Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé

ROC Fastfoodopleiding:
'PIZZA ROCCA'

Van onze onderwijsredactie

HENGELO - Ze zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken: de pizzeria's die niet zozeer draaien op de omzet van gast-eters als van thuis-eters. In de zaak worden de bestellingen telefonisch, per fax of zelfs via sms opgenomen, het voedsel wordt bereid en vervolgens zo snel mogelijk door koeriers bij de klanten thuisbezorgd.

Restaurant of snackbar? Allebei en geen van beide. De horeca is zo van karakter veranderd dat er een hele nieuwe kwalificatiestructuur in de fastfoodsector nodig is. Met die verandering moet de opleiding meegaan. Daarom wil het landelijk orgaan, het LOB HTV, met de nieuwe structuur ook de doorstroommogelijkheden binnen de sector verbeteren.

Nieuwe manier van werken

Vanaf september beginnen vijf roc's met fastfoodopleidingen nieuwe stijl. De leerlingen werken met modules, een manier van werken die binnen deze sector gloednieuw is. De leerlingen halen dan korte deelkwalificaties. Besluiten zij (onverhoopt) niet de gehele opleiding af te maken, dan hebben zij bij vertrek in elk geval die deelkwalificaties in handen.

Deze manier van werken zou twijfelaars misschien net binnenboord kunnen houden. En volhouders kunnen met alle deelkwalificaties in bezit desgewenst doorstromen naar een hoger niveau.

Een verhaal apart

Een heel speciale plaats in de nieuwe kwalificatiestructuur is de opleiding tot horecamedewerker in een pizzabedrijf. Daarvoor is een apart traject gemaakt.Een pizzeria heeft zoveel specifieke kenmerken wat betreft zowel bereiding als aflevering van het product, dat de scholing volgens het roc een aparte plaats verdient.

De pizza-opleiding gaat in september als pilot van start bij ROC Oost-Nederland, gevestigd in Hengelo, Enschede en Almelo.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.