Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife


Windows XP neemt audio en video serieus

door Hotze Zijlstra

Met Windows XP komen diverse multimediale mogelijkheden binnen het bereik van de gemiddelde computeraar. Cd's kopiëren en beluisteren, dvd's bekijken, video's afspelen en bewerken, bijna alles is mogelijk. De gebruiker zit hierbij echter wel vast aan de bestandsformaten van Microsoft. Muziek opslaan als mp3 of video wegschrijven naar video-cd behoort standaard niet tot de mogelijkheden.

Het moet gezegd: XP is een mooi en compleet operating systeem. Het oude Windows deed, zeker voor wie wel eens met een ander besturingssysteem werkt, toch altijd een beetje knullig aan. XP heeft daarentegen fraaie venster-layouts en een overzichtelijke desktop die de gebruiker naar keuze kan behangen. Verder neemt Microsoft de audiovisuele mogelijkheden serieus. Windows XP wordt geleverd met een complete audio- en videospeler, een eenvoudig te bedienen videobewerkingsprogramma en de mogelijkheid om zelf cd's te branden. De concurrentie baalt intussen flink van deze bundeling, omdat men vreest dat Microsoft hen op deze manier het gras voor de voeten wegmaait. De langer bestaande koppeling van internet-bladerprogramma Internet Explorer aan Windows leert dat deze angst terecht is. Als het gaat om beeld en geluid is een alleenheerschappij van Microsoft nog minder toe te juichen, omdat het daarmee standaarden zou kunnen opdringen die slechts met software van Microsoft zijn af te spelen. Vergelijk dit gerust met een videoband die alleen op een speler van bijvoorbeeld Panasonic te bewonderen is.

Plug-in
Terug naar Windows XP. Hoewel speciale software de voorkeur verdient, komt de gebruiker met de standaard in XP ingebouwde plaatjesbrander een heel eind. De Windows Media Player heeft een kopieerfunctie, die individuele nummers van een muziek-cd automatisch omzet in Windows Media-bestanden (WMA). Vanaf de harde schijf kan deze en andere digitaal opgeslagen muziek vervolgens weer in het juiste formaat teruggezet worden naar een audio-cd. Direct omzetten van cd naar mp3 kan niet. Hiervoor is een plug-in nodig die niet door Microsoft wordt geleverd. Bij Intervideo of Cyberlink is deze software online voor iets minder dan tien dollar te bemachtigen.

Zo'n plug-in is wel handig, omdat mp3 waarschijnlijk nog wel even de standaard zal blijven als het gaat om digitaal opgeslagen muziek. Mp3 afspelen kan wel. Ook het beluisteren van internetradio of het samenstellen van een eigen jukebox behoort met de Media Player tot de mogelijkheden. Navraag bij Microsoft leert dat het niet een louter politieke overweging is geweest om alleen omzetting van cd naar WMA mogelijk te maken. "In vergelijking met andere bestandsformaten levert het de beste audiokwaliteit en neemt het de minste schijfruimte in beslag", aldus productmanager Milo Schaap. "Daarnaast biedt WMA de mogelijkheid om de bestanden te beveiligen tegen illegaal kopiëren."

Naast audio kan Windows XP ook prima overweg met video. De Windows Movie Maker stelt de gebruiker in staat om videobeelden te bewerken, op te slaan en desnoods op een website te plaatsen of mee te sturen bij een e-mail. Afhankelijk van het type camera is hiervoor wel aanvullende hard- en software nodig: een video-capturekaart om de analoge beelden binnen te kunnen halen of een firewire-aansluiting als er een digitale camera wordt gebruikt. Eenmaal op de harde schijf is het vervolgens een geringe moeite om de beelden te bewerken, al gaan de mogelijkheden van Movie Maker niet veel dieper dan het wegknippen van dode momenten, het aanpassen van de volgorde van de scènes en het toevoegen van commentaar en muziek. De gemiddelde home-movie zal hier overigens al enorm van opknappen.

Echte videofanaten zullen voor Movie Maker hun neus ophalen. Ten eerste zijn de edit-mogelijkheden zogezegd beperkt, ten tweede ontbreekt de mogelijkheid om de beelden weer terug te zetten naar de camera voor vertoning op de tv. Bovendien zit de gebruiker ook hier weer vast aan het Windows Media-bestandstype. Wegschrijven naar MPEG-2, (het formaat voor video-cd dat de meeste moderne dvd-spelers aankunnen) of de open standaard MPEG-4 (gesteund door onder andere Sun, IBM, Cisco en Philips) op een cd kan niet. Jammer.

Hoe dan ook, Windows XP zal de doorsnee pc-consument wel kunnen bekoren. De programma's zijn eenvoudig te bedienen, werken vrijwel probleemloos en bieden veel meer dan de Windows-gebruiker tot nu toe gewend was. Aan de andere kant is het allemaal ook weer niet zó heel speciaal. Windows XP biedt in audiovisueel opzicht veel zaken die op de Apple Macintosh al langer standaard waren. Als Microsoft zich samen met andere softwaremakers ook nog eens zou inzetten voor een open standaard voor audio- en videoformaten, dan zou pas echt iedereen tevreden zijn.

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.