Eerste zege Alkmaarders op lastig Sparta
Oscar Moens redt
image van AZ

door Peter Brink

ALKMAAR - Niets is wat het lijkt in de Alkmaarderhout. Groot was de ontlading bij AZ na de 3-0 zege op Sparta. De eerste punten waren binnen en het publiek was uitzinnig. Schijn bedriegt echter. Het was aan doelman Oscar Moens en aan het gebrek aan scorend vermogen bij Sparta te danken dat de punten in de Hout bleven.

AZ-trainer Henk van Stee houdt van duidelijkheid. Vandaar dat hij de dagen na de 1-0 nederlaag bij Vitesse met zijn spelers filosofeerde over de te volgen tactiek tegen Sparta. Na tegen De Graafschap met twee spitsen te hebben gespeeld en bij Vitesse met slechts één puntspeler, koos de Rotterdammer voor een 'extreem aanvallend' concept. Robin Nelisse en Ali Elkhattabi waren de centrale spitsen en de ouderwetse vleugelspelers Dries Boussatta en Max Huiberts mochten als buitenste middenvelders gelukkig weer wat dieper spelen.

AZ moest winnen, speelde de hele wedstrijd één-tegen-één, maar had met name de eerste helft veel moeite met een aanvallend Sparta. Gelukkig reikte arbiter Ben Haverkort de helpende hand door al na drie minuten een strafschop te geven. Nelisse knalde raak (1-0). Daarna waren het de gasten die via goed positiespel en een dynamische Nourdin Boukhari kansen creëerden. Doelman Oscar Moens bleek de grootste sta-in-de-weg voor de Rotterdammers. "Moens werd wel eens als flierefluiter bestempeld, maar ik ken hem alleen maar als een superprof", sprak zijn trainer Henk van Stee lovend.

De voormalige banneling ging als een held van het veld en betaalde het vertrouwen dat Van Stee in hem stelde dubbel en dwars terug. De lijnkeeper redde na 23 minuten een 'Panenka-penalty' van Nourdin Boukhari met een superreflex. Ook voorkwam hij bijna zekere treffers van Michel Langerak, Boukhari en Anders Nielsen. Na afloop kreeg Moens een warme handdruk van Sparta-trainer en ex-bondscoach Frank Rijkaard, de man die de 28-jarige goalie ooit liet debuteren als international. "Heerlijk om zo je sportieve revanche te pakken", wist de keeper die tegen de DSB-groep nog een rechtszaak heeft lopen over de uitbetaling van zijn imagecontract.

"Boukhari nam op het Maritiem-toernooi ook zo'n Panenka-strafschop. Ik dacht dat doet-ie nooit meer. Dus ik naar de hoek. Ik lag al op de grond toen de stift over me heen kwam, met een uiterste reflex kon ik hem nog wegstompen. Gelukkig maar, want goed speelden we zeker niet. Ik kan echter niet elke week zo goed keepen, dus de spelers zullen toch wat beter moeten gaan voetballen."

In een matige tweede helft liep AZ toch nog schijnbaar eenvoudig weg van Sparta. Max Huiberts scoorde uit voorzetten vanaf de achterlijn (Boussatta en Jan Kromkamp) tweemaal en werd tot 'Man van de Wedstrijd' uitgeroepen. Niet is echter wat het lijkt in de Alkmaarderhout.

AZ-Sparta 3-0 (1-0). 3. Nelisse 1-0, 58. Huiberts 2-0, 72. Huiberts 3-0. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 6057. Gele kaart: Bouchiba (Sparta).