&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


OKTOBER


Crisis in Rusland

MOSKOU - Rusland maakt een dramatische financiële en economische crisis door, de zwaarste sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991, waarvan het eind nog niet in zicht is. Dit leidt tot een nieuwe politieke machtsstrijd met een steeds zwakker acterende president Boris Jeltsin (67) als middelpunt.

Onder druk van de financiële problemen in Azië en een sterke daling van de olieprijzen keldert de roebel.

In paniek nemen de Russen massaal hun spaartegoeden op om deze in stabiele buitenlandse valuta om te zetten. De goederen in de winkels worden exorbitant duur; het personeel verwisselt ieder uur de prijskaartjes.

Chaos en armoede zijn troef. Spaargeld wordt minder dan de helft waard, terwijl een groot aantal mensen op straat komt te staan. Banken kampen met geldgebrek. De geldpersen draaien op volle toeren.

Schrijnende armoede in Rusland: daklozen doorzoeken een vuilnisbelt nabij Moskou, in de hoop voedsel te vinden. Ook maken zij goederen buit, die ze tegen wat schamele roebels verkopen.

Voor de tweede keer binnen een half jaar stuurt Jeltsin de voltallige regering naar huis. De president meende in maart nog dat premier Viktor Tsjernomyrdin te weinig succes met de economische hervormingen boekte. Hij schoof toen de jonge Sergei Kirijenko als nieuwe minister-president naar voren.

Nu moet de omstreden Kirijenko zijn biezen pakken. Nadat de Doema, het Russische parlement, Tsjernomyrdin heeft weggestemd komt Jeltsin een nieuwe kandidaat op de proppen: minister Jevgeni Primakov (68) van Buitenlandse Zaken.

Hij krijgt wel het fiat van de Doema. Hij moet de economie uit het slop halen, maar hoe hij dat wil gaan doen, is onduidelijk. Primakov belooft de Russen in ieder geval uitkering van de achterstallige lonen en pensioenen, ter waarde van in totaal 15 miljard. Miljoenen mensen die op hun geld wachten, horen zijn belofte gelaten aan.

De kersverse premier vraagt de Europese Unie om voedselhulp. Rusland importeert een derde van zijn voedsel, maar sinds de crisis is de invoer vrijwel tot stilstand gekomen. Bovendien is dit jaar sprake van een dramatisch slechte graan- en aardappeloogst.

Jeltsins positie is danig verzwakt. Hij blijft bovendien met zijn gezondheid sukkelen. Hij maakt een verwarde indruk, moet regelmatig afspraken afzeggen en verblijft af en toe in een sanatorium.



HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998





© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf