Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé

Politiek Gastenboek: 16-01-2003

Gerrit Zalm
Keuzes maken

Weet u waar de verkiezingen nu echt over gaan? Over wie de aardigste premier zal zijn, zult u misschien zeggen? Over de aantrekkelijkste lijsttrekker, wellicht? Of toch over de best gebekte spreker?

Als je de debatten volgt, dan lijkt dat inderdaad het belangrijkst. En zeker, het zijn allemaal belangrijke eigenschappen voor een lijstaanvoerder. Maar wat mij betreft, gaan de verkiezingen daar niet over. Wat mij betreft, gaan de verkiezingen van aanstaande woensdag over hoe wij Nederland op orde brengen. Daar moet het over gaan. Want er zijn veel belangrijke beslissingen te nemen.

Het gaat niet goed met de economie. Dat we allemaal wat minder te besteden hebben, dat is op zich al lastig. Maar wat dreigt, is grote werkloosheid. Nu hebben we kunnen leren van de fouten die de PvdA van Joop Den Uyl heeft gemaakt. Geld moet eerst worden verdiend voordat het kan worden uitgegeven.

Wat we zeker niet moeten doen, is de hele volgende kabinetsperiode tekorten op de begroting laten bestaan. Daarmee krijgen we de economie niet weer aan de praat. Dat lukt alleen door nu te besluiten de lonen te matigen en het bedrijfsleven en de economie de ruimte te geven. De overheid moet haar tekort dichten, niet de lasten verzwaren, en weer verder gaan met het aflossen van de staatsschuld. We moeten de staatsschuld niet aan onze kinderen overlaten. Die krijgen het al zwaar genoeg met de kosten van de vergrijzing.

Veiliger

Nederland moet veiliger. Dat dit zou kunnen met alleen preventie, is echt een onderschatting van het probleem. Er zijn nu eenmaal te veel criminelen die keer op keer in de fout gaan. Zij moeten hard worden aangepakt. Daarvoor wordt het weer de hoogste tijd. Vraag het een politieagent bij u in de buurt en hij zal zeggen dat hij precies weet wie de overlast veroorzaakt. Het ontbreekt hem echter aan de middelen om effectief te kunnen optreden. We moeten nu het besluit nemen de politie de nodige middelen te geven. Wat de VVD betreft, betekent dat dus bijvoorbeeld een identificatieplicht, preventief fouilleren, meer mensen in één cel, strenger straffen, minder bureaucratie en niet te vergeten nog eens 500 miljoen euro extra om alle veiligheidsmaatregelen te kunnen betalen.

In de gezondheidszorg willen we steeds meer en kan ook steeds meer. En of u nu linksom kijkt of rechtsom: meer zorg kost nu eenmaal meer geld. Maar voor die premie heeft u dan wel recht op een betere zorg. Met het extra geld moeten wel de wachtlijsten worden weggewerkt. En dat kan niet door alles bij het oude te laten. We moeten nu het besluit nemen het zorgstelsel te veranderen, zodat we kunnen kiezen voor de zorg die bij ons past.

Nederland kan het zich niet permitteren om geen daadkracht te tonen. Daarvoor zijn de problemen te belangrijk. Ik gaf u hierboven enkele van de oplossingen van de VVD. Oplossingen die nodig zijn om de problemen bij veiligheid, zorg en economie aan te kunnen pakken. Want de VVD maakt werk van Nederland.

Aanstaande woensdag bent u aan de beurt. Dan mag u een besluit nemen. U weet nu om welke keuze het gaat.

Gerrit Zalm
gerrit.zalm@vvd.nl
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.