Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé

De mbo'er van overmorgen
De Telegraaf rekent vandaag af met het vooroordeel dat je er in Nederland pas toe doet als je na je opleiding een titel voor je naam kunt zetten. Meer dan de helft van de beroepsbevolking bestaat uit mensen met een middelbare opleiding. De samenleving kan niet zonder.

Adelmund: "Meer respect voor 'gouden' handen"
Demissionair staatssecretaris Karin Adelmund van Onderwijs heeft een groot respect voor mensen met een hoog MQ (manueel- quotiënt), mensen met het talent om te maken wat de ogen zien.
Negen toppers: Portretjes van mbo'ers
Negen mbo'ers vertellen wat het beroepsonderwijs voor hen betekent.
Laura Ghinato: kappersopleiding Albertina Hoek: bloemschikken
Gerwin Zweers: timmerman Ramon van Geerenstein: spuiter
Geralda Joziasse: koksopleiding Marianne Verheijen: dierenverzorging
Talau Anches: Bank- en Verzekeringsmedewerkster Robin van der Tak: werktuigbouwkundige
Jeroen Thoolen: automatisering
Loek Hermans wilde ook wel voetballer worden
Dromen en naar buiten staren: wat zal ik later worden? Loek Hermans, demissionair minister van Onderwijs, heeft daar als kind niet aan gedaan. Hij zou de politiek ingaan, had hij al jong besloten. Een bijzonder kind.

Het grote beroepsopleiding-onderzoek:
Beroepsonderwijs levert tevreden klanten af

Schoolverlaters met een diploma middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zijn dik tevreden met hun opleiding en met het werk dat zij daarmee krijgen. Tachtig procent zou zonder mankeren voor dezelfde opleiding kiezen. Ze komen veelal gemakkelijk aan vast werk en verdienen een goed belegde boterham. Slechts 20% van alle afgestudeerden is op zoek naar ander werk. Dit en meer informatie uit het grote beroepsopleiding-onderzoek.
Agrarisch Opleidings Centrum Apothekersassistente worden?

De cursus boomslopen is een onderdeel van de middelbare beroepsopleiding 'uitvoerend boomverzorging' die in het kader van de studierichting Groene Ruimte verzorgd wordt aan AOC (Agrarisch Opleidings Centrum) De Groene Welle in Zwolle. Als dat niet interssant klinkt! Er is steeds meer belangstelling om als apothekerassistente aan de slag te gaan. Volgens de laatst bekende gegevens is het aantal apothekersassistenten dat in een openbare apotheek werkt de laatste jaren fors toegenomen.
Hout- en Meubileringscollege
Op het Hout- en Meubileringscollege (HMC) met vestigingen in Amsterdam en Rotterdam ontbreken de computers niet, maar weten ze ook als geen ander dat het ambacht groeit en bloeit.

ROC Fastfoodopleiding
Ze zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken: de pizzeria's die niet zozeer draaien op de omzet van gast-eters als van thuis-eters. In de zaak worden de bestellingen telefonisch, per fax of zelfs via sms opgenomen, het voedsel wordt bereid en vervolgens zo snel mogelijk door koeriers bij de klanten thuisbezorgd. Zelf een pizzabedrijfje beginnnen? Voor informatie naar het ROC.

Leerschool voor hippische sport
Ruim 30 jaar geleden werd de Nederlandse Hippische Beroepsopleiding in het Brabantse Deurne opgezet door dr. Huub van Doorne. Inmiddels staat de NHB bekend als dé leerschool voor de hippische sport in ons land. Een unieke maar pittige opleiding, waar studenten uit het hele land en het buitenland zich bekwamen als ruiter, verzorger, drafrijder, stalmeester, instructeur, manegehouder of ambachtelijk hoefsmid.

Sales Top College
Leren verkopen
In september opent het Sales Top College haar deuren. Een éénjarige opleiding, die zich uitsluitend richt op het vak verkopen. Volgens de initiatiefnemer Cees van Asselt is er behoefte aan een dergelijke opleiding, omdat zowel het bedrijfsleven als studenten die al als verkoper actief zijn aangeven dat de bestaande opleidingen niet goed voorbereiden op het verkoopvak binnen het bedrijfsleven.
Zorgwekkend tekort aan
stageplaatsen in de zorg

Wie een been breekt, gaat naar het ziekenhuis en wordt op Spoedeisende hulp geholpen. Wie een heup breekt, aanzienlijk ernstiger toch, is de klos. Want met hem wordt geleurd. Immers, de patiënt met de heup vraagt een ziekenhuisbed en bedden zijn niet meer zomaar voorhanden. Of beter gezegd: het bed is er wel, maar niet de bijbehorende zorg.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.