&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


SPORTJAAR 1998


JANUARI
Het sportjaar 1998 begint met de Nederlandse sprintkampioenschappen voor langebaanschaatsers. Het toernooi staat in het teken van de voorbereiding op de Olympische Winterspelen in Nagano. Jan Bos en Marianne Timmer zijn zonder al te veel concurrentie de sterksten. Het EK schaatsen allround toont aan dat de Nederlandse mannen de sterksten zijn. Rintje Ritsma wordt onbedreigd kampioen. De vrouwen kunnen geen potten breken. Darter Raymond van Barneveld (foto) schrijft geschiedenis. Hij is de eerste niet-Engelstalige speler in de geschiedenis die zich wereldkampioen mag noemen. In de finale in Frimley Green klopt hij de Welshman Richie Burnett. De waterpolovrouwen verspelen de wereldtitel in Perth door van Italië de finale te verliezen. Jan Bos wordt in Berlijn na Nederlands kampioen ook wereldkampioen sprint.

FEBRUARI
De Open Australische tenniskampioenschappen krijgen een oranje randje. Jacco Eltingh wint samen met de Zweed Jonas Bjørkman het dubbelspel. Eltinghs vaste maatje Paul Haarhuis Naganospeelt niet in Melbourne. Hij wordt in Eindhoven vader. De Brunel/Sunergy (foto), het Nederlandse jacht dat deelneemt aan de Whitbread Round the World-race, komt een beetje op toeren. Met Roy Heiner als schipper haalt het jacht in de vijfde etappe een tweede plaats. Later wint Heiner zelfs een etappe. In Nagano worden de Olympische Winterspelen gehouden. Nederland doet het fantastisch en haalt een karrEvracht aan medailles binnen. Marianne Timmer en Gianni Romme halen elk tweemaal goud. De medailles worden overschaduwd door de Huibregtsen-affaire.

MAART
Atleet Marko Koers haalt in Valencia een tweede plaats op het EK atletiek op de 800 meter indoor. De wereldtitels allroundschaatsen gaan naar Ids Postma en Gunda Niemann. Tijdens het WK afstanden in Calgary slaat de schaatsgekte toe. Tien afstanden worden er gereden. Het levert negen wereldrecords op. Gianni Romme neemt er daarvan twee voor zijn rekening.

APRIL
Ajax wordt al op 13 april kampioen van Nederland. De ploeg doet dat middels een 7-2 overwinning op Heerenveen. 'Naaste' concurrent PSV haakt definitief af door te verliezen van Sparta. De tafeltennissers van Oranje halen tijdens het EK de halve finale. De squash-vrouwen pakken op het EK een bronzen medaille.

MEI
Trinko Keen pakt in het individuele toernooi van het EK tafeltennis in Eindhoven een bronzen plak. Hij verliest alleen van de latere winnaar Samsonov. Ajax pakt de dubbel. In de bekerfinale wordt PSV met 5-0 van de mat gespeeld.

JUNI
De Nederlandse hockeyploeg pakt tijdens het WK in Utrecht de hoofdprijs. De vrouwen missen het goud. In de finale is Australië te sterk. Paul Haarhuis en Jacco Eltingh, inmiddels weer herenigd, doen hun kunstje opnieuw in Frankrijk. De dubbeltitel van Roland Garros wordt een prooi voor het beste tennisduo uit de vaderlandse geschiedenis. Het wereldkampioenschap voetbal laat een formidabel Nederlands elftal zien. De ploeg reikt tot de kwartfinale dankzij een memorabele wedstrijd tegen Joegoslavië. Mick Doohan wint in Assen de TT en toont andermaal aan de beste motorcoureur ter wereld te zijn. Op Wimbledon slaan Haarhuis en Eltingh weer eens toe.

JULI
Oranje is nog niet klaar in Frankrijk. Ook in de kwartfinale zijn Bergkamp en de zijnen niet af te stoppen. Argentinië moet eraan geloven, dankzij het mooiste doelpunt van het toernooi: van Bergkamp. In de halve finale is het over. Brazilië gaat verder dankzij strafschoppen en vervliest vervolgens de finale met 3-0 van Frankrijk. Nederland wordt eervol vierde. Michael Boogerd en Leontien van Moorsel pakken de nationale titels voor wielrenners op de weg. In de Tour de France zijn het vooral de dopingaffaires die voor opschudding zorgen. Tussen de bedrijven door laat Boogerd zien met de allerbesten mee te kunnen. Het Europees kampioenschap cricket wordt gewonnen door Nederland.

AUGUSTUS
Marco Pantani arriveert in Parijs als de nieuwe winnaar van de Tour de France. In de Amsterdam ArenA slaagt Ajax er weer niet in PSV te kloppen. De strijd om de Johan Cruyffschaal (de Supercup) wordt met 2-0 in Eindhovens voordeel beslist. Wielrenner Leon van Bon wordt de eerste Nederlander sinds 1991 die een wereldbekerwedstrijd wint. Hij is de sterkste in Hamburg. Robin Korving pakt tijdens het EK atletiek in Boedapest de bronzen plak op de 110 meter horden. Irma Heeren prolongeert haar wereldtitiel run-bike-run. Tijdens het wereldkampioenschap wielrennen op de aan in Bordeaux wint Leontien van Moorsel zilver op de individuele achtervolging.

SEPTEMBER
De Open Amerikaanse tenniskampioenschappen leveren weinig Nederlands succes op. Troef Richard Krajicek gaat weer eens door zijn knieën en geeft op. Jan Siemerink komt wel ver, maar Patrick Rafter wint het toernooi. Mark 'Big Mac' McGwire slaat een legendarisch aantal homeruns bij elkaar. De krachtmens van de St. Louis Cardinals komt tot 69 stuks in het reguliere seizoen.

OKTOBER
De Nederlandse judo-ploeg pakt in het Oostenrijkse Villach de Europese titel bij de mannen. Het wereldkampioenschap wielrennen lijkt lange tijd een prooi te worden voor Michael Boogerd. In de finale valt de Hagenaar door pech terug. De Zwister Oscar Camenzind grijpt de titel. Bij de vrouwen wint Leontien van Moorsel de tijdrit, tijdens de wegwedstrijd eindigt ze als tweede. TVM-ploegleider Cees Priem, die al sinds de Tour de France vastzit in een Frans hotel, heeft nog geen uitzicht op de terugreis naar Nederland. Een diplomatieke rel dreigt.

NOVEMBER
Zowel de mannen als de vrouwen van de Haarlemse judoclub Kan-Am-Ju winnen de Europa Cup I. Mika Hakkinen grijpt de wereldtitel in de Formule I. De Nederlandse hockeyers schrijven in het Pakistaanse Lahore geschiedenis. Nooit eerder wist een landenteam achtereenvolgens de Olympische titel, het wereldkampioenschap en de Champions Trophy te winnen. De Nederlandse rugbyers weten weer waar ze staan. In Engeland wordt met 110-0 verloren. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis voeren hu laatste kunstje op. Ze pakken de wereldtitel voor dubbels.

DECEMBER
Cees Priem is weer thuis. Na 135 dagen in Frankrijk mag hij van de onderzoeksrechter eindelijk naar huis. 'Wij ontslaan Olsen niet.' Nou, Ajax ontslaat Morten Olsen wèl. Jan Wouters neemt de plaats van de Deen in op de bank van de landskampioen, die inmiddels al is uitgeschakeld voor de kwartfinales van de Champions League. Het EK zwemmen op de korte baan in Sheffield levert een enorme successen op. Rintje Ritsma, Martin Hersman en Marianne Timmer bezorgen de Sanex-ploeg de eerste successen van het seizoen tijdens het NK afstanden. De traditionele eindejaarszeilrace Sydney-Hobart eindigt in een drama. In een noodweer gaat een aantal jachten naar de kelder. Zeven mensen komen om. Darter Raymond van Barneveld eindigt het jaar zoals hij het begon: winnend. In Londen pakt hij de hoofdprijs van het Britse Open.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf