Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé

"Wij kunnen overal terecht"

ZWOLLE - Nooit had Geralda Joziasse gedacht dat ze in de bediening zou terechtkomen. Ze heeft een koksopleiding achter de rug.

Haar vriend Sidney Schutte, ook een kok, werd wél sous-chef. Ze werken samen in dezelfde zaak en wel in De Librije in Zwolle, dat maar liefst twee Michelinsterren heeft.

"We willen ooit samen een zaak beginnen, dus moet één van ons tweeën in de bediening", zegt Geralda. "Ik vind het prima. Mijn koksachtergrond geeft juist een hoop warenkennis. Aan tafel kan ik kan precies uitleggen wat mensen eten."

"En thuis kook ík, behalve in het weekeinde. Dan gaan we vaak uit eten, om te kijken hoe ze het elders doen."

Geralda begon in het leerlingwezen, inmiddels omgedoopt tot BBL, op het Middelburgse Zeeland College. Vier dagen in de week was ze te vinden bij haar baas en één dag op school.

Château Neércanne

Ze voltooide haar opleiding in Sittard, waarna ze bleef hangen op haar stage-adres Château Neércanne. Daar werd ze ook getraind voor haar deelname aan de internationale beroepenwedstrijden van 1999 in Montral.

"De kampioenschappen leerden me werken onder zeer zware druk: zo zwaar wordt het nooit meer! Dat zijn lessen voor het leven."

Komende jaren blijft het veelbelovende horecaduo in Zwolle. Wat daarna komt? "Wij kunnen eigenlijk overal terecht", zegt Geralda.

"Wie werkt in de horeca is flexibel. Vaak moet er op het laatste moment een oplossing komen en steeds moet die voldoen aan de wensen van de gasten of klanten. Zulk personeel kunnen alle bedrijven toch gebruiken?"

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.