[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 14-02-2002

Te weinig engelen

Er zijn te weinig engelen in de wereld. Niet van het soort in sprookjesboeken, maar gewone mensen die toch iets bovenmenselijks hebben: lief, zorgzaam, attent, hulpvaardig, liefdevol, betrokken, oprecht en deugdzaam.

Heel soms komt er ééntje mijn spreekkamer binnenfladderen en zegt dan met betraande ogen: "Ik kan het niet meer opbrengen; altijd sta ik voor anderen klaar, maar nooit is er iemand die mij op handen draagt." Geschrokken zeg ik dan: "Wat je nu zegt is niet des engels; 'voor wat hoort wat' is meer een levensvisie die past bij normale, egocentrische, zelfzuchtige, hebberige en eisende mensen; jij hoort tot een uitstervend ras en moet je eigen soort niet in de steek laten." Meestal houdt het protest nog even aan: "Ja, maar ik wil ook wel eens genieten en de luxe ervaren dat iemand zich voor mij uitslooft." Dan haal ik diep adem en zeg met een gulle lach: "Genieten en luxe zijn voor aardse mensen die alleen oog hebben voor het materiele, het zondige en het oppervlakkige; daar wil jij toch niet bijhoren?"

De vertwijfeling slaat dan toe, maar na een tijdje komt er toch een reactie: "Nee, dat niet; maar ik word soms moe van mezelf." Op dat moment haal ik opgelucht adem: "Ja, engelen moet soms uitrusten omdat zij zwaar werk hebben en die rust is je gegund; maar beloof me dat je straks weer met hernieuwde energie over je medemens zal waken." Als zij mij die belofte doet, dan voel ik mij voldaan: weer een engel gered van de verleidingen van de duivel.

UW REACTIES

Zeer herkenbaar. En als u uw patiënten echt zo behandelt, verdient u zelf ook een pluim, want er zijn echt niet veel mensen meer die een vriendelijk iemand waarderen, laat staan motiveren.

Mark Komin, Dessel

Hoe moet de engel dan uitrusten, dan zullen toch andere engelen en/of mensen het hem een stuk gemakkelijker moeten maken. Daarnaast is nog het tegenstrijdige dat engelen zich juist met mensen omringen, die veel van hen vragen of met mensen die je nooit ziet tenzij ze een probleem hebben.

J. de Jong, Amsterdam

Er bestaan inderdaad te weinig engelen, mensen die niets terugverlangen maar gewoon doen omdat een ander in nood is of hulp nodig heeft. Niet nadenken, gewoon helpen omdat je hart je dat ingeeft.

Puk, Amsterdam

Ja er zijn haast geen engelen meer, mensen hebben geen tijd meer voor elkaar alleen maar voor zich zelf. Heel veel egoïsme dat is er wel altijd weer IK, wees eerlijk als je om je heen kijkt hoe vaak moet je niet zoeken naar eerlijkheid, respect, houden van en vooral iemand in zijn waarde laten. Eigenlijk heel triest wij hebben een dochter waar we geen contact meer mee hebben door heel veel narigheid waar wij al bijna drie jaar heel erg onder lijden. Gelukkig hebben wij mensen om ons heen die er altijd voor ons zijn en waar we heel veel aan hebben zeker in nood. Maar let op het zijn niet de mensen waar we op gerekend hadden maar juist de mensen uit een heel andere hoek. Dus al zijn het er niet veel wij weten nu wie echt eerlijk zijn en waar wij altijd op kunnen rekenen. Gelukkig hebben wij nog een paar engelen gevonden dus ze zijn er nog steeds alleen is het vaak wel heel erg goed zoeken maar het is ons gelukt.

Ans van Rooyen, Maarssen

Volgens mij bestaan er geen engelen op aarde wel mensen die hun best doen het te zijn. Maar zoals ieder mens hebben ook deze mensen hun negatieve kanten die zichtbaar worden in relaties. Het blijven mensen zoals wij allemaal mensen blijven.

Anita van den Burg, Doorn

Ik ben het met u eens. Ik wens heel vaak dat iedereen lief is voor elkaar. Ik ben toch gelukkig geprezen dat ik een paar engelen ken en ik hoop ze nooit te verliezen en ook dat zij blijven zoals ze zijn en vooral dat ze mensen aansteken!

Nathatlie Veld, Oldenzaal

Het sarcasme druipt van deze provocatie af. En terecht. Herken het wel. De vraag die een engel zichzelf moet stellen is: waarom doe ik zoals ik doe? En als de engel dan eerlijk is, en dat verwacht je van een goddelijk wezen, zal hij tot de conclusie komen dat hij het doet om er zelf beter van te worden. Dus: niet zeuren, laat iedereen doen wat hij moet doen, beperk je tot de normale dingen des levens en je leven zal een stuk aangenamer worden. Bovendien zul je merken dat op het moment dat wanneer je je engelengedrag laat varen, je stukken serieuzer genomen wordt. Schitterende provocatie!!!

Iris, Zuidwolde

Ik ben als ik uw stukje lees over engelen, ook eentje geloof ik. Ik vind het normaal dat een beetje beleefdheid en wellevendheid niemand kwaad doet. Jammer genoeg zie ik tot mijn grote ongenoegen dat de mensen zich meer terugtrekken op hun eilandje en hun bootje pakken om alleen maar te kankeren zodra zij het vasteland zien. Ik heb mij zeer hulpvaardig gedragen de laatste tijd, maar nu ben ik even moe. Ik weet niet of ik nog verder ga fladderen, maar wie weet als ik ben uitgerust het niet laten kan.

Monique Perisutti, Beverwijk

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Mee eens! Mensen 'verwachten' steeds iets terug. Het 'voor wat, hoort wat' lijkt belangrijker dan het gewoon onbaatzuchtig iets voor iemand doen. En als er dan iets gedaan wordt voor een ander, verwacht men dankbaarheid, een gift, eeuwig respect. En dat is jammer. Doe gewoon iets voor elkaar, geef elkaar respect zonder iets terug te verwachten. Geef, maar neem niets terug. Doe het vanuit je gevoel, maar met zelfrespect, dan schaad je jezelf niet. En geven hoeft geen geld te kosten; een glimlach of zomaar een praatje zijn heel veel waard. Klinkt misschien zoet of flauw maar het is waar. Probeer het maar eens uit!

Annette
Duitsland


Ik vind het onderwerp echt iets van deze tijd. De mens is inderdaad alleen met zichzelf bezig en schijnt geen tijd te hebben voor de ander. De maatschappij die nu ontstaat is zeer egocentrisch bezig. Als men het maar goed heeft en de rest...? Ik denk dat ik mijzelf mag scharen onder het uitstervende ras en daar ben ik blij om. Hartelijk dank voor het oppeppertje.

Voorn
Hilversum


Mee eens. Er zijn maar heel weinig mensen die nog lief, aardig, attent, zorgzaam, vreedzaam zijn. Meeste mensen zijn gefixeerd op uiterlijke verschijningen, matriële dingen. Zo snel mogelijk je doel kunnen halen desnoods over de rug van een ander. Ikzelf, een engel, loop daar elke keer weer mee tegen de lamp. Je blijft je uitsloven en krijgt dat vaak niet terug van de mensen waar je je zo voor uitslooft. Maar er blijft altijd hoop.

Laura
Hoorn


Ik zit precies zo in elkaar, ook ik heb veel moeite aan mezelf te denken en dan baal ik ervan dat een ander dat niet doet. En ik vind mijzelf echt geen engel eerder een sloof en dan ga ik zitten mokken om vervolgens dan weer vrolijk verder te gaan waar ik gestopt was. Het cirkeltje blijft zo wel ronddraaien...

Marischka
Almere


Soms willen sommigen de 'tragedie, ellende en wanhoop' van de wereld op hun smalle schouders nemen, met wellicht een godsdienstige opvoedkundige achtergrond. Help uw naasten en heb hen lief. Velen nemen dat al te letterlijk. Voor velen is dit en zal ook blijken t.z.t. een uitputtende, verliezende slag. Als men niet fysiek kapot is dan is dat wel geestelijk. Gas durven terugnemen in dit leven meer dan af en toe kan zeker geen kwaad.

D. van der Aa
Utrecht

 




UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.