Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife


eBookMan

Om een boek op een lcd-schermpje te lezen, heb je flink wat motivatie nodig. Dat geldt met name voor titels die ook in druk verschijnen. Forrester Research ziet wel kansen weggelegd voor digitale leerboeken, bijzondere uitgaven en zakelijke handboeken die anders in zeer beperkte oplagen zouden moeten verschijnen. De uitgevers zijn mede door de opkomst van internet gewend geraakt digitaal te denken.

Met een Adobe Acrobat E-Book Reader kan je elektronische boeken op een computer lezen. Palm levert haar Palm Reader mee op nieuwe modellen handhelds. Maar klassieke handhelds en 'personal digital assistants' zijn eigenlijk niet bedoeld voor het lezen van boeken.

Een aantal fabrikanten, waaronder Franklin, heeft daarom speciale leesapparaten ontwikkeld: eBook-lezers. Je kan daarmee boeken downloaden en vervolgens lezen. Deze week lanceert Franklin in Nederland haar eBookMan, een 'Multimedia Reader' in zakformaat. De EBM-900 die een basisgeheugen heeft van 8 Mb, kost 179 euro. Voor 20 euro meer heb je een model met achtergrondverlichting. Het topmodel heeft een geheugen van 16 Mb, voldoende groot om 16.000 pagina's te downloaden. Met MMC-kaarten is het geheugen via een slot uit te breiden tot 128 Mb.

Het LCD-scherm (240 x 200 pixels) kan volgens de fabrikant 87 procent meer informatie weergeven dan een klassieke handheld.

Je kunt er een boek met verschillende lettergrootten mee lezen. Ook bepaalde tijdschriften en kranten worden zo toegankelijk. Hele woordenboeken en referentiewerken zijn via internet te downloaden, mits voldoende geheugen vrij is. Het is zelfs mogelijk de zakenkrant The Wall Street Journal of een bepaald boek te beluisteren.

Het apparaat heeft ook organizer-functies zoals agenda en adressenboekje. Je kunt er ook gesproken notities mee opnemen of mp3-muziek mee beluisteren. Grootste probleem is voldoende Nederlandstalige boeken beschikbaar te krijgen. Daartoe zijn onderhandelingen gaande, zoals met de Vlaamse uitgever Lannoo. Uitgevers vrezen van de ene dag op de andere hun publicaties illegaal gekopieerd te zien. Elke eBookMan heeft een individueel serienummer, terwijl de eigenaar een persoonlijk identificatienummer bezit. De inhoud van een eBookMan zou zo niet kunnen worden overgebracht naar een ander toestel. Een website met algemene informatie over dit onderwerp is www.openebook.org.

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.