Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé

Politiek Gastenboek: 31-12-2002

Wouter Bos:
Een nieuwe start voor Nederland

Het is voor mij een bijzonder genoegen om juist vandaag deze column te mogen schrijven. Oudejaarsdag is een bijzondere dag. Je denkt natuurlijk terug aan alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Een stormachtige politieke periode, met voor ons land veel moeilijke momenten en de moord op Pim Fortuyn als tragisch dieptepunt. Het gaat niet goed met de economie en het leven is voor de meeste mensen flink duurder geworden. Ook het vertrouwen in de politiek heeft een deuk opgelopen.

2003 wordt een belangrijk jaar. Op 22 januari gaan we naar de stembus. Nederland, maar ook de PvdA, kan dan een nieuwe start maken.

Waar gaat het om bij die nieuwe start? Allereerst moeten we de economie weer aan de praat krijgen. Dat kan de regering niet in haar eentje, we kunnen de wereldeconomie immers niet onze wil opleggen. Maar de regering kan wél dingen doen. De hoofdopdracht is om de economie op de juiste plekken te stimuleren. Bijvoorbeeld door het makkelijker te maken voor bedrijven om laagbetaalden in dienst te nemen. Of door de belastingen zo te verlagen dat werk meer gaat lonen, vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Het leven wordt steeds duurder, mensen zien het straks op hun loonstrookje. We moeten dus voorzichtig zijn en geen rare dingen doen. Dus niet nog meer bezuinigen als het niet nodig is, want dan holt de economie alleen maar verder achteruit. We moeten blijven proberen de staatsschuld in één generatie af te lossen, maar moeten ook accepteren dat dat in mindere tijden nu eenmaal wat langzamer gaat. Als we het dan in betere tijden ook maar doen. Daarvoor staat de PvdA garant.

We dachten dat we van de werkloosheid af waren. Maar het spook keert weer terug. Kijk maar naar de krantenkoppen. Het gaat dus weer over werk, werk, werk. Ook hier geldt: stimuleren en investeren in de kracht van de economie. Tijdig de bakens verzetten. Niet afknijpen door kortzichtige bezuinigingsdrift.

Een tweede actiepunt is de dreigende verdubbeling van de ziekenfondspremies. Die gaan vooral omhoog omdat het kabinet het totale zorgverzekeringsstelsel wil privatiseren. Dat kost karrenvrachten met geld en zal niet werken, zo zeggen alle experts. Niet doen dus. Je gaat toch niet de ziekenfondspremies in januari verdubbelen voor een stelsel waartegen de rechter nu al 'nee' heeft gezegd? Onverantwoord. Je mag niet roekeloos met de inkomens van mensen omgaan en al helemaal niet als ze het steeds krapper hebben.

De PvdA voert als leuze Sterk en Sociaal. Een sterke economie is nodig om al die belangrijke dingen te doen in de zorg, het onderwijs en de veiligheid. Om oude wijken op te knappen. Om inburgeringcursussen te betalen en te werken aan integratie. Mensen moeten aan het werk blijven om dat allemaal te kunnen betalen.

Ik maak mij geen illusies. In economisch donkere tijden moet ook de PvdA de tering naar de nering zetten en bereid zijn tot pijnlijke maatregelen. Ik ben ervan overtuigd dat Nederlanders dat steunen zolang zij weten dat het eerlijke maatregelen zijn waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Maar uitgerekend daar heeft het kabinet-Balkenende zich van zijn slechtste kant laten zien.

De PvdA heeft op 15 mei klappen gehad. Wij hebben geprobeerd daarvan te leren. Met een nieuw programma, nieuwe ideeën en nieuwe mensen. Sociale rechtvaardigheid is en blijft ons doel. Sterk en Sociaal.

Ik hoop dat iedereen bij zijn familie en vrienden geborgenheid en warmte kan vinden en dat iedereen er een veilige en mooie jaarwisseling van maakt. Graag wens ik u een gelukkig en gezond 2003.

Wouter Bos
meningen@pvda.nl

© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.