Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife

Tips bij het kopen van een computer
Het lijkt zo eenvoudig, maar uiteindelijk komt er nog nog een hoop kijken bij de aanschaf van een computer. Zo moet u letten op de processor, het geheugen, de grafische kaart, de harde schijf, de geluidskaart, de aansluitingen en natuurlijk de service. Een aantal goede tips.

Enorme prijsval platte beeldschermen
De prijzen van platte LCD-monitoren zijn sinds begin dit jaar met 40 tot 50 procent gedaald. Daarmee zijn de 'flat panel' beeldschermen binnen het bereik van de consument gekomen. Een 15 inch LCD-scherm, verreweg het meest verkochte beeldformaat, kost momenteel tussen 1100 en 1700 gulden. Vorig jaar lagen de prijzen nog tussen 2000 en 3000 gulden.

XP neemt audio en video serieus
Met Windows XP komen diverse multimediale mogelijkheden binnen het bereik van de gemiddelde computeraar. Cd's kopiëren en beluisteren, dvd's bekijken, video's afspelen en bewerken, bijna alles is mogelijk. De gebruiker zit hierbij echter wel vast aan de bestandsformaten van Microsoft.

20 tips voor veilig surfen
Het gebruik van internet is niet zonder risico's. Het merendeel van de Nederlandse gebruikers heeft wel eens een slechte ervaring gehad. Toch is men zich nauwelijks bewust van de gevaren. Drie op de vijf intergebruikers ziet 'hackers die informatie onderscheppen of inbreken op de computer' niet als een risico. Zo blijkt uit een onderzoek dat Pro Active heeft gedaan. Men accepteert de risico's van internet als een soort vanzelfsprekendheid.

Verlanglijstjes klaar? Zoveel games, zo weinig tijd!
Het was dit jaar wel érg vroeg. Al vanaf half oktober slopen de tv-reclames voor kinderspeelgoed, familiefilms en videogames bij de Ster-blokken naar binnen, een wel heel ruim voorschot op de feestdagen. Nu, meer dan een maand later, draait de industrie op volle toeren. Met als koploper de gameswereld die ons, zoals de laatste jaren gebruikelijk is geworden, bombardeert met het nieuwste van het nieuwste.

HCC wil naar digitale wegenwacht
Problemen met hardware? Terug naar de leverancier. Problemen met de internetverbinding? Een telefoontje naar de helpdesk van de provider. Maar waar kan de computergebruiker terecht als hij problemen ondervindt tijdens het installeren van nieuwe software of randapparatuur? Meestal kijkt hij rond in de kennissenkring, maar wat als daar geen 'nerd' aanwezig is?

Lezen met de eBookMan
Om een boek op een lcd-schermpje te lezen, heb je flink wat motivatie nodig. Dat geldt met name voor titels die ook in druk verschijnen. Forrester Research ziet wel kansen weggelegd voor digitale leerboeken, bijzondere uitgaven en zakelijke handboeken die anders in zeer beperkte oplagen zouden moeten verschijnen.

Digitale kiekjes op de HCC-dagen
Voor koopjesjagers zijn de HCC Dagen niet meer zo aantrekkelijk als vroeger. De computergebruiker die op de hoogte wil blijven van de laatste trends komt daarentegen steeds meer aan zijn trekken. Dit jaar is op de beurs volop aandacht voor digitale fotografie, video en beeldbewerking.

Compaq komt snel uit de startblokken
PC's worden in alle opzichten sneller. Nieuwe modellen van Compaq staan binnen 35 seconden nadat ze zijn aan gezet, volledig startklaar. Dit geldt voor de krachtige Presario 8000 desktop alsmede voor de notebooks Presario 2700 en 700. Windows XP is al veel sneller dan haar voorganger. Maar Compaq heeft het opstarten nog extra versneld.

'Say cheese' tegen Philips pc-camera
Philips heeft in haar pc-cameraserie een nieuw topmodel geintroduceerd. De Web-cam Pro 3D heeft een verbeterde lichtgevoeligheid. De beeldfrequentie van 60 keer per seconde zorgt er voor dat bewegingen vloeiender worden. De webcam kent een ingebouwde microfoon. Door de combinatie met spraakherkenning hoeft men slechts 'cheese' te zeggen om het apparaat te activeren.

Digitale kiekjes op de HCC-dagen
Voor koopjesjagers zijn de HCC Dagen niet meer zo aantrekkelijk als vroeger. De computergebruiker die op de hoogte wil blijven van de laatste trends komt daarentegen steeds meer aan zijn trekken. Dit jaar is op de beurs volop aandacht voor digitale fotografie, video en beeldbewerking.

Tweede generatie USB-scanners veel sneller
USB 2.0 wordt de nieuwe standaard op het gebied van scanners. Apparatuur die is voorzien van deze nieuwe USB-aansluiting, werkt vier keer sneller. Dit stelt Hans Smittenaar, marketing manager Canon Benelux. USB heeft als voordeel dat een enorme hoeveelheid apparatuur op één pc valt aan te sluiten.

All-in-one met foto-index print
De all-in-ones worden steeds populairder vanwege het geringe ruimtebeslag. Hewlett-Packard introduceert een combinatie van een kleurenprinter, fax, scanner en kleurenkopieerder. De PSC 950 is HP's kleinste 'flatbed' alleskunner voor thuisgebruik. Voorzien van gleuven voor CompactFlash, smartmedia en memory stick geheugenkaarten kan hij met de meeste digitale camera's direct draadloos communiceren.

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.