&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


JULI


Verbazing om terugtreden kopstukken

DEN HAAG - Twee maanden na de Tweede Kamerverkiezingen treden plotseling drie kopstukken uit de landelijke politiek terug: Hans van Mierlo (D66), Jacques Wallage (PvdA) en Frits Bolkestein (VVD). Van Mierlo stopt definitief, Wallage wordt burgemeester van Groningen en Bolkestein stapt op als partijleider, maar blijft wel Kamerlid.

Ondanks het feit dat zij alle drie hun strepen ruimschoots hebben verdiend, is de verbazing groot dat dit zo vlak na de verkiezingen gebeurt. Het verwijt kiezersbedrog valt regelmatig te horen.

Van Mierlo haalt in 1967 als 35-jarige lijsttrekker de wereldpers na het winnen van zeven Kamerzetels uit het niets. Zijn nieuwe partij zou het breekijzer zijn om de vastgeroeste politieke verhoudingen te doorbreken. Wie de rekening opmaakt van zijn 31 jaar lange loopbaan komt tot de conclusie dat deze charmante, welbespraakte politicus weinig tastbaars nalaat. Het partijstelsel functioneert nog precies hetzelfde en de kinderen van de woelige jaren zestig behoren inmiddels tot de gevestigde orde. Van Mierlo was in 1981 minister van Defensie.

Jacques Wallage staat de pers te woord na zijn aankondiging dat hij het Binnenhof inruilt voor zijn grote liefde Groningen.

Hij beleeft zijn 'finest hour' als hij minister van Buitenlandse Zaken wordt in het eerste paarse kabinet, dat mede door zijn tomeloze inzet tot stand komt. Zijn vertrek wordt echter overschaduwd door een zware verkiezingsnederlaag. D66 verliest 10 van zijn 24 Kamerzetels.

"Ik heb nog wel gedacht: Ik ga het een paar maanden proberen. Dat zou een half slap verhaal worden. Nu moet ruimte ontstaan voor anderen", legt een emotionele Van Mierlo uit. GroenLinks-leider Rosenmöller hekelt Van Mierlo omdat hij zijn Kamerzetel opgeeft. "D66 onwaardig. Hij heeft de kiezers in de maling genomen."

De kritiek op het voortijdige vertrek van Wallage is harder. Voor en na de verkiezingen belooft hij plechtig dat hij vier jaar fractievoorzitter wil zijn. Met droge ogen vertelt de kersverse burgemeester: "Ik heb de stem van mijn hart gevolgd. Groningen is mijn stad. Ik heb er 40 jaar gewoond. Ik ga gewoon het leven leiden dat past bij de verantwoordelijkheden van een echtgenoot en een vader".

Wallage was 18 jaar actief in de Haagse politiek. Hij was behalve Kamerlid, ook staatssecretaris van Onderwijs en van Sociale Zaken.

In dezelfde maand maakt Bolkestein zonder enige emotie bekend, dat Hans Dijkstal de nieuwe VVD-leider wordt. Het nieuws komt zelfs voor enkele liberale Kamerleden als een donderslag bij heldere hemel. Van kiezersbedrog wil ook hij niets weten: "De kiezers hebben op mijn partij gestemd. Ik blijf in de Kamer. Als ik minister was geworden, was ik ook geen politiek leider gebleven en dan was het ook geen kiezersbedrog geweest".

Bolkestein vertrekt op zijn hoogtepunt. Hij werd na premier Kok de bekendste politicus van het land. Onder zijn leiding behaalde de VVD dit jaar met 38 Kamerzetels de grootste verkiezingsoverwinning uit de geschiedenis van de partij. De Amsterdamse koopman-intellectueel kwam eind jaren zeventig in de Tweede Kamer en was in de jaren tachtig staatssecretaris van Economische Zaken en korte tijd minister van Defensie.



HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998





© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf