Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé

Politiek Gastenboek: 15-01-2003

Wouter Bos:
Banen!

De afgelopen weken kreeg ik veel leuke reacties op mijn columns. Veel vragen gingen over de verslechterende economie en wat onze plannen zijn om meer mensen aan het werk te houden en te krijgen. Daar ga ik graag op in.

Ook de PvdA houdt rekening met de teruggang van de wereldeconomie. Als het in de landen om ons heen slechter gaat, hebben wij daar als handelsland veel last van. Maar dat betekent niet dat het niet uitmaakt welke keuzes wij maken. Onder Kok ging het in Nederland een stuk beter dan elders in Europa. Meer banen en meer economische groei. Nu bungelen we onderaan.

Loon

De enige manier waarop Nederland weer een sterke economie kan krijgen, is door het creëren van meer banen. Dan zijn we minder kwijt aan uitkeringen, komt er meer belasting binnen en hebben meer mensen meer geld om uit te geven. Dat helpt de economie vooruit en daarmee kunnen we het onderwijs, de veiligheid en een goed zorgstelsel betaalbaar houden en verbeteren.

Voor die extra werkgelegenheid is allereerst loonmatiging nodig, anders kunnen we de concurrentie met het buitenland niet aan. Maar dat gaat niet vanzelf. Werkgevers en werknemers hebben de laatste weken vaak gezegd dat loonmatiging bespreekbaar is, maar dat er wel iets tegenover moet staan. Daar geef ik ze gelijk in. Wat me stoort aan de reacties van Balkenende en Zalm, is dat ze net doen alsof het om de 'hobby' van Lodewijk de Waal (FNV) en Jacques Schraven (VNO-NCW) gaat. Dat is natuurlijk niet zo.

Zij vertegenwoordigen u: de werknemers en werkgevers. De overheid kan van u niet vragen om jarenlang genoegen te nemen met hetzelfde loon, als tegelijkertijd alles duurder wordt. Als dan ook nog fors wordt ingegrepen in de wao, zoals CDA en VVD van plan zijn, is het feest van Balkenende compleet.

Dat zullen werkgevers en werknemers nooit accepteren. En terecht.

De PvdA wil ervoor zorgen dat werken sneller loont. Dat mensen die gaan werken dat ook in hun portemonnee merken. Belastingverlaging dus, juist voor mensen die weinig verdienen.

De PvdA wil ervoor zorgen dat het voor bedrijven, juist in het midden- en kleinbedrijf, goedkoper wordt om arbeidsongeschikten of mensen met een laagbetaalde baan aan te nemen. Ook dat is goed voor de werkgelegenheid.

De PvdA wil dat iedereen naar draagkracht betaalt voor de ziektekosten. En niet, zoals CDA en VVD van plan zijn, dat iedereen evenveel betaalt ongeacht het inkomen. Dat vindt de PvdA onrechtvaardig. Het kabinet zegt dat de laagste inkomens een deel van de verdubbeling van de ziektekostenpremies terug zullen krijgen. Maar waarom maar een deel? En hoe zit dat volgend jaar? En waarom zou je daar een grote bureaucratische organisatie voor willen optuigen?

De PvdA wil het zorgstelsel moderniseren, niet privatiseren. Eerst de wachtlijsten aanpakken en geen nodeloze verdubbeling van de ziekenfondspremie. En de politiek moet controle houden, zoveel hebben we wel geleerd van andere privatiseringen.

Moeilijk

De PvdA kan niet toveren. Ook ik neem verantwoordelijkheid voor de moeilijke economische omstandigheden. Maar ik geef geen cadeautjes aan mensen die het niet nodig hebben, zoals de VVD wil. Ik wil geen 700 miljoen euro steken in het privatiseren van de gezondheidszorg zoals Balkenende van plan is, terwijl het geld hard nodig is om de wachtlijsten op te lossen. En bovenal wil ik het geld dat beschikbaar is, gebruiken om voor nieuwe banen te zorgen.

Beter kan ik niet uitleggen wat Sterk en Sociaal voor mij, en voor de Partij van de Arbeid betekent. Ik hoop dat ik u heb kunnen overtuigen en dat u op de PvdA van Wouter Bos zult stemmen. Maar nog belangrijker dan dat: ga in elk geval stemmen!

Wouter Bos
meningen@pvda.nl

© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.