De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
---
Elite Model Look 
Voorpagina Telegraaf
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslag 

 E L I T E    M O D E L    L O O K   2 0 0 1 

Nederlandse meisjes in top 3 bij Elite Modellook
RIANNE GAAT HET MAKEN

door Marjolein Hurkmans

"Ik dacht alleen maar: ooooooooooooo... ikke?" Rianne Ten Haken is haar emoties nog niet helemaal de baas, amper een half uur nadat de jury van de Internationale Elite Modellook haar tot de allermooiste uitriep van maar liefst 60 deelneemsters. De tranen staan nog steeds in haar blauwe ogen. En in die van Elite Amsterdam-directeur Renate Huisman, die pas anderhalf jaar de scepter zwaait over het gerenommeerde modellenbureau en nu al haar inspanningen zo glansrijk ziet beloond. Want niet alleen won Rianne de hoofdprijs, het andere Nederlandse meisje; Femke Lakenman behaalde een derde plaats!

FOTO: Rianne, het nieuwe internationale gezicht.

Rianne was halverwege zaterdag, de dag van de finale, even helemaal van de kaart. Er vielen wat tranen en het beginnend model werd liefdevol opgevangen door collega Femke in het damestoilet. De brandende zon waarin ze een hele tijd had gewacht en de oplopende spanning, flink opgepord door de internationale fotografen die plotseling allemaal wilden dat ze even met het model uit hun land op de foto ging, werd haar even te veel. "Ik had last van mijn maag", zegt ze later. "En dan al die mensen die plotseling gingen zeggen dat ik zou gaan winnen. Ik dacht bij mezelf 'hou toch je mond. Dat zeggen jullie tegen iedereen'. Het is nooit een seconde in me opgekomen dat ze gelijk konden hebben."

Maar dat hadden ze dus wel. De jury, bestaande uit Elite-directeur John Casablancas, ontwerper Antonio Berardi, kapper Michel Dervyn en de topmodellen Aurelie Lavvaret, Hilary Herman, Linda Vojtova, Natasha Livak, Norchene Cherif, Sarina Arnold en Wendy Dubbeld (het Nederlandse meisje dat in 1998 de internationale finale won!) waren het roerend eens met de Elite-directeuren uit de diverse deelnemende landen die ook hun mening mochten geven: Rianne wordt het nieuwe internationale gezicht!

Dat ze inderdaad spetterde tijdens de finale op de catwalk op het strand was daarbij leuk meegenomen, want in feite was de beslissing welk meisje zou gaan winnen toen al lang genomen. "Alle meisjes worden gedurende de week al beoordeeld door de directeuren van de modellenbureau's", legt Wendy Dubbeld uit.

Foto: Rianne (r) en Femke samen op de catwalk.

"Zij schrijven allemaal de meisjes op van wie ze denken dat ze het in hun land goed zal doen. Dat is heel verschillend. In Amerika houdt men bijvoorbeeld van hele glamoureuze meisjes, Parijs wil ze heel dun en in Duitsland mogen ze weer wat molliger zijn. Er kan er maar een de finale winnen, maar veel meer meisjes zullen het vanaf nu druk hebben met modellenwerk."

Op de dag van de finale zelf komt dan nog eens in de officiële jury bij elkaar. Alle deelneemsters moeten zich dan presenteren zonder make-up en op blote voeten.

"We willen zien hoe ze er naturel uitzien en hoe ze lopen. Dat kun je het beste beoordelen als ze geen schoenen aan hebben, dan zie je precies hoe hun benen staan, of ze mooie kuiten hebben en een natuurlijke elegantie", aldus Wendy. In feite wordt na die bijeenkomst al besloten wie er 's avonds zal gaan winnen.

FOTO: Femke Lakenman wordt beoordeeld door de internationale jury.

"Ik vind het heel belangrijk om ook met de meisjes te kunnen praten", vervolgt Wendy. "Je karakter is namelijk ook heel belangrijk. Je hebt niks aan een prachtig uiterlijk als je verder geen prettig mens bent om mee samen te werken en overal piercings laat zetten. Wie deze wedstrijd wint, krijgt een tweejarig contract, dus je moet als modellenbureau wel op zo'n meisje kunnen rekenen."

Ze is pas 15 en zo ziet ze er ook uit, als we haar na de verkiezing in de kleedkamer spreken. "Mamma, houd jij mijn bloemen even vast", zegt ze, "heb je eindelijk een keer een mooie bos." Met gevouwen benen en in een zachtroze gebloemd bloesje zit ze in een plastic stoel. "Ik blijf hier tot woensdag en dan ga ik terug naar school", zegt ze stellig. "Dat is geen grootspraak. Ik ga echt eerst het VWO afmaken. Misschien dat ik af en toe in de vakanties wel een keer als model zal werken, maar dan moet ik er wel tijd voor hebben. Mijn opleiding mag niet de dupe worden van het modellenwerk."

We herinneren haar eraan dat Yfke Sturm, momenteel een supermodel en enige jaren geleden net als Rianne de winnares van de internationale modellenlook, dat indertijd ook riep; uiteindelijk toch besloot zich fulltime op het werk te concentreren en nu een van de best betaalde modellen ter wereld is. "Nou en", is het laconieke commentaar.

FOTO: Een van de modellen wordt onder handen genomen door de kappers.

Riannes deelname aan de wedstrijd was eigenlijk totaal onverwacht. In eerste instantie zou alleen de Nederlandse deelneemster Femke naar Nice gaan, maar op het allerlaatste moment belde het Parijse hoofdkantoor naar Elite Amsterdam om te vragen of ze Rianne ook konden sturen. Een fotograaf had haar foto's laten zien en ze waren bijzonder onder de indruk. Binnen twee dagen moest er toestemming van de school komen om de lessen te verzuimen, koffers worden gepakt en tickets gekocht.

In feite woont Rianne net over de Duitse grens. Ze is Nederlandse en zit op een Nederlandse school (overigens dezelfde waar ook al ooit Daphne Deckers haar diploma haalde), maar woonde ook enkele jaren in Portugal. "Ze heeft veel van de wereld gezien. Ze zal het wel aankunnen", denkt haar trotse vader. Riannes moeder kan het allemaal nog niet zo bevatten: "Ik denk dat dit een droom is en dat ik zo wakker zal worden."

Zondag vertrokken 57 meisjes naar hun geboortelanden, een leuke ervaring rijker en misschien met een contract in hun zak. Sommige met aanmerkelijk kortere haren dan ze een week eerder arriveerden. Rianne blijft nog tot woensdag. Zij is verzekerd van een contract, net als Femke en de Chileense Renate Ruiz, de nummer twee. Alle drie zullen zij de komende twee jaar minstens een miljoen dollar gaan verdienen. Daar staat Elite garant voor.

Fotografie: Anko Stoffels

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.