Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife


Verlanglijstjes klaar?
Zoveel games, zo weinig tijd!

Het was dit jaar wel érg vroeg. Al vanaf half oktober slopen de tv-reclames voor kinderspeelgoed, familiefilms en videogames bij de Ster-blokken naar binnen, een wel heel ruim voorschot op de feestdagen. Nu, meer dan een maand later, draait de industrie op volle toeren. Met als koploper de gameswereld die ons, zoals de laatste jaren gebruikelijk is geworden, bombardeert met het nieuwste van het nieuwste.

Wij doen - zoals eveneens de laatste jaren gebruikelijk is geworden - een greep uit het aanbod. Daarbij kijken we verder dan de kerstdagen, dieper het nieuwe jaar in. Om het overzichtelijk te houden doen we het in drie afleveringen. Vandaag, in PC Thuis, natuurlijk de leukste PC-games, waarna we komende dinsdag op de pagina i-Mail Nintendo en PlayStation bekijken. De week daarna sluiten we af met een blik in de toekomst: een exclusieve test van de Xbox en GameCube.

HARRY POTTER EN DE STEEN DER WIJZEN. Het tovenaarsjochie dwaalt als eerstejaars door de gangen van Zweinstein, en moet in de pc-versie veel puzzels oplossen. Echt toveren kan ook, evenals op je bezemsteel vliegen en een potje Zwerkbal spelen. Harry Potter is, zoals we allemaal weten, nu verkrijgbaar.

FIFA 2002. Wat doe je als je al jarenlang aan de virtuele voetbaltop staat? Dan verander je de gameplay, in de hoop de oude fans eens flink te verrassen. Nou, dat is gelukt! Geen Nederlandse competitie en de namen van de Oranje-spelers zijn verworden tot nummers. Wat een geweldige goal van nummer 22! Maar het nieuwe systeem speelt wél lekker! En trouwens, wat moeten we nog met De Boer en Stam? Hup nummer 3! Nu te koop.

FRANK HERBERT'S DUNE. De opvolger van de originele Dune-game uit 1992 ziet er een stuk beter uit (foto), dankzij de voortschrijdende techniek. In deze actie-adventure voer je een bloedige strijd om de heerschappij over de planeet Arrakis. Gemaakt door Cryo, dus het ziet er weer gelikt uit.

SIMS HOT DATE. Ach die Sims... Het schijnt dat er ook Bin Laden Sims-poppetjes zijn te downloaden, die je dan in brand kan laten vliegen via je gasfornuis, of een paar daagjes kan laten dobberen in het zwembad. Ome Bin staat echter niet op de officiële versie van deze Sims add-on, waarbij alles om de liefde draait. Kope!

POOL OF RADIANCE. Ruins of Myth Drannor, heet deel 2 van deze RPG. Het eng stralende poeltje onder de stad is opnieuw bezet door demonen, dus kies je hoofdrolspelers uit en verlos ons van het kwaad! Ga op weg, blijf bij elkaar en wordt almaar sterker, om in de laatste scène af te rekenen met de bad guys. Wel veel geduld nodig!

A2 RACER GOES USA. Zoals elk jaar mag Davilex niet ontbreken, trots als wij zijn op onze 'eigen' gamesontwikkelaar. A2 Racer heet het vehikel waarmee Davilex ons elke kerst weer verrast, als je oma die je elk jaar een bolletje sokken geeft. Eén keer raden: juist, de A2 is ingewisseld voor Route 66. Jaja, we zijn echt trots!

BALLISTICS. Racen in het jaar 2090 betekent: een training van tientallen jaren, een drukpak aan en een kruisje slaan, voor je in de Speeder stapt. Het ding zweeft boven de grond, zodat onwerkelijke snelheden kunnen worden bereikt. Gevaarlijke trucjes en winst leveren punten op die je kunt gebruiken om je voertuigen nog scherper te maken. Kotszakjes worden niet bijgeleverd. Nu verkrijgbaar.

TOM CLANCY'S GHOST RECON. Tactische shooter van Tom Clancy, die je ook al kent van Rainbow Six. Je missie: voorkomen dat de kwaadaardige Russische guerrilla's hun plannen uit kunnen voeren.

RAYMAN M. De nekloze Rayman (foto) in alweer een nieuwe game! Dit keer is alles gericht op de sportprestatie: Rayman moet in een aantal toernooien medailles verzamelen. Of landje veroveren, of Lums verzamelen. Kortom: Rayman Rules. Nu ook met multiplayer-optie.

STAR WARS: JEDI OUTCAST. Kyle Katarn neemt nog een keer het lichtzwaard ter hand om de Melkweg te redden. Een shoot 'm up met als wapens de bryar pistol, de wookie bowcaster, thermal detonator en het blaster rifle. Ja ja. Toch blijft het lichtzwaardvechten 't leukst! May the Force be with you. Begin volgend jaar verkrijgbaar.

BLACK & WHITE CREATURE ISLE. Het vervolg op B&W, waarin je jouw wezen meeneemt naar een eiland vol met andere wezens. Probeer aansluiting te vinden en, hoera!, jouw wezen wordt verliefd. Op Eve, ook al zo'n prettig monster. Sticht een gezin, de hoeksteen van de samenleving! Voor het zover is wordt je door de andere eilandbewoners op de proef gesteld. Eind december verkrijgbaar.

IL2 STURMOVIK. De Sturmovik, daar deden de Russen het mee in de Tweede Wereldoorlog. Nu is het ook voor ons mogelijk om via dit snelle en wendbare vliegtuigje het tot nog toe onbekende Oostfront te verkennen. Zeer realistisch oorlogs-vliegspel, waarin nog 30 andere vliegtuigen zitten om mee te spelen. Veel verschillende missies, en een missie-bouwer, waarmee je je eigen doelen kunt samenstellen. Nu verkrijgbaar.

AQUANOX. Al veel over gehoord voor dit spel er was. Een onderwateravontuur, waarin vooral de graphics het sterkste punt vormen. De aarde is niet meer bewoonbaar, dus zoekt de mensheid het in de diepten van de oceaan. Daar heerst ook oorlog: in meer dan 30 missies moet je niet alleen tegen menselijke, maar ook tegen onmenselijke monsters vechten. Goede onderwatershooter!

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.