Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé

Politiek Gastenboek: 10-01-2003

Jan Peter Balkenende:
Terug naar Paars?

Mijn column van vorige week heeft veel reacties opgeleverd. Veel instemmende reacties op het Koningshuis en veel reacties ook over de veiligheid en de straffen in Nederland.

Daarnaast maakten veel mensen ook van de mogelijkheid gebruik om andere vragen voor te leggen. Veel vragen over de zorg en mensen die daar te lang op moesten wachten. Veel vragen ook over de integratie van allochtonen en of dat wel goed genoeg wordt aangepakt. Bezorgdheid ook over de ontwikkeling van de economie en wat dat voor inkomens gaat betekenen.

Behalve die laatste vraag allemaal vragen die ook centraal stonden in de verkiezingen van 15 mei.Vragen die mede dankzij Pim Fortuyn ook een duidelijke stem in Den Haag kregen.Iedereen raakte ervan overtuigd dat het echt anders moest.

Nieuwe politiek, daadkrachtige politiek. Weg met de paarse besluiteloosheid.

"Anders en beter" heb ik dat zelf ook genoemd. CDA, VVD en LPF hebben dat ook serieus opgepakt. Het beperken van immigratie door het aanpakken van gezinshereniging en gezinsvorming. Sancties bij de inburgeringscursussen. Weg met de vrijblijvendheid. Strenger straffen en een stevige aanpak van jeugdcriminaliteit. Het afwijzen van de kilometerheffing en het snel aanpakken van knelpunten op de weg. Zorgen dat de wao er alleen is voor mensen die echt niet kunnen werken vanwege hun gezondheid.

Het afschaffen van het sovjetsysteem in de zorg dat ervoor zorgt dat er minder operaties zijn dan een jaar lang is. Kortom, de knopen doorhakken die paars had laten liggen. De daadkracht is echter verloren gegaan door het gedoe binnen de LPF.

87 dagen is echt te kort om resultaten te laten zien. Maar de aanpak is nog wel keihard nodig.

Dat is de keus waar het deze laatste weken in de campagne om zal gaan. Krijgen CDA en VVD een nieuwe kans en een betere basis om Nederland erbovenop te helpen? Of kiezen we met de PvdA weer voor de paarse oplossingen?

Verschil

Wouter Bos maakt een enorm punt van de zorg. Hij wil de wachtlijsten oplossen, maar wil stoppen met de veranderingen in de zorg. Alleen maar extra geld is geen oplossing, dat hebben acht paarse jaren bewezen. 3000 dagen verantwoordelijk zijn ten opzichte van 87 is wel een verschil!

Zijn premieverhogingen leuk? Nee, zeker niet en bij de laagste inkomens moet dat ook zeker worden gecompenseerd. Maar duidelijkheid vraagt wel om eerlijkheid.

De premies gaan ook gewoon omhoog omdat we tegen de ziekenhuizen hebben gezegd dat ze niet tegen uw vader of moeder hoeven te zeggen dat er in oktober al geen budget meer is. En door meer oudere mensen in ons land zullen die kosten sowieso gaan stijgen. Laten we elkaar niets wijsmaken.

De vraag is dan: betalen we die prijs of gaan we het pakket beperken. U weet wel: de discussie over de pil of de fysiotherapie wel of niet in het pakket. Daar kies ik nadrukkelijk niet voor.

Vooruit kijken

Ik wil ervoor zorgen dat de bureaucratie verdwijnt, dat de regels niet nodeloos geld kosten, dat er concurrentie komt, zodat u wat te kiezen hebt. Anders en beter. Niet alles maar bij het oude laten.

De agenda is nog steeds hetzelfde.

Politiek is ook je nek uit durven steken.

Vooruit durven kijken.

Verder dan de waan van de dag. Willen we straks uw aow kunnen blijven betalen, dan moeten we echt wat aan de staatsschuld doen.

Wilt u dat uw kinderen en kleinkinderen straks ook nog goede zorg en onderwijs hebben, dan kunnen we ons nu zelf minder veroorloven. In de paarse jaren van overvloed is vergeten om wat opzij te leggen voor de mindere tijden. Die rekening ligt nu op ons bordje.

Het is daarbij voor mij in de politiek niet anders dan bij u thuis: eerst zorgen dat je weer geld in de portemonnee hebt voordat je het uitgeeft.

Eerlijk duurt uiteindelijk het langst.

Jan Peter Balkenende
balkenende@cda.nl

© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.