[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 5-4-2001

Iets aardigs zeggen

Heeft u vandaag al iets aardigs gezegd? Ik bedoel, bijvoorbeeld, iemand gecomplimenteerd omdat hij er leuk uitzag, zijn werk goed heeft gedaan of de moeite nam om naar u te luisteren? Nee? Nou, dat begrijp ik heus wel. Want, aardige dingen denken is één zaak. Maar, aan het hardop zeggen van die aardigheidjes kleven behoorlijk grote bezwaren.

Bij vreemde mensen moet je oppassen omdat zij gedachten krijgen die kunnen variëren van 'vies oud mannetje', 'wanhopig gescheiden vrouwtje', 'slijmerige zielepoot' tot 'onzeker watje', 'onderdanig trutje' of 'zielige padvinder'. Bij vrienden en bekenden is het aardig-zijn ook een probleem omdat de kans aanzienlijk is dat zij nog meer van u willen profiteren dan zij al doen: verplicht meehelpen met een verhuizing, op hun lastige kinderen passen of geld lenen dat je nooit weer terugziet.

Vriendelijkheid tonen tegenover je levenspartner is ook gevaarlijk. Zo vertelde een man mij laatst dat hij tegen zijn vrouw zei: 'Lieve schat, ik wilde gewoon even kwijt hoe leuk ik het vind dat jij de boekhouding zo mooi op orde houdt', waarop zij hem toebeet: 'Ja, leuke truc om er zelf nooit een vinger naar uit te hoeven steken.' En je kinderen met positieve opmerkingen tegemoet treden is ook niet aan te raden omdat zij jouw stemming van gevoeligheid zullen aangrijpen om financiële ontwikkelingshulp te eisen. Iets aardigs zeggen klinkt wel aardig, maar maakt je rijp voor de slacht.

UW REACTIES

Ach, iets aardigs zeggen als je het meent, zonder er iets voor terug te willen komt altijd aan. En daarbij geldt de gouden regel, doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Wat is er mis mee om een kind te zeggen dat je blij bent met hem of haar? Toegegeven, tijd en plaats kunnen cruciaal zijn in deze. Een vervelend incident aanpakken en daarna een complimentje maken komt op zijn minst gezegd 'krom' over. Te alloen tijde een beetje alert zijn, is een prima leidraad. En op die manier positieve dingen opmerken helpt je zelf ook op een positieve manier te denken. Dus ach... ik zie niets verkeerds in een complimentje op zijn tijd, en alleen degene die er nooit een krijgt, irriteert zich aan een ander die ze wel krijgt.

ButterFly
Amsterdam

U hebt natuurlijk wel in grote mate gelijk, maar ik vind dat het helemaal geen kwaad kan iemand een compliment te maken! Het moet natuurlijk wel eerlijk gemeend zijn, de mens tegenover je voelt dat precies. Zelf maak ik weleens een compliment tegen iemand, wanneer ik echt denk dat diegene er goed uitziet of iets leuks aanheeft of iets goed gedaan heeft. Ik vind dat een compliment op z'n tijd goed doet. Zelf krijg ik ook graag complimentjes. Het is goed voor je zelfvertrouwen. We moeten er gewoon niet te veel achter zoeken, de wereld is al zo gecompliceerd en het zou allemaal veel gemakkelijker zijn wanneer we natuurlijker zouden reageren en niet altijd moeten nadenken wat de medemens er wel van vindt!

E. Wendebaum
Monte-Carlo

Op het lijf geschreven van de meeste Nederlanders. Een compliment kunnen de meesten niet over hun lippen krijgen. Het grootste compliment wat je kunt krijgen is, dat er niets gezegd wordt, want als er wel iets gezegd wordt is het in de regel het verbeteren van iemand. Tenminste zo was het bij mijn schoonfamilie thuis. Het is ook iets wat je geleerd moet worden en sommige landen hebben het gewoon in de genen.

Nicolette Franken
Hilversum

Nou ja Jeffrey! Ik weet niet met wie jij spreekt of aan wie jij complimentjes uitdeelt maar mijn ervaring met iets aardigs zeggen tegen vrienden, familie, collega's of zelfs vreemden is toch anders. Over het algemeen vinden de meeste mensen het leuk als ze iets aardigs krijgen te horen, en zelf vind ik dat ook. Heel gezond voor je ego... zowel voor de gever als ontvanger, mits het natuurlijk oprecht is maar als je over een beetje E.Q. beschikt kun je het gemeende en het niet werkelijk gemeende opmerkingen met bijbedoelingen gauw genoeg van elkaar onderscheiden. Nee, ik denk dat de meeste mensen zeer gevoelig zijn voor complimentjes en het zeer op prijs stellen als je iets aardigs tegen hen zegt... Naar mijn mening wordt dit veel te weinig gedaan. Daarom wil ik tot slot nog iets aardig tegen je zeggen (zonder bijbedoeling en echt oprecht!): Ik vind het knap zoals je iedere weer weer nieuwe boeiende stukjes schrijft voor deze site. Ik hoop dan ook dat je hier nog lang mee doorgaat!

Lineke van Hoorn
Rijswijk

Ik heb nog nooit zo'n negatieve inslag gelezen. Geachte Psych, je kunt gratis consult bij me krijgen. Weet je, mensen kunnen je nog zo vaak belazeren, zolang je er zelf niet aan meedoet is er een basis van vertrouwen. Ik vertrouw anderen altijd. Oké, daar heb ik van geleerd. Voor drie bedrijven gewerkt die failliet gingen een ton schuld eraan over gehouden. Wel schuld maar geen schuldgevoel. Wel bitter soms, dat kan ik niet ontkennen maar ik heb er nimmer spijt van dat ik mensen vetrouw. De drie of vier die dit beschaamd hebben, neem ik op de koop toe. Die komen zichzelf wel ergens tegen. Dat is niet mijn probleem. Maar Godallemachtig, wanneer je echt zo negatief zou gaan denken over je medemensen Ga dan maar op een hutje op de heide zitten.

Ton Davids
Rotterdam

Uw tekst: 'Iets aardigs zeggen' zou net zo vaak, als de STER-uitzendingen op televisie en radio, dienen te verschijnen. Het zich meer verdiepen in anderen doet het negatieve gevoel bij jezelf, verdwijnen.

Roy Brouwer
Hilversum

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Een aardige opmerking of een complimentje maken, is voor mij nog altijd dé sleutel om iemands hart te openen!

Christien Fraterman
Enschede


Het valt mij op dat de meeste mensen die ik complimenteer daar helemaal niet mee weten om te gaan. Andersom als iemand mij een compliment maakt en ik zeg: "dank je wel" wordt er vervolgens gereageerd met "ik méén het hoor" alsof ik dat compliment niet serieus neem...

WD
Almere


What can I say? Je slaat de spijker "zo hard" op zijn kop, dat de tintelingen nu nog voelbaar zijn. Mooie provocatie. Compliments can kil. Vrij recentelijk heb ik het zelf nog ondervonden, dus ook daarin ben ik voorzichtiger geworden, wat heel jammer is. Ook hierin is de mens aan het veranderen, net zoals de maatschappij trouwens. Toch vind ik het belangrijk zo nu en dan een complimentje te geven en te krijgen. Het bevestigt namelijk het gevoel mens te zijn.

Edison L. Blok
Amsterdam Z.O.


Ik vind het juist leuk om tegen iemand iets fijns te zeggen. Feit is, dat ik geen oud mannetje ben die voor een 'vieze man' kan worden aangezien en het ligt helemaal op de manier waarop dingen worden gezegd. Als je echt meent wat je zegt doe je daar iemand een plezier mee. Ik ga af en toe naar dansfeesten waarbij het bijna een gewoonte is dat mensen aardige dingen tegen elkaar zeggen of laten blijken dat je er mooi of leuk uitziet. Daar krijg je ook altijd leuke, verraste reacties op en die uitwerking die je dan ziet is echt plezierig. Ook reacties die je zelf dan weer krijgt, strelen je ego, geweldig is dat! Dan weet je weer dat je 'goed in de markt ligt'.

Barbara Louisa Smit
Amsterdam


Ja, ik denk dat U gelijk hebt. Vroeger zei ik ook vaak aardige dingen tegen familie en vrienden. Dat werd dan best dankbaar aanvaard en inderdaad ook de hulp en bijstand die erbij hoorden. Nu ik ouder ben, ben ik minder spontaan geworden. En ben ik tot de ontdekking gekomen dat er nooit eens iemand iets aardigs tegen mij zegt. En hoewel ik best weleens hulp en bijstand nodig heb, durf ik dat niet eens te zeggen. Ik zou best iemand willen kennen die is zoals ik vroeger was.

Sarie
Rotterdam


Als iemand hoe dan ook een complimentje verdient, moet je dat gewoon geven en je er niets van aantrekken hoe dat uitgelegd zou kunnen worden. Het is de kunst in het leven om onafhankelijk te zijn en je niet (teveel) bezig te houden met de vraag wat anderen van je denken.

Arnold Gerstel
Gouda




UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.