De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Vitesse komt gelukkig
weg tegen FC Utrecht

door Sieb oostindie

   
 

ARNHEM - Soms zit het mee, soms zit het tegen. Vitesse had zaterdagavond het fortuin aan zijn kant met de 1-0 zege op FC Utrecht. De Arnhemmers konden weinig afdwingen, maar zagen verdediger Zwaanswijk tien minuten voor tijd zijn eigen doelman Wapenaar passeren met een fraaie kopbal. "Als je op zo'n manier, met zo'n sofgoal, voor de derde keer op rij verliest, is het flink balen", treurde de keeper. Na drie uitduels mag de ploeg, die volgende maand in tegenstelling tot Vitesse Europa ingaat, het van nu af aan ook weer in de eigen, vernieuwde, Galgenwaard proberen. Misschien dat Utrecht daar de tegenwind kan omdraaien.

Qua potentieel is Vitesse veel verder. Ronald Koeman beschikt over een 'rijkere' selectie dan Frans Adelaar. Niettemin keken de Gelderlanders vooral in de spiegel wat betreft het mislopen van de UEFA cup ten gunste van Utrecht. "We hebben het tenslotte zélf weggegeven met de 2-2 in de laatste speelronde tegen Sparta. Met een zege waren we als vierde geeïndigd en had iedereen gezegd dat we het ondanks een tumultueus seizoen knap hadden gedaan. Maar op het moment dat we er moesten staan, verzaakten we. Dan kun je alleen maar naar jezelf kijken", zei Dejan Stefanovic, die voor dit seizoen denkt te kunnen mikken op een plek in de top 5.

De vijfde plek van FC Utrecht was vorig seizoen goud waard en daarom kwam er al een spion uit Graz om de ploeg te ontleden. Nog voor de rust had hij een kladblok vol geschreven. De Oostenrijker noteerde een uitroepteken achter de naam van Shew-Atjon. De linksback werd links en rechts voorbijgesneld door Tijjani Babangida. Omdat de verdediger al na een kwartier een gele kaart kreeg voor hands, greep Adelaar snel in. De coach bracht Dave van den Bergh in, waardoor Tom van Mol zich over de snelle Nigeriaan kon gaan ontfermen. Vanaf dat moment hadden de gasten Vitesse onder controle.

Hoewel Vitesse, met een gedreven Theo Janssen in de gelederen, beter speelde, bleven de ploegen in evenwicht. "Tot het strafschopgebied van Utrecht liep het niet slecht. Daarna kwamen we er niet aan te pas. Er zat weinig verrassing in ons aanvalsspel", signaleerde Ronald Koeman. Dat kwam niet alleen omdat er vanaf de vleugels met Babangida en Mustapha weinig bruikbaars aangeleverd werd, maar ook omdat er geen enkele cohesie was met het centrum Peeters en Amoah daarachter.

Hoewel ze pas afgelopen donderdag hun rentree hadden gemaakt in het tweede elftal van Vitesse, gooide Koeman daarom Victor Sikora en Didier Martel nog een half uur voor de leeuwen. Dat de coach wilde winnen onderstreepte hij later nogmaals door Beukering voor Peeters te laten opdraven. De jongeling stond er nog nauwelijks in toen Theo Janssen een lange bal richting het strafschopgebied van Utrecht verzond. Zwaanswijk passeerde zijn uitgelopen keeper meesterlijk met het hoofd: 1-0.

"Eigenlijk was het een typische 0-0 wedstrijd. Eén moment hadden wij het geluk aan onze kant. Daarom moeten we blij zijn dat we toch nog winnen", vond Koeman, die in de eindfase snel het hazenpad had gekozen toen er rellen uitbraken en het publiek notabene vlak langs de zijlijn angstig de aftocht blies.

De rellen waren een slechte voorbode voor PSV-Galatasaray, dat ook in het Gelredome dient te worden afgewerkt. "Je moet afwegen, wat er kan gebeuren als je het stillegt", zei arbiter Braamhaar. "Zolang je doorgaat, focussen de meeste mensen zich normaal gesproken op de wedstrijd. Er zijn hier op dit gebied eerder problemen geweest, ook met Turkse supporters. Dus dat punt is bekend".

Een woordvoerder van de politie mocht later uitleggen dat het 'waarschijnlijk zo'n 60 Utrecht-supporters' waren geweest die in het Vitesse-vak voor de problemen hadden gezorgd. Terwijl de stoelen door de lucht vlogen, koesterde Vitesse de drie punten. Dat het een mooie (tweede) klassering op de ranglijst opleverde bleek gisteren een extra aardigheidje voor de Arnhemmers.

Vitesse - FC Utrecht 1-0 (0-0). 79. Zwaanswijk 1-0 (e.d.). Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 24.000. Gele kaart: Van der Schaaf, Peeters (Vitesse), Shew Atjon (FC Utrecht).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.