De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 feb 2002, 18:25  
---
De Winterspelen 
Wat gebeurt waar? 
Nieuws 
Olympisch rapport 
---
In beeld 
Olympictures 
Olympictures 
---
Programma/ 
uitslagen
 

Algemeen 
Schaatsen 
Curling 
Biathlon 
Langlaufen 
IJshockey 
Shorttrack 
Schansspringen 
Noordse combinatie 
Bobsleeën 
Rodelen 
Skeleton 
Kunstrijden 
Alpineskiën 
Slalom 
Afdaling 
Reuzenslalom 
Super-G 
Combinatie 
Snowboarden 
Halfpipe 
Reuzenslalom 
Freestyle skiën 
Aerials 
Moguls 
Medaillespiegel 
---
De Nederlandse 
equipe
 

Schaatsen 
Jan Bos 
Gerard van Velde 
Erben Wennemars 
Ids Postma 
Rintje Ritsma 
Jochem Uytdehaage 
Carl Verheyen 
Bob de Jong 
Gianni Romme 
Andrea Nuyt 
Marianne Timmer 
Marieke Wijsman 
Annamarie Thomas 
Renate Groenewold 
Tonny de Jong 
Gretha Smit 
Marja Vis 
Shorttrack 
Cees Juffermans 
Snowboard 
Nicolien Sauerbreij 
Bobslee 
Mannen vier 
Mannen twee 
Jurg/Kiemel 
Broeders/Pennings 
[terug]
 W I N T E R S P E L E N  
 
  Anton Geesink verlaat met goed gevoel Salt Lake City
   
 

SALT LAKE CITY - Met een bijzonder goed gevoel pakt Anton Geesink dinsdag, een dag later dan de Nederlandse ploeg, zijn koffers om Salt Lake City te verlaten. Op de afsluitende IOC-sessie kreeg de Nederlander een in het openbaar uitgesproken compliment van "president" Jacques Rogge. "Hij zei dat het mede namens mij zo goed was verlopen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Met een bijzonder goed gevoel pakt Anton Geesink dinsdag, een dag later dan de Nederlandse ploeg, zijn koffers om Salt Lake City te verlaten. (Foto: ANP)
Het streelde de voormalige judoreus, die in eigen land vaak wordt gezien als een lastig iemand. Geesink was in Salt Lake hoofd gedelegeerde. Dagelijks kreeg hij zo'n zestig rapporten binnen, die in korte termijn verwerkt en geanalyseerd moesten worden. "Waar nodig hebben we de knelpunten meteen opgelost."

Al langer neemt Geesink bij de Olympische Spelen de betreffende taak voor zijn rekening, maar zelden kreeg hij er in de openbaarheid waardering voor. "Deze keer is de Nederlandse staatssecretaris van Sport langs geweest om zich over mijn taak te informeren. Ook kwamen twee bestuursleden van NOCNSF. Dat heeft me goed gedaan."

Geesink sprak meerdere keren met IOC-voorzitter Jacques Rogge, een keer samen met staatssecretaris Vliegenthart. Links en rechts maakte hij van de mogelijkheid gebruik de in zijn optiek grote problemen over de staturen van de sportkoepel aan te kaarten. "Ik had gehoopt dat NOCNSF de zaken met mij hier definitief wilde oplossen. Die kans hebben ze voorbij laten gaan. Heel jammer."

Geesink zal zijn kruistocht voor meer oud-atleten en bestuurders van de bonden in het college van de sportkoepel blijven voortzetten. "Ik heb geen keus. Van het poldermodel ben ik geen liefhebber. Dan zegt men: Ach, die Geesink heeft al met de laatste drie voorzitters van NOCNSF overhoop gelegen. Als het moet zal ik ook met de komende tien voorzitters overhoop liggen. Totdat de zaken goed zijn opgelost."

De sportkoepel kwam richting IOC met enige voorstellen, die door Geesink als ontoereikend worden gezien. "Ze gaan er probleemloos aan voorbij dat de statuten nog steeds op zeventien punten niet kloppen. Zolang dat het geval is, is het toch mijn taak als Nederlands IOC-lid mij hiertegen te blijven verzetten."

Prachtig vond Geesink de wijze waarop namens de atletencommissie vier topsporters in het IOC werden gekozen. "Na een harde verkiezingsstrijd, zoals het hoort. Kijk eens naar de erelijst van die mensen, geweldig toch. Allemaal hebben ze een reeks wereldtitels en medailles achter hun naam."

"En in Nederland", vraagt de Utrechter zich nog maar eens af. "Bestuurders leven in de anonimiteit. Er is geen sprake van betrokkenheid met de sport. Tijdens de Spelen komen ze ineens uit hun schuilplaats te voorschijn om te zeggen hoe het moet. Dat pikken de sporters niet. Dat is volgens mij ook de enige reden waarom hier niemand de Nederlands vlag wilde dragen bij de openingsceremonie."

Het waren, zegt Geesink evaluerend, de beste Spelen ooit gehouden. Dat maakte voor hem alles goed. "De wijze waarop men hier met de veiligheid, met het transport is omgegaan was van zeer hoge kwaliteit. Wat ik er wel aan wil toevoegen is dat ook de Nederlandse atleten fantastisch hebben gepresteerd. Ik heb er van genoten in de spraarzame uurtje dat ik tijd had om naar de wedstrijden te gaan kijken."

Het werk voor Geesink zit er nog niet op. De komende twee maanden zal hij samen met zijn "rechterhand" Martin Franken de koffers vol mee naar Utrecht gesleept materiaal verder uitwerken. De bevindingen zullen uiteindelijk aan het dagelijks bestuur van het IOC in Lausanne worden toegelicht. "We zijn nog wel even bezig", zegt Geesink.

 


 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 feb 2002, 18:25

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.