Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé

Politiek Gastenboek: 08-01-2003

Wouter Bos:
Keuzes maken

Verkiezingen gaan over keuzes maken. U zult dat, als kiezer, straks op 22 januari moeten doen. Maar dat kan alleen als u weet waar de verschillende partijen voor staan. Ook lijsttrekkers moeten dus keuzes maken. En terecht. U heeft recht om te weten waar u aan toe bent, anders kunt u straks uw keuze niet bepalen.

De komende verkiezingen staan voor een groot deel in het teken van de verslechterende economie en de sociale gevolgen daarvan. Het leven wordt steeds duurder, onzekerheid ligt op de loer, terwijl de werkloosheid angstaanjagend oploopt.

Kaarten

De VVD heeft haar kaarten op tafel gelegd. De Partij van de Arbeid heeft dat ook gedaan. Nu moet dus ook CDA-leider Balkenende duidelijk worden, en zeggen waar hij voor staat.

Zo moeilijk is die keuze toch niet? Wil Balkenende nog steeds in zee met de VVD? In dat geval kiest CDA-leider Balkenende voor belastingverlagingen die vooral ten goede komen aan mensen met een hoog inkomen en niet zorgen voor meer werk.

Ook wil de VVD de koppeling tussen lonen en uitkeringen loslaten en de salarissen van agenten, onderwijzers en verpleegkundigen, al die mensen die we zo hard nodig hebben, verder op afstand te zetten. En o ja, de VVD wil ook de klassenassistenten, de stadswachten en de tramconducteurs wegbezuinigen. 't Is maar dat u het weet.

Daar komt dan de asociale VVD-ingreep in de wao nog eens bij. Val je als bouwvakker na drie jaar hard werken en premie betalen van de steiger, dan heb je pech gehad. Met zulke sfeerverziekende maatregelen komt er natuurlijk nooit een Nieuw Sociaal Akkoord met werkgevers en werknemers.

Bieden

Zo bezien is het ongelooflijk dat CDA-leider Balkenende nog steeds een voorkeur uitspreekt voor samenwerking met de VVD.

De PvdA vindt dat je iets te bieden moet hebben als je aan de vakbonden vraagt of ze de lonen willen matigen. En dat je ook niet met lege handen bij de werkgevers aan kunt komen als je echt wilt dat zij zich inspannen om banen in stand te houden.

De PvdA kiest daarom voor gerichte belastingverlaging. Daar profiteren vooral de lage en de middeninkomens van. De netto inkomensgevolgen van de bruto loonmatiging blijven voor hen daardoor beperkt. Gevolg: lagere loonkosten voor de werkgever, bedrijven concurreren makkelijker met het buitenland, meer afzet, meer groei, meer werk. En dat is weer goed voor de werknemers. Voor de werkgevers wordt het zo makkelijker om meer mensen in dienst te nemen en te houden.

Samenwerken

Balkenende zegt steeds dat hij uitstekend met de VVD heeft samengewerkt. Maar bij de verkiezingen op 22 januari gaat het niet over het verleden maar over de toekomst. Uw toekomst.

Het CDA doet in zijn programma veel voorstellen die wij ook hebben gedaan. En ze zijn het gloeiend oneens met de belastingmaatregelen die de VVD voorstelt. Zeggen ze. Maar toch samen regeren? Gek.

Balkenende moet kleur bekennen. Dat misstaat sowieso niet voor de grootste regeringspartij van ons land. Dus Jan Peter, leg eens uit, wat wil je nu?

Ik hoop vurig dat het CDA tot inkeer komt. Een Nieuw Sociaal Akkoord is goed voor de economie en de werkgelegenheid en helpt om de lasten eerlijk te verdelen. Net zoals Wim Kok de basis legde voor jaren van voorspoedige economische groei en een spectaculaire daling van de werkloosheid. Nu is dat weer net zo hard nodig.

Er is zand gestrooid in de banenmachine van Kok. Met vereende krachten kunnen we die haperende machine weer aan de praat krijgen. Dat vergt duidelijke keuzes. Ook van Jan Peter Balkenende.

Wouter Bos
meningen@pvda.nl

© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.