De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Tien voor Ajax

door Valentijn Driessen

   
 

ROTTERDAM - Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Er was wat overredingskracht voor nodig, maar uiteindelijk liet Ajax-trainer Co Adriaanse zijn oren hangen naar de realisten binnen de club en zie; de knappe overwinning in Glasgow tegen Celtic kreeg gistermiddag in de Rotterdamse Kuip een prachtig vervolg. Finishend met tien man, want Hatem Trabelsi kreeg onterecht rood, boekte Ajax een schitterende en terechte 2-1 overwinning tegen de gedoodverfde landskampioen Feyenoord.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Van der Vaart toont zijn blijdschap na zijn prachtige treffer tegen Feyenoord. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
Overigens kunnen bij het laatste wel een paar forse vraagtekens geplaatst worden. Feyenoord kon geen enkele indruk maken tegen de Amsterdammers en gezien de dip bij PSV is het volledig terecht om Ajax in het rijtje titelkandidaten op te nemen.

Het kan snel verkeren in de voetballerij. Welgeteld tweemaal negentig minuten. Maar daar is natuurlijk wel wat aan vooraf gegaan. Gisteren wierp trainer Adriaanse zich op als geestelijke vader van het succes omdat hij had ingegrepen in het spelsysteem van Ajax. "We waren een gevangene van ons eigen aanvallende spelconcept met buitenspelers. Omdat het (inter)nationaal niet altijd houdbaar bleek, moest iemand ingrijpen en diegene was ik."

Het verhaal klopt, maar er is wel het een en ander aan voorafgegaan. Na de deceptie thuis tegen Celtic, die uiteindelijk leidde tot uitschakeling voor de Champions League, is Adriaanse door de directie van Ajax op het matje geroepen. "De mededeling was simpel: 'je dagen zijn geteld tenzij je gaat winnen. Hoe maakt ons niet uit'."

Daarop is Adriaanse gaan puzzelen en hoe meer spelers, vooral vleugelaanvallers, afvielen hoe beter de stukjes van de puzzel pasten. Het toeval hielp een handje want nadat Heerenveen-Ajax werd verboden, bood in Berlijn de Italiaanse kampioen AS Roma zich aan als sparringpartner. Tegen Batistuta & Co kon Adriaanse mooi met z'n nieuwe systeem experimenteren.

Intussen hadden de spelers al verzocht om een systeem met meer vastigheid en zekerheid. Toen Adriaanse daarmee voor de dag kwam, en dus luisterde naar de spelersgroep ging er nog net geen gejuich op. Het verklaarde de wil en gretigheid van de spelers om tegen AS Roma een goede prestatie neer te zetten. Uiteindelijk werd met 2-1 verloren, maar met een kleine aanpassing kon iedereen zich vinden in de nieuw te bewandelen weg.

Adriaanse leverde de pij van idealist in voor die van overleveraar.Her en der lieten Ajacieden in de top wat geluiden horen om de trainer te laten weten dat het ernst was met hun waarschuwingen. Ook nog aan de vooravond van het duel in Glasgow tegen Celtic. Daar kwam de ommekeer volgens spelers als Fred Grim, Ferdi Vierklau en Zlatan Ibrahimovic. "Winnen geeft vertrouwen en dat ontbrak daarvoor."

De leiding van Ajax werd na de zege tegen Celtic verweten nauwelijks blij te zijn. Maar hoe konden ze anders? Door tactische blunders en pure zelfoverschatting in de eerste wedstrijd in de Amsterdam ArenA had Ajax de Champions League gemist tegen een bijzonder middelmatige tegenstander.

In ieder geval hebben de signalen vanuit de Ajax-top hun uitwerking niet gemist en daar was het iedereen om te doen geweest bij Ajax.

Vooralsnog is het gebeurd zonder iemand op te offeren. Adriaanse is wakker geschud, wijs geworden en heeft zich gevoegd naar de normen die gelden bij een topclub. Hij heeft zelfs z'n trainingsintensiteit verminderd en houdt de arbeids-rustverhouding beter in de gaten. Tot genoegen van de spelers die er vaak dwars doorheen zaten als de wedstrijd nog moest beginnen of zo scherp trainden dat ze elkaar blesseerden.

De gereedliggende scenario's met een tussenpaus (Jan Olde Riekerink?) en een ruil volgende zomer (Frank Rijkaard-Olde Riekerink?) en de toevoeging van een nieuwe assistent (Johan Neeskens?) blijven dankzij de winstpartijen tegen Celtic en Feyenoord voorlopig even achter slot en grendel. Maar Ajax moet wel blijven winnen.

Overigens dient Adriaanse in de tussentijd geen rare dingen roepen. Zo zei hij zich niet verantwoordelijk te voelen voor het miljoenverlies bij Ajax vanwege het mislopen van de Champions League. Hij is als trainer gewoon volledig medeverantwoordelijk zoals dit ook geldt voor zijn aandeel in de eerste twee overwinningen in topwedstrijden sinds z'n aantreden bij Ajax.

Hoewel de spelers de zekerheid nog niet kregen van hun coach zien zij geen van allen in waarom van de ingeslagen weg af te wijken. "Het hangt af van de beschikbare spelers, de tegenstander en of je uit of thuis voetbalt", verklaarde Adriaanse. "Dit past ons het best en ik zou niet weten waarom we hier vanaf moeten stappen", oordeelde de opgeleefde André Bergdolmo. Samen met de sterke Ferdi Vierklau had de Noorse international het Feyenoord-duo Jon-Dahl Tomasson en Pierre van Hooijdonk stevig in de tang.

Met Cristian Chivu als leider van achteruit en Trabelsi en Maxwell van de flanken schakelde Ajax bij balbezit razendsnel over op de aanval. Continu creëerde Ajax een overtalsituatie op het middenveld. Kansen kwamen er via Wamberto, Shota Arveladze en Nikos Machlas, maar doelpunten bleven mede door goed keeperswerk van Jurek Dudek uit. Zijn Ajax-collega Fred Grim hoefde alleen wat balletjes op te rapen.

Na een uur spelen kwam Ibrahimovic de hardwerkende, maar ongelukkig spelende Machlas aflossen. Vier minuten later scoorde de Zweed z'n eerste treffer in dienst van Ajax en was begrijpelijkerwijs door het dolle heen. Zlatan bewees achttien minuten later nogmaals ten onrechte buiten de basis te worden gelaten. Een wilde bal uit de defensie nam hij schitterend aan op z'n borst, draaide goed weg, gebruikte z'n lichaam en zond de bal knap de ruimte in, waarheen Rafael van der Vaart op weg was. De Heemskerker bleef fysiek knap overeind tegen de sterke Ferry de Haan en zette hem zelfs opzij. In een schitterende run richting het doel hield de jeugdinternational z'n hoofd koel. Technisch en tactisch volmaakt promoveerde hij zijn rush tot Ajax' tweede treffer.

De Amsterdammers speelden toen al bijna een kwartier met tien man vanwege het wegsturen van Trabelsi. Na geel voor rust kreeg hij nogmaals geel na een charge op Ebi Smolarek. De Pool vloog door de lucht hoewel hij niet werd geraakt door de Tunesiër. Het deerde Ajax nauwelijks. Bijkomend voordeel betrof de komst van verdediger Johnny Heitinga, 17 jaar jong en een grote belofte voor de toekomst. Hij maakte het debuut van z'n leven. "Alleen scoorde ik altijd in m'n dromen; ditmaal kreeg ik geel. Maar een mooier debuut is niet denkbaar."

En eentje geheel volgens Ajax-traditie. In een wedstrijd die gewonnen werd. Zoals het hoort bij de club uit Amsterdam. Ook als is het tegen een favoriet, Feyenoord.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.