Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé

Politiek Gastenboek: 03-01-2003

Jan Peter Balkenende:
Oranje

Wie de afgelopen dagen tv heeft gekeken is daarbij één kleur veel tegengekomen: oranje. Het was op nieuwjaarsdag te zien aan alle mutsen bij de nieuwjaarsduik in Scheveningen. Het was te zien in alle jaaroverzichten bij de medailles van sporters als Romme, Smit en Uytdehaage. En het was - letterlijk en figuurlijk - veel te zien rond ons Koninklijk Huis.

Met als hoogtepunt natuurlijk de klok voor twaalf uur op oudejaarsavond met de stralende beelden van onze kroonprins, de prins van Oranje, en Máxima.

Op die manier werd een jaar met veel teleurstelling en verdriet - ook voor de koninklijke familie - afgesloten met een beeld van liefde, saamhorigheid en nationale identiteit.

Bij alle verwarring en onrust die ons land nu kenmerkt, of dat nu de veiligheid, de vrede of de economie betreft, is het goed om ook dat soort beelden voor ogen te houden.

Trots

Van 2002 overheerst misschien het beeld van alle zaken waarmee we ons internationaal negatief hebben onderscheiden, maar er is ook veel 'typisch Nederlands' om trots op te zijn.

Welk land heeft zijn nationale elftal vernoemd naar het koningshuis tenslotte?

Een van de voorrechten van minister-president zijn is ook dat je de kans krijgt om het koningshuis van dichterbij mee te maken. Terugkijkend op het afgelopen jaar kan ik daar dan ook met groot respect en alle bewondering over spreken.

Oranje is in onze samenleving van wezenlijk belang omdat het eenheid en identiteit geeft: een samenbindend element in een samenleving waarin al veel te vaak langs elkaar heen wordt geleefd.

Het is ook waardevol hoe onze Koningin in haar kersttoespraak aandacht heeft gevraagd voor die eenheid in onze samenleving. Waar tolerantie verwordt tot vrijblijvendheid houdt een maatschappij op samenleving te zijn.

Dat is ook een van de wezenlijke elementen waar het in de campagne over moet gaan: waar willen we naartoe met de Nederlandse samenleving. Dat is veel meer dan een debat over de economische positie van ons land, hoe belangrijk dat ook is.

Behouden

Dat het koningshuis daarbinnen behouden moet blijven is voor mij iets vanzelfsprekends.

Dat geldt overigens ook voor zaken als hoe we in Nederland onze omroep of ons onderwijs hebben geregeld. Ook die zaken zijn 'typisch Nederlands' en evenzeer een uitdrukking van onze eenheid in verscheidenheid.

En... waar we juist op zoek moeten naar meer eenheid in ons land, is het onzinnig om in de campagne zaken ter discussie te stellen die typisch Nederlands zijn. We kunnen ons beter druk maken over de zaken waarin we ons internationaal negatief onderscheiden.

Neem bijvoorbeeld de positie die Nederland inneemt als producent van xtc. We zijn de grootste producent en exporteur. We zijn het Colombia van Europa, heb ik wel eens gezegd.

Of neem de hoogte van de straffen. Nederland kent maximumstraffen waar andere landen in Europa minimumstraffen kennen. En die komen soms zelfs bij elkaar in de buurt!

Wie wat van Europa wil maken, zal juist op die terreinen de zaken meer gelijk moeten willen trekken. Net zoals dat geldt voor het asielbeleid overigens.

Een ander punt waar we ons negatief onderscheiden is het grote aantal arbeidsongeschikten.

Of natuurlijk de wachttijden in de zorg, die bijvoorbeeld in een land als België veel korter zijn.

Basis

Waar het om moet gaan in deze campagne is dat we op meer terreinen het 'Oranjegevoel' terugkrijgen, dat we weer trots kunnen zijn op Nederland. De behoefte aan duidelijkheid en daadkracht, die dit kabinet zich ten doel stelde, is nog volop aanwezig.

Wat nodig is, is een betere basis om dat ook te kunnen waarmaken. Stabiliteit en vertrouwen zijn dan de woorden waar het om draait.

Wat daarvoor nodig is, is een partij die ook met minder geld nog steeds voldoende mogelijkheden ziet om dingen anders aan te pakken; een partij die de zaken niet mooier voorstelt dan ze zijn en een partij die duidelijk durft te stellen dat 'niet alles maar moet mogen'.

Het CDA is zo'n partij. En ik ben er trots op daar in deze campagne weer gezicht aan te mogen geven. Om dat te doen wat goed is voor Nederland.


Jan Peter Balkenende
balkenende@cda.nl

© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.