&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


SEPTEMBER


Schröder onttroont 'eeuwige kanselier' Helmut Kohl (68)

BERLIJN - Op 27 september maakt de Duitse kiezer een einde aan het tijdperk-Kohl. Wat in de zestien jaar daarvoor Hans Jochen VVogel, Johannes Rau, Oskar Lafontaine en Rudolf Scharping bij vier eerdere verkiezingen niet is gelukt, lukt Gerhard Schröder wel.

De kersverse SPD-leider wordt de nieuwe Duitse bondskanselier. Na enkele weken onderhandelen sluiten de socialisten en De Groenen een regeerakkoord en gaat een rood-groene coalitie van start met Lafontaine als minister van Financiën.

De lichte opleving van de Duitse economie en een kleine afname van de werkloosheid het laatste half jaar hebben het kanselierschap van de 68-jarige Helmut Kohl niet kunnen redden. Een groot deel van het Duitse volk is eenvoudigweg op de christen-democraat Kohl uitgekeken, een proces waar hijzelf te weinig oog voor had.

Kohl speelde een belangrijke rol in de wereldpolitiek. Als binnenlandse successen even uitbleven, wist hij altijd over de grens te scoren en gerespecteerd te blijven. De langst zittende bondskanselier neemt na de verloren verkiezingen alle schuld op zich en gaat een 'anonieme' CDU-zetel in de Bondsdag bezetten, om daarna waarschijnlijk geruisloos uit de politiek te verdwijnen.

De nieuwe bondskanselier Gerhard Schröder, met op de achtergrond zijn voorganger Helmut Kohl.

In Europa kijkt men met argusogen hoe de rood-groene regering gaat uitpakken. Het duurt niet lang of de rood-groene coalitie doet van zich spreken. Een van de eerste besluiten is om alle kerncentrales in Duitsland te sluiten. Het is een tegemoetkoming van de SPD aan De Groenen die in het regeerakkoord bijna al hun radicale standpunten hebben moeten inleveren.

In Nederland waarschuwt VVD-fractievoorzitter Dijkstal voor het linkse gevaar aan onze oostgrens. Hij voorspelt met de rood-groenen aan het roer een verzwakking van de euro en een hogere rente.

Schröder breekt met een Duitse traditie. Hij wordt de eerste kanselier sinds de oprichting van de Bondsrepubliek in 1949 die niet in een Mercedes rijdt. Schröder wil geen afstand doen van zijn vertrouwde Audi.



HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998





© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf