GRONINGEN - Twee gouden, twee zilveren en drie bronzen medailles. Dat was de voorspelling van de Groningse hoogleraar economie, E. Sterken, vlak voor de Olympische Spelen in Salt Lake City. De uiteindelijke score valt toch anders uit. De Nederlandse sporters haalden drie keer goud en vijf keer zilver. Wat ging er mis in de berekening?
Sterken is niet ontevreden over zijn prognose. "Een perfecte voorspelling is onmogelijk", benadrukt hij. "Als ik dat zou kunnen, zou ik nu miljonair zijn."
De Winterspelen zijn volgens hem veel wispelturiger dan de Zomerspelen. "De wintereditie is half zo groot als de zomerspelen, er zijn minder deelnemers en er zijn vrijwel alleen maar solosporten, dus het effect van verrassingen weegt zwaarder dan bij de reguliere Spelen."
De hoogleraar voerde samen met een collega de prestaties van ploegen uit alle landen van de afgelopen jaren in de computer in. Daarbij werden onder meer de resultaten van de vorige Winterspelen meegewogen, de afstand die de sporters naar de plek van de Spelen moesten reizen en het voordeel dat ze hebben als het evenement in eigen land is.
Wat ook meespeelde in de afwijkende prognose waren volgens Sterken de onverwachte ontwikkelingen. "Wie verwacht er nu dat een Duitser voor Spanje uitkomt op het langlaufen en dat Spanje dus drie gouden plakken in de wacht sleept?" Ook had hij de Russische prestaties hoger ingeschat. "Blijkbaar weegt de economische ontwikkeling van een land zwaarder mee dan we verwacht hadden."
De econoom had verder verwacht dat gastland Amerika meer medailles in de wacht zou slepen. "Het thuisvoordeel hadden we flink overschat", erkent Sterken. Volgens de computervoorspelling zouden de Amerikanen veertien gouden plakken winnen, maar het werden er uiteindelijk tien.