Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife


HCC wil naar digitale wegenwacht

door Gabi Ouwerkerk

Problemen met hardware? Terug naar de leverancier. Problemen met de internetverbinding? Een telefoontje naar de helpdesk van de provider. Maar waar kan de computergebruiker terecht als hij problemen ondervindt tijdens het installeren van nieuwe software of randapparatuur? Meestal kijkt hij rond in de kennissenkring, maar wat als daar geen 'nerd' aanwezig is?

De grootste computergebruikersvereniging van ons land, de HCC, is zich bewust van de behoefte aan hulp en advies onder de leden. De vereniging die volgend jaar 25 jaar bestaat, wil uitgroeien tot de ANWB voor computergebruikers. "We zijn serieus bezig met het onderzoeken van een computerhulpdienst voor onze leden", vertelt HCC directeur Ronald van Rooden. "Probleem is dat het wel betaalbaar moet blijven. Vandaar dat we nu zoeken naar het juiste model, bijvoorbeeld het aanbieden van slechts een beperkt aantal adviezen per jaar. Vergelijk het met de wegenwacht die je ook maar een paar keer per jaar mag bellen."

Voortekenen
De tien tot twintig techneuten die in 1977 de Hobby Computer Club oprichtten, hadden waarschijnlijk niet gedacht dat hun club in 2001 26 regionale afdelingen zou tellen, 160.000 leden en uit wil groeien tot de digitale ANWB. Toch waren de voortekenen al vroeg aanwezig. De allereerste beurs die in datzelfde jaar georganiseerd werd trok 200 bezoekers. Een schijntje vergeleken met de ruim 100.000 bezoekers die nu de HCC-dagen bezoeken. Maar te veel voor het kleine zaaltje in Utrecht waar de beurs werd gehouden. Al in 1981 besloot men de beurs te verplaatsen naar de Jaarbeurs.

PC-privé
Niet alleen de bezoekersaantallen van de beurs, ook het aantal leden is explosief gegroeid. Al in het jaar van oprichting telde de club vanuit het niets tweehonderd leden. Halverwege de jaren tachtig vond de eerst groeispurt van de vereniging plaats. "De pc-privéprojecten deden hun intrede", verklaart Van Rooden. "Steeds meer mensen konden zich een pc veroorloven." In 1992 dijde de vereniging verder uit door de komst van ComputerTotaal als ledenblad. Ook de introductie van internetprovider HCCNet eind jaren negentig was voor veel computergebruikers aanleiding zich aan te sluiten bij de HCC.

"Door de grote groei van de club was het vanaf halverwege de jaren tachtig niet langer haalbaar de club draaiende te houden met alleen vrijwilligers", vertelt Van Rooden. Inmiddels zijn er bij het hoofdkantoor in Houten 25 mensen in dienst en telt HCCnet in Diemen 35 werknemers. "De club kan daarnaast nog steeds vertrouwen op de inzet van zo'n 800 vrijwilligers", aldus Van Rooden. "Deze vrijwilligers houden de regionale afdelingen en de gebruikersgroepen draaiend." De regionale afdelingen van de HCC organiseren plaatselijk activiteiten, waaronder lezingen en demonstraties. De bijeenkomsten bevorderen de contacten tussen HCC leden in de eigen omgeving. De HCC gebruikersgroepen daarentegen opereren landelijk en richten zich op een gemeenschappelijke interesse. Zo zijn er gebruikersgroepen over uiteenlopende onderwerpen als Apple, Unix, Muziek, Basic, Artificiële Intelligentie en Flight Simulator.

Profiel
In de loop der jaren is het profiel van de leden veranderd. "In het begin waren de leden echte techneuten, nu zijn het steeds meer functionele computergebruikers." Toch zijn binnen de gebruikersverenigingen de echte techneuten nog wel te vinden, zoals in de 'oldtimerclub' p2000 die zich buigt over de microcomputer van Philips. Van Rooden beaamt dat het gros van de leden slechts lid is voor het computerblad of vanwege HCCNet. "Deze functionele gebruikers kloppen alleen bij ons aan als ze hulp nodig hebben", aldus de HCC-directeur die deze leden in de toekomst graag helpt. "De ANWB is er toch ook niet alleen voor autogekken."

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.