Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé

Het grote beroepsopleiding-onderzoek:

De mbo'er naar het buitenland

Wie jong is, is avontuurlijk. Een waardevol vakdiploma - vooral op de niveaus 3 en 4 - wordt overal gewaardeerd. Wie naar het buitenland wil, moet een aantal hobbels en kuilen nemen, maar neemt zijn of haar gouden handen mee.

Sinds een aantal jaren wordt er druk gewerkt aan een lijst waarop nauwkeurig te zien is wat diploma's in den vreemde waard zijn. Naast een vakdiploma is natuurlijk vereist dat iemand die over de grenzen wil werken, ook de taal van dat land goed spreekt. En dan niet alleen de huis-, tuin- en keukentaal, maar ook en juist de vaktaal.

Wie de sprong wil wagen, doet er goed aan daarvoor een specifieke cursus te volgen. Want gouden handen lossen geen discussies op!
Ga nooit in den blinde op pad. Oriënteer je vooraf ter plekke om te zien of er behoefte bestaat aan een vakman of vakvrouw van jouw soort.

En wees in het buitenland bereid te starten op een plek beneden je niveau. Een vreemde baas kijkt een vreemde kat graag even uit de boom. Kwaliteit drijft ook daar snel genoeg boven.

 

Het onderzoek:

Word je BBL'er of BOL'er?
Het diploma op zak
Verschil in karakter
Allochtonen ambitieuzer
Snel een baan vinden
Door naar hogere opleiding
Gewilde werknemers
Werkgevers: minder flexibel
Sterk stijgende salarissen
Fabeltjes over zorg
Werken onder je niveau
Werkzoekenden redelijk gelijk
Bewust gekozen voor opleiding
Gevecht om verplegers
De MBO'er naar het buitenland

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.