Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife


Tweede generatie USB-scanners

USB 2.0 wordt de nieuwe standaard op het gebied van scanners. Apparatuur die is voorzien van deze nieuwe USB-aansluiting, werkt vier keer sneller.

Dit stelt Hans Smittenaar, marketing manager Canon Benelux. USB heeft als voordeel dat een enorme hoeveelheid apparatuur op één pc valt aan te sluiten. Maar een dergelijke verbinding is vrij langzaam. Bij de nieuwe generatie van USB-scanners vervalt dit nadeel.

Canon komt begin volgend jaar met een USB 2.0 scanner. Ook op het prijzenfront zit er nog steeds veel beweging in de markt. Scanners van 1200 dpi naderen inmiddels een prijsniveau (rond 375 gulden) waarop het voor consumenten interessant wordt voor deze hoge resolutie te kiezen. Een jaar geleden kon je voor dat bedrag hooguit een 600 dpi scanner kopen. Inmiddels kosten de 600 dpi scanners nog slechts een kleine 200 gulden. Canon probeert zich bij de scanners te onderscheiden door een uiterst platte vormgeving.

Smittenaar ziet verder de opkomst van de filmscanners. Met deze apparatuur kan je dia's, negatieven en APS filmpjes digitaliseren. Zo is een heel foto-archief op te bouwen. Voorheen zaten de foto-scanners in de professionele hoek. Maar ook hier dalen de prijzen. De Canon D660U scanner met standaard ingebouwde filmadapter kost 379 gulden.

Voor 600 gulden is een 1200 dpi scanner met een standaard filmadapter te koop. Een losse filmadapter die op een scanner wordt gezet, kost 300 gulden. Canon is de nummer twee op de markt voor scanners met een aandeel van 26 procent. Net als bij de printers is Hewlett-Packard marktleider. Op de website www.scantips.com vind je tips en adviezen over scanners.

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.