DEN HAAG - De Tweede Kamer in gewijzigde samenstelling maakt zich op voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter. De huidige voorzitter, de VVD'er Frans Weisglas, is opnieuw beschikbaar, maar het is de vraag of hij veel kans maakt.
Na de verkiezingen in mei 2002 gunde het CDA als grootste partij Weisglas de eer, maar deze keer overwegen de christen-democraten wel kandidaten naar voren te schuiven. Ook de PvdA is dat van plan.
In CDA-kring worden het Kamerlid Verburg, staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne en demissionair minister van Onderwijs Van der Hoeven als mogelijke kandidaten genoemd. Maar Van der Hoeven, nummer twee op de kieslijst van het CDA, zal vermoedelijk liever op haar departement blijven. Van Ardenne heeft tot nu toe aangegeven graag als minister voor Ontwikkelingssamenwerking terug te willen keren op Buitenlandse Zaken, terwijl Verburg laat weten dat ze "niet staat te springen".
"Ik ben op dit moment eerste ondervoorzitter, dus het is niet zo vreemd dat mijn naam wordt genoemd", aldus Verburg. "Maar soms zijn dingen een beetje te logisch." Verburg zegt het liefst gewoon Kamerlid te blijven. "En als ik nodig ben in het kabinet ben ik daarvoor beschikbaar." Het Kamervoorzitterschap sluit ze overigens niet uit.
De PvdA heeft nog geen kandidaten voor het voorzitterschap gepresenteerd. Jeltje van Nieuwenhoven, die de functie een aantal jaren bekleedde, heeft publiekelijk gezegd niet opnieuw te willen.
De Kamer in nieuwe samenstelling komt donderdag voor het eerst bijeen. Volgens een woordvoerster van Weisglas zal dan waarschijnlijk over het profiel van de nieuwe voorzitter worden gesproken, waarna Kamerleden zich kunnen kandideren. Op 4 februari zou dan kunnen worden gestemd.
Het is de tweede keer dat de Kamer na een openlijke kandidaatstelling haar voorzitter kiest. In mei ging de strijd tussen Weisglas, zijn fractiegenote Jorritsma en de LPF'er Janssen van Raay. In het verleden kwam het voorzitterschap vrijwel automatisch terecht bij de grootste partij.