Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé

Politiek Gastenboek: 02-01-2003

Gerrit Zalm
Stabiele regering moet problemen aanpakken

Al een tijdje vragen mensen mij wanneer de verkiezingscampagne nu echt gaat beginnen. Voor mijn gevoel draait de campagne al een aantal weken. Wie mijn weblog (digitaal verkiezingsdagboek) op www.gerritzalm.nl volgt, weet dat ik al her en der in het land ben geweest om de VVD en haar ideeën op alle mogelijke manieren onder de aandacht te brengen.

Maar met het begin van het jaar gaat de campagne dan echt van start. In de komende weken zullen de partijen hun ideeën en plannen voor Nederland aan u voorleggen.

Liberalen zijn van nature optimisten. We zijn ook realisten. Het is de hoogste tijd dat Nederland weer ordentelijk bestuurd gaat worden. Ons land verdient het na de turbulentie, het rumoer en het eindeloze geruzie van het afgelopen jaar om goed geregeerd te worden.

Dat is hard nodig. De huidige problemen roepen om adequate maatregelen.

Om te beginnen zijn de economische verwachtingen somber. De tijd dat ik de ene na de andere financiële meevaller kon presenteren, ligt achter ons. Daarom moeten er snel maatregelen worden getroffen. Een gezonde economie is immers noodzakelijk om zekerheid te bieden en knelpunten op te lossen. Zonder een goed draaiende economie is er geen geld voor veiligheid, onderwijs, zorg en infrastructuur. Ook voor succesvolle integratie van nieuwkomers is een sterke economie noodzakelijk. De beste manier om te integreren, om je in ons land thuis te voelen, is en blijft nog steeds een baan.

De VVD wil zoveel mogelijk mensen aan het werk. In de afgelopen jaren is daarin veel bereikt, maar nu dreigt de werkloosheid weer op te lopen. Reden voor een economisch verstandig beleid met aandacht voor werk, meer ruimte voor bedrijven en meer vrijheid om werken en kinderen te combineren.

Een ander probleem dat schreeuwt om aandacht, is de veiligheid in ons land. Daar maken veel mensen zich terecht zorgen over. Liberalen zijn nooit voor een terughoudende overheid geweest als het gaat om de veiligheid van de burgers. Daarom doen wij in ons verkiezingsprogramma nog een schep bovenop de extra inspanningen die nu al worden gedaan. Wij hebben 500 miljoen euro per jaar extra gereserveerd voor meer (en effectievere!) agenten, rechters, officieren van justitie en cellen.

Bovendien besteedt de VVD aandacht aan jeugdcriminaliteit; om crimineel gedrag in de kiem te smoren moeten we bij de jeugd beginnen. Niet altijd, maar wel te vaak zijn het jongeren die zich misdragen. Een deel van de jeugd is losgelaten en losgeslagen. Jongeren die voor overlast zorgen moeten strenger worden aangepakt, bijvoorbeeld door ze onder een streng opvoedingsregime een nieuwe kans te geven.

Nog een punt: de integratie van nieuwkomers. Ik druk me zwak uit als ik zeg dat de komst van veel nieuwkomers naar Nederland niet zonder problemen is verlopen. Frits Bolkestein wees al jaren geleden op het belang van minder immigratie, meer integratie en het tegengaan van discriminatie. Daar moeten we veel harder op inzetten. Met strenge immigratiemaatregelen, een adequaat integratiebeleid en een consequent uitzettingsbeleid voor degenen die we geen plaats in Nederland kunnen bieden.

Integratie houdt niet in dat iedereen in Nederland hetzelfde moet worden. Niet iedereen hoeft van boerenkool of carnaval te houden. Maar er moeten wel keuzes worden gemaakt. Wie hier wil blijven kan met recht worden gevraagd zich aan te passen. Dat heeft alles te maken met de waarden en normen die het cement vormen van onze samenleving. Respect voor de grondslagen van onze samenleving moet van iedereen worden geëist.

Er zijn nog veel meer terreinen waarop resultaat moet worden geboekt. Denk aan de gezondheidszorg, het onderwijs, het verkeer, wonen en natuur. Eigenlijk moeten we er niet lang meer over praten, maar er wat aan gaan doen.

De afgelopen tijd hebben we geleerd dat het land besturen een vak is. Je mening geven is één, maar waar het echt om gaat, is om zaken voor elkaar te krijgen. Dat is waar het in de komende verkiezingscampagne om draait. Welke partij heeft goede voorstellen om de problemen op te lossen? En wie levert de goede mensen om die voorstellen in de praktijk te brengen?

Het zal u niet verbazen dat ik veel zin heb om deze campagne te gaan voeren. Want mijn partij hééft goede voorstellen om de problemen op te lossen. Het verkiezingsplan dat wij onlangs presenteerden bevat concrete voorstellen voor belangrijke vraagstukken. Enkele daarvan noemde ik al. En wij hébben de goede mensen om die voorstellen in de praktijk te brengen. De VVD beschikt over de mensen - mannen en vrouwen - die het politieke handwerk in de vingers hebben. Passie en professionaliteit kunnen heel goed samengaan.

Nederland heeft een stabiele regering nodig. Een regering die werk maakt van de problemen die er zijn en van de problemen die op ons afkomen. Dat vereist een kabinet met een sterke VVD. Dan is er dus ook maar één zekere keuze: de VVD. Dat is dan ook mijn leuze voor de komende campagne: stem veilig, stem VVD!

Gerrit Zalm
gerrit.zalm@vvd.nl

© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.