ROC
Fastfoodopleiding:
'PIZZA
ROCCA'
Van
onze onderwijsredactie
HENGELO
- Ze zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken:
de pizzeria's die niet zozeer draaien op de omzet
van gast-eters als van thuis-eters. In de zaak worden
de bestellingen telefonisch, per fax of zelfs via sms
opgenomen, het voedsel wordt bereid en vervolgens zo
snel mogelijk door koeriers bij de klanten thuisbezorgd.
Restaurant
of snackbar? Allebei en geen van beide. De horeca is
zo van karakter veranderd dat er een hele nieuwe kwalificatiestructuur
in de fastfoodsector nodig is. Met die verandering moet
de opleiding meegaan. Daarom wil het landelijk orgaan,
het LOB HTV, met de nieuwe structuur ook de doorstroommogelijkheden
binnen de sector verbeteren.
Nieuwe
manier van werken
Vanaf
september beginnen vijf roc's met fastfoodopleidingen
nieuwe stijl. De leerlingen werken met modules, een
manier van werken die binnen deze sector gloednieuw
is. De leerlingen halen dan korte deelkwalificaties.
Besluiten zij (onverhoopt) niet de gehele opleiding
af te maken, dan hebben zij bij vertrek in elk geval
die deelkwalificaties in handen.
Deze
manier van werken zou twijfelaars misschien net binnenboord
kunnen houden. En volhouders kunnen met alle deelkwalificaties
in bezit desgewenst doorstromen naar een hoger niveau.
Een
verhaal apart
Een
heel speciale plaats in de nieuwe kwalificatiestructuur
is de opleiding tot horecamedewerker in een pizzabedrijf.
Daarvoor is een apart traject gemaakt.Een
pizzeria heeft zoveel specifieke kenmerken wat betreft
zowel bereiding als aflevering van het product, dat
de scholing volgens het roc een aparte plaats verdient.
De
pizza-opleiding gaat in september als pilot van start
bij ROC Oost-Nederland, gevestigd in Hengelo, Enschede
en Almelo.
|