BEURZEN
De hoera-stemming
Beurzen vaker open
Nieuw: Euro STOXX 50
BEDRIJVEN
Heineken beraadt zich
Grolsch in guldens
Unilever dolblij
Shell houdt pond
Ahold eigenwijs
EXPERTS
Rients Abma (VNO-NCW)
Nico Veer (VPV)
Benne van Popta (MKB)
Jelle Mensonides (ABP)
Leo Keemink (Postbank)
George Möller (AEX)
Gjalt de Vries (KPMG)
PRAKTIJK
PTT brengt eurozegel
Valutacrisis '92
Euro-logo herkenbaar
Euro's of euro

Valutacrisis '92 was bijna
doodsteek voor euro-project

Het had niet veel gescheeld of de euro was niet van de grond gekomen. Het Europees Monetair Stelsel (EMS), in feite de voorloper van de euro, bezweek in 1992 bijna onder de aanvallen van speculanten. Slechts met een noodmaatregel werd het stelsel gered, waardoor de voorbereidingen voor de invoering van één munt door konden gaan. Dit zei Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, op oudejaarsdag na de vaststelling van de eurowaarde.

De aanval op het EMS was bijna de doodsteek geweest voor de plannen om een Europese munt in het leven te roepen. "Het was kantje boord. De deviezenreserves van sommige staten waren bijna uitgeput, waardoor geen verdediging tegen speculanten meer mogelijk was", herinnert Wellink zich. Als het EMS was omgevallen, zou de monetaire eenwording van Europa bijna onmogelijk zijn geworden. "Tijdens de rit heb ik grote twijfels gehad of het allemaal wel door zou gaan", bekende de bankpresident dan ook.

Wellink maakte zo'n twintig jaar geleden als hoge ambtenaar van het ministerie van Financiën de eerste aanzet tot de invoering van de euro mee. In Bremen besloten de Europese staatshoofden en ministers de ecu te creëren, de voorloper van de huidige euro. Het was niet eens echt geld, maar een rekeneenheid.

De toenmalige premier Van Agt blokkeerde overigens het plan om van de ecu echt geld te maken. Wellink: "Ik bewaar nog beste herinneringen aan Van Agt. Hij zei toen niet te begrijpen waar het overgaat, maar zijn water vertelde hem dat het niet goed was. Hij heeft de komst van de ecu met grote kracht tegengehouden. Dus die kwam er niet."&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">