De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 feb 2002, 18:45  
---
De Winterspelen 
Wat gebeurt waar? 
Nieuws 
Olympisch rapport 
---
In beeld 
Olympictures 
Olympictures 
---
Programma/ 
uitslagen
 

Algemeen 
Schaatsen 
Curling 
Biathlon 
Langlaufen 
IJshockey 
Shorttrack 
Schansspringen 
Noordse combinatie 
Bobsleeën 
Rodelen 
Skeleton 
Kunstrijden 
Alpineskiën 
Slalom 
Afdaling 
Reuzenslalom 
Super-G 
Combinatie 
Snowboarden 
Halfpipe 
Reuzenslalom 
Freestyle skiën 
Aerials 
Moguls 
Medaillespiegel 
---
De Nederlandse 
equipe
 

Schaatsen 
Jan Bos 
Gerard van Velde 
Erben Wennemars 
Ids Postma 
Rintje Ritsma 
Jochem Uytdehaage 
Carl Verheyen 
Bob de Jong 
Gianni Romme 
Andrea Nuyt 
Marianne Timmer 
Marieke Wijsman 
Annamarie Thomas 
Renate Groenewold 
Tonny de Jong 
Gretha Smit 
Marja Vis 
Shorttrack 
Cees Juffermans 
Snowboard 
Nicolien Sauerbreij 
Bobslee 
Mannen vier 
Mannen twee 
Jurg/Kiemel 
Broeders/Pennings 
[terug]
 W I N T E R S P E L E N  
 
  Drie atleten uitgesloten wegens doping
   
 

SALT LAKE CITY - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft zondag wegens doping drie skilopers uitgesloten van de Olympische Spelen. Twee van de drie, de Spanjaard Johann Mühlegg en de Russin Larissa Lazutina , waren winnaars van goud. Die medailles moesten ze zondagmiddag nog inleveren. De derde, de Russin Olga Danilova, hoeft geen medaille terug te geven.

De drie sporters zijn betrapt op gebruik van dezelfde bloeddope. Het middel darbepoëtin versnelt de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Mühlegg (31) werd donderdag betrapt bij een zogeheten out-of-competitioncontrole. Twee dagen later kwam hij in actie op het onderdeel 50 kilometer. Lazutina en Danilova werden betrapt voor de 30 kilometer van zondag. Mühlegg en Lazutina wonnen. Alle drie atleten veroverden eerder in het evenement al medailles, die ze mogen houden.

Op de 50 kilometer gaat het goud nu naar de Rus Michail Ivanov. De Italiaanse Gabriella Paruzzi krijgt het goud op de 30 kilometer. Lazutina (36) leek zondag de succesvolste wintersportster aller tijden te worden toen ze haar zesde olympische gouden plak uit de historie ophaalde. Uren later besloot het hoofdbestuur van het IOC haar te diskwalificeren.

IOC-voorzitter Jacques Rogge betreurde de gebeurtenissen, en vond het eveneens jammer dat de drie hun eerder behaalde medailles mogen behouden. "Maar daar is niets aan te doen. Op die momenten hebben ze de dopingtests met goed gevolg doorstaan. Alleen vind ik een atleet die dope gebruikt geen ware olympisch kampioen."

"Ik ben blij dat we weer een sluipweg hebben kunnen afsluiten", ging Rogge verder. "Het is een teken dat we bedriegers kunnen aanpakken. Het systeem werkt dus."

Mühlegg legde zondag voor de Duitse tv-zender ZDF een verklaring af. "Ik heb me heel intensief voorbereid op de race, dit hormoon moet zich op een of andere manier in mijn lichaam hebben gevormd", zei de naar Spanje overgelopen Duitser. Hij wil het resultaat van de contra-expertise afwachten. "Ik ben deze winter wel 25 keer gecontroleerd. Nooit zijn er problemen geweest."

Larisa Lazutina kwam in Salt Lake City al eerder op ongewone wijze in het nieuws. Vlak voordat ze met de Russische ploeg zou deelnemen aan de 4x5 kilometer estafette moest ze zich terugtrekken omdat haar bloedwaarden niet in orde waren.

Het middel darbepoëtin staat nog niet op de dopinglijst van het IOC vermeld. Het IOC heeft daarvoor echter een oplossing: het middel wordt geschaard onder de noemer 'bijzondere' middelen. "Het is recent ontwikkeld", zei Jordi Segura, lid van de medische commissie. "Men denkt dat het in laboratoria niet is op te sporen, maar dat is het wel." Het was de eerste keer dat een atleet op dit middel is betrapt. Tevens waren de drie betrapte sporters de eersten tijdens deze Spelen.

De werking van darbepoëtin is nagenoeg gelijk aan die van epo, alleen blijft dat veel korter op te sporen in het lichaam. De werking van darbepoëtin is vertraagd, zodat een sporter het middel vroeger voor een wedstrijd moet gebruiken.

 


 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 feb 2002, 18:45

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.