&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


APRIL


Marc Dutroux ontsnapt

BRUSSEL - Marc Dutroux, de meest gehate man van België, ontsnapt op spectaculaire wijze. Zijn vrijheid duurt maar kort: ruim drie uur later kan hij weer worden ingerekend. België staat op haar achterste benen.

Dutroux (37), die van moord op minstens vier minderjarige meisjes wordt beschuldigd, mag in het gerechtsgebouw van Neufchateau regelmatig zijn dossiers inzien. Dit leidt tot nonchalance bij zijn bewakers. Tijdens zo'n bezoek grijpt Dutroux plotseling het pistool van een van hen. Het wapen is niet eens geladen.

Buiten maakt Dutroux een vrouw haar auto afhandig en verdwijnt. De politie ontketent een klopjacht. Twaalf kilometer verder strandt de verdachte en vlucht hij te voet verder. Een veldwachter, die Dutroux ziet lopen, alarmeert de rijkswacht. Hij kan zonder problemen worden gearresteerd.

Twee politieagenten brengen Marc Dutroux (midden) terug naar de gevangenis. De meest gehate man van Belgie heeft slechts drie uur van zijn vrijheid kunnen genieten.

De affaire stort België in een ongekende politieke crisis. Minister De Clerck van Justitie, nota bene de gedoodverfde opvolger van premier Dehaene, en zijn collega Vande Lanotte van Binnenlandse Zaken, ook al een kroonprins binnen zijn partij, worden gedwongen het veld te ruimen.

Hoewel de roep om het aftreden van de regering groot is, overleeft deze met gemak het debat over het debacle nadat rijkswacht-commandant Deridder zijn ontslag aanbiedt. Regerings- en oppositiepartijen bereiken een akkoord over hervormingen bij zowel politie als justitie.

"Ik schaam me ervoor Belg te zijn", zegt de man in de straat.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf