De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 feb 2002, 14:55  
---
De Winterspelen 
Wat gebeurt waar? 
Nieuws 
Olympisch rapport 
---
In beeld 
Olympictures 
Olympictures 
---
Programma/ 
uitslagen
 

Algemeen 
Schaatsen 
Curling 
Biathlon 
Langlaufen 
IJshockey 
Shorttrack 
Schansspringen 
Noordse combinatie 
Bobsleeën 
Rodelen 
Skeleton 
Kunstrijden 
Alpineskiën 
Slalom 
Afdaling 
Reuzenslalom 
Super-G 
Combinatie 
Snowboarden 
Halfpipe 
Reuzenslalom 
Freestyle skiën 
Aerials 
Moguls 
Medaillespiegel 
---
De Nederlandse 
equipe
 

Schaatsen 
Jan Bos 
Gerard van Velde 
Erben Wennemars 
Ids Postma 
Rintje Ritsma 
Jochem Uytdehaage 
Carl Verheyen 
Bob de Jong 
Gianni Romme 
Andrea Nuyt 
Marianne Timmer 
Marieke Wijsman 
Annamarie Thomas 
Renate Groenewold 
Tonny de Jong 
Gretha Smit 
Marja Vis 
Shorttrack 
Cees Juffermans 
Snowboard 
Nicolien Sauerbreij 
Bobslee 
Mannen vier 
Mannen twee 
Jurg/Kiemel 
Broeders/Pennings 
[terug]
 W I N T E R S P E L E N  
 
  Dopingaffaire Mühlegg krijgt politiek vervolg
   
 

MADRID - Het dopingschandaal rond de skiloper Johann Mühlegg wordt op politiek vlak vervolgd. De Spaanse staatssecretaris Juan Antonio Gomez Angulo gaat een verklaring geven in het parlement te Madrid. Hij heeft in opdracht van minister-president Jose Maria Aznar ervoor gezorgd dat de tot Spanjaard genaturaliseerde Duitser voor het gremium van het internationaal olympisch comité zo goed mogelijk is geholpen.

Juan Antonio Samaranch, de voormalige voorzitter van het IOC, heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. De Catalaanse erepreses heeft achter de coulissen zijn invloed laten gelden om de straf voor Mühlegg binnen de perken te houden. De ex-Duitser heeft het voornamelijk aan de oude Samaranch te danken dat hem alleen de gouden medaille op 50 kilometer skilopen is afgenomen en dat hij zijn andere twee kon behouden.

Pikant detail: het was Samaranch die Mühlegg de derde gouden medaille heeft omgehangen. De skiloper stond toen al onder zware verdenking van dopinggebruik.

De Spanjaarden kwam in het Mühlegg-schandaal in dubio te staan. Enerzijds willen ze niet het verwijt krijgen de eens gevierde held als een steen te laten vallen. Anderzijds kan Spanje het zich niet permitteren te worden beschuldigd doping ongestraft te laten passeren.

"Wij hebben Mühlegg tot aan de grenzen van onze mogelijkheden verdedigd", zei Gomez Angula na de bekendmaking van de uitslag van de contra-expertise. "Met het resultaat kunnen we leven."

De dopingaffaire kan Mühlegg niet alleen op een langlopende schorsing komen te staan maar ook op intrekking van zijn toelagen als topsporter. Van het Spaanse organisatiecomité kreeg hij jaarlijks 69.000 euro. Deze vergoeding raakt hij vrijwel zeker kwijt. Ook de 48.000 euro van de Spaanse skifederatie komt waarschijnlijk te vervallen.

Topsportexpert Jesus Montiel sprak onomwonden de verdenking uit dat Mühlegg zich al langer heeft opgepept met bloeddoping. "Hij moet het middel darbepoetin al langer hebben gebruikt. Wie op dit produkt positief wordt getest, weet precies waarmee hij zich inlaat en is niet voor de eerste keer gedrogeerd", aldus de bondscoach atletiek van Spanje. "We hebben hier te maken met een therapie op lange termijn. Wie dit middel neemt wil maar één ding: geld verdienen en medailles winnen."

 


 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 feb 2002, 14:55

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.