&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Zelf CD's maken
Cd-rom-recorders, ook wel cd-branders genoemd, zijn momenteel een enorme verkoophit. Met deze apparatuur kan men zelf cd-rom's en audio-cd's maken en afspelen.
Surfen via HCCnet
De HCC gaat haar leden vanaf begin volgend jaar onbeperkt toegang bieden tot HCCnet, het nieuwe eigen netwerk van de vereniging. Langs deze weg kan men ook op Internet komen.

Zelf een pc bouwen
Kijkt u wel eens in tijdschriften of computerwinkels naar de pc's die daar worden aangeboden? Ook zo onder de indruk van al die megabytes, gigabytes en megaherzen?
Goedkopere pc meer in trek
Compaq signaleert in Amerika weer een stijging van het gemiddelde aankoopbedrag. Het bedrag dat de consument voor een pc over heeft, bleef tot voor kort heel constant. Als de prijzen daalden, werden duurdere modellen of meer randapparatuur gekocht.
Welke pc moet ik kopen?
Bijna de helft van de consumenten die voor het eerst een computer aanschaffen, heeft meer dan een halfjaar nodig alvorens te kopen. Erg makkelijk is het ook niet, want de markt zich ondoorzichtig in elkaar en de technische ontwikkelingen gaan snel.

Scanners makkelijker
Scanners beginnen steeds meer een 'noodzakelijk' randapparaat bij de PC te worden. Deze apparaten zetten een tekst, foto of andere grafische afbeelding die op papier staat, om in een bestand dat de computer in staat is te lezen.
Internet biedt gratis software
Eén van de leukste dingen van Internet is dat je er zoveel gratis kunt halen. Games, software, email-adressen en mooie natuurfoto's met een beetje speurwerk is er voor ieders gading wat te vinden. Maar waar?
DVD gaat CD verdringen
De komende jaren zullen een verschuiving te zien geven van cd naar DVD. Als eerste zijn DVD-Video voor het bekijken van voorbespeelde schijfjes en DVD-Rom op de markt gekomen. Of DVD-Video een succes wordt, hangt af van de vraag of de consument echt zit te wachten op de verbeterde geluids- en beeldkwaliteit van DVD.
Game-shows op TV
Het kopen van cd's is eenvoudig. Je hoort een paar leuke songs van een artiest op de radio en gaat naar een platenzaak.

Sint digitaal
In plaats van via de schoorsteen komt Sinterklaas dit jaar via het modem de huiskamer binnen. De Telegraaf-i is een Sinterklaas-site gestart.
Eenvoudiger thuisbankieren
De Postbank gaat de ThuisChipper inzetten om het elektronisch bankieren nog gemakkelijker te maken. Over een aantal maanden zal identificatie niet meer hoeven te gebeuren door het intoetsen van codes en wachtwoorden.
Slechte start Sega
Het zit de Japanse spelcomputer fabrikant Sega niet mee. De Saturn werd volledig verpletterd door Sony's PlayStation (32 bit) en de Nintendo 64.

Printers steeds beter
Een afdruk was tot nog toe het beste bij laserprinters. Maar het onderscheid met enkele nieuwe inkjetprinters is heel gering geworden.
PC-kort
Studenten en e-mail, het Euro-teken op het toetsenbord, Nederlandse domeinen, alternatieve processors en een supersnel Internet.
De game-speler ontleed
Games worden gemaakt voor 'de consument'. Mannen in nette pakken met een stropdas om de nek nemen deze denkbeeldige persoon in gedachten en bepalen vervolgens wat voor games hij of zij wil spelen. Maar hebben ze wel de juiste persoon in gedachten?
Kleuter-woordenboek
Mijn Eerste Interactieve Woordenboek is een volledig Nederlandstalige uitvoering van een eerder in Amerika uitgegeven woordenboek op cd-rom voor kleuters.

Lokale PC-merken
Hoewel de grote fabrikanten graag anders doen geloven, blijft er plaats voor de 'winkelier op de hoek' en lokale aanbieders die hun eigen systemen in elkaar zetten.
Nieuwe Lara in Tomb Raider III
Lara Croft ziet er in de nieuwe Tomb Raider III nog beter uit. De hoekige vormen die de heldin uit de 'hit-games' Tomb Raider I en II een wat onnatuurlijk uiterlijk gaven, zijn verdwenen. Alles is veel ronder geworden. Dit symbool van 'girl power' is haar onwaarschijnlijk smalle taille kwijt geraakt.
CyberPatrol beschermt
Verbied kinderen niet Internet op te gaan omdat de netwerk-wereld zo gevaarlijk is. Natuurlijk staan er afschuwelijke dingen op het net. Maar ook de televisie brengt soms programma's die kinderen beter niet kunnen zien.

Spraak naar tekst
Met spraakherkennings-software is het mogelijk de pc te bedienen zonder een muis of toetsenbord aan te raken. Een pakket als FreeSpeech 98 van Philips stelt de gebruiker in staat tegen een computer aan te praten.
Computer krijgt vaste plaats
In bijna de helft van de Nederlandse huishoudens staat een pc. Het percentage gezinnen dat een computer bezit, zal nog verder toenemen. Voor de komende jaren wordt alleen al bij de thuiscomputers op een verkoop van minimaal 750.000 stuks gerekend.
Leuker werken op Apple
In een handomdraai kan je desktop het mooiste kunstwerk worden met de fraaiste kleurencombinaties door gebruik te maken van het goedkope, maar in ons land vrijwel onbekende programma Kaleidoscope.
Groei games-verkopen
De totale markt voor games is in de eerste helft van dit jaar gestegen met 52 procent naar bijna ƒ125 miljoen. Vooral de nieuwe generatie van spelcomputer-software doet het momenteel prima.

Kids Paspoort Internet
Kinderen kunnen vaak verbluffend gemakkelijk hun weg op Internet vinden. Ze laten zich niet afschrikken door het jargon dat de webwereld overheerst. Ook al begrijpen ze nauwelijks Engels.
Win ƒ10.000 met PC Idee
Bedenk een oorspronkelijk idee dat het gebruik van de pc leuker of nuttiger maakt. En doe mee aan de wedstrijd om de PC Idee '99 Trofee. Dagblad De Telegraaf houdt deze competitie samen met Davilex Software.
Robbert Hoeffnagel:
"Dochterlief is een beetje verdrietig. Ze mag niet meedoen. Te jong. En dat vindt ze niet eerlijk. Ze had dat tot nu toe niet zo expliciet gezegd, maar ineens werd het duidelijk."

Jan Lepeltak:
"Als beginnend scholier kreeg ik ooit van mijn grote broer voor Sinterklaas een chemiedoos. De korte handleiding was ik al snel kwijt waarna een periode van echt experimenteren aanbrak."
Technologie-trends '99: alles wordt 3D
Sneller, krachtiger en goedkoper. Dat is de jarenlange trend in de pc-wereld. En volgend jaar zal niet anders zijn. Maar 1999 wordt wel een opwindend jaar. De sleutelwoorden zijn DVD, thuis-netwerken, 3D video en 3D geluid.
Slimme toetsenborden
Surfen kan best lastig zijn: terugbladeren, vooruitbladeren, terug naar de homepage gaan, opnieuw een pagina oproepen, een tekst vinden, de volgende 'link' kiezen.

Veilige monitors
Wie veilige, milieuvriendelijke en energiezuinige computerapparatuur wil hebben, moet letten op het TCO '99-certificaat. TCO '99 is de nieuwste, herziene vorm van TCO '95 en TCO '92.


©1998 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer