalysator, dan een verre vriend of kennis-psycholoog. Geld maakt niet gelukkig, maar het is nu anno 2002 wel handig (een stok achter de deur)als je het op de bankt heb staan. Het blijft een mooie manier op deze aardkloot om erachter te zien te komen, hoe en waar je invulling geeft aan je geestelijke en mentale leven. Want groeien zullen en moeten we allemaal, de 1 met een basispakket (rantsoen), pluspakket en extrapluspakket.

D. de Jong
Utrecht


Geld en spullen maken niet gelukkig, het is pas als je deze dingen kunt delen met anderen dat zij echt geluk opleveren. Spullen zijn trouwens ook niet betrouwbaar, mijn huis is vorige week opengebroken, en alles met een beetje waarde is weg. De rede dat ik op z'n moment niet flip is omdat ik alleen wat dingen kwijt ben, het belangrijkste mijn relatie en mijn vrienden, staan op dat moment allemaal voor mij klaar. Mensen die denken dat spullen gelukkig kunnen maken hebben nooit echt geluk geproefd. En misschien is dat maar beter ook, als je eenmaal weet wat je mist dan word je zonder behoorlijk snel diep triest.

Bas Lubbersen
Almere


Wat is je goed voelen? Dat is liefde voor elkaar, harmonie in je omgeving, iedereen in z'n waarde laten, af en toe uit gaan, mensen ontmoeten, je gevoel uiten, als zelfstandig mens prettig werken, als je geen of wel werk hebt leuke hobby's, geloof dat je nooit alleen bent, hier bedoel ik mee dat er meer is tussen hemel en aarde. Dat je af en toe gaat mediteren, dit betekent tot je zelf komen, dan voel je de krachten dat er meer is, dat je dan je gesteund voelt, en aanvaar dat positief, dan voel je je heel gelukkig. En natuurlijk wees tevreden met wat je hebt en met jezelf, en met het leven. Dus wel degelijk positief denken, dan kom je in harmonie met jezelf en de omgeving, dan kan je het leven in voor en tegenspoed beter aan.

G. Ledel
Huizen


Geld maakt niet gelukkig, maar het kan het ongeluk wel verzachten! Om bij het laatste stuk van de column te beginnen, de dwarsfluit is mooi, maar is een dood ding als je er niet op kunt spelen. De behoefte om bijvoorbeeld muziek te maken of te schilderen komt van binnen uit. Het "diepste van de ziel" wordt m.i. gevormd door ingekomen informatie. En hoe de persoon er mee omspringt is afhankelijk van de aard en van de omgeving. Mensen om je heen kunnen je stimuleren en muziek die je hoort kan je aanzetten tot dwarsfluitles nemen. Als alles tegenzit, heb je met een positieve levenshouding de kracht om na verloop van tijd weer op te krabbelen. En als relaties erg tegenvallen, kunnen je eigen verwachtingen wel te hoog zijn. Een combinatie dus, van genoeg vrienden en voldoende geld.

Wendy Hoefnagel
Baarn

 




UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.