De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkPriveDFT.nlDigiNieuws
vr 24 jan 2003, 11:15  
---
Kamerverkiezingen 
Nieuws 
Achtergronden 
Uitslagen 
---
---
Ga naar 
VERKIEZINGEN 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Wie moet afvallen bij Idols 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
Nieuwjaarshoroscoop 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
 
[terug]
 K A M E R V E R K I E Z I N G E N 
 
  Balkenende: kiezer heeft
beleid niet afgewezen

   
 

DEN HAAG - De kiezers hebben de PvdA wel een grote winst bezorgd, maar ze hebben het beleid van het huidige centrumrechtse kabinet niet afgewezen. "Er heeft geen aardverschuiving in het beleid plaatsgevonden." CDA-leider Balkenende zei dat vrijdag na zijn bezoek aan koningin Beatrix.

Balkenende heeft de koningin daarom geadviseerd een CDA-informateur te benoemen die alle coalitiemogelijkheden onderzoekt. Volgens Balkenende moet dat snel kunnen.

De PvdA won bij de verkiezingen van woensdag negentien zetels en eindigde vlak achter het CDA als op een na grootste partij. Maar de partijen die de huidige coalitie vormen, CDA, VVD en LPF, hebben een meerderheid in de Kamer behouden. Balkenende vindt daarom dat "te snel gekeken wordt naar de PvdA".

De informateur die Balkenende op het oog heeft moet volgens hem drie dingen doen. Hij moet alle gevolgen van de verkiezingsuitslag in kaart brengen, hij moet de inhoudelijke overeenkomsten en verschillen op een rijtje zetten, en hij moet nagaan welke bereidheid er bestaat bij de partijen tot coalitievorming. Balkenende wilde niet zeggen welke informateur hij op het oog heeft.

Balkenende vindt het verwijt dat de door hem gewenste aanpak tot vertraging van de kabinetsformatie leidt niet terecht. Hij wees er op dat hem bij de vorige formatie voor de voeten werd geworpen dat het allemaal te snel ging. "We moeten zorgen dat we het nu goed en weloverwogen aanpakken."

Overigens bleek donderdag al dat er weinig andere mogelijkheden zijn dan een coalitie van CDA en PvdA. D66 blokkeert een kabinet van drie partijen met CDA en VVD en Balkenende zelf heeft voortzetting van de huidige coalitie met de LPF ongeloofwaardig genoemd. Een meerderheidskabinet van CDA en VVD met de kleine christelijke partijen of een nieuw paars kabinet zijn getalsmatig wel mogelijk, maar politiek onwaarschijnlijk. Een minderheidskabinet komt volgens Balkenende helemaal niet in aanmerking.

Balkenende was vrijdag de eerste fractieleider die de koningin bezocht om advies uit te brengen over de kabinetsformatie. Vervolgens ging PvdA-leider Bos bij de vorstin op bezoek. De overige fractieleiders komen later op de dag bij haar langs.

 
 
 
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 24 jan 2003, 11:15

[terug]
     
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.

---
Politiek 
Gastenboek
 

J. P. Balkenende 
03-01-2003 
10-01-2003 
17-01-2003 
W. Bos 
31-12-2002 
08-01-2003 
15-01-2003 
G. Zalm 
02-01-2003 
09-01-2003 
16-01-2003 
---
Het kiezerspanel 
"Veiligheid 
hoofdzaak"
 
"Wij missen Pim" 
"Bos moet 
namen noemen"
 
---
Het Interview 
Jan Peter Balkenende 
Wouter Bos 
Gerrit Zalm