De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israël verbijsterd na
aanslag op militairen

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - In Israël is geschokt gereageerd op een aanval van twee gewapende Palestijnen op Marganit, een militaire buitenpost in de Gazastrook, waarbij na een uiterst chaotisch vuurgevecht drie Israëlische soldaten en de twee Palestijnen om het leven kwamen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
De Palestijnse leider Jasser Arafat (m.) inspecteert met een automatisch wapen in de hand de resten van een door Israëlische jagers vernielde Palestijnse politiepost in de Gazastrook. (Foto: REUTERS)
Een vergeldingsaanval met F16- en F15-gevechtsvliegtuigen op Palestijnse politieposten in de Gazastrook en de Westoever heeft daarna het Israëlische moreel niet kunnen opvijzelen.

Net zo min als Israëlische invallen in Ramallah, waar tanks granaten afvuurden op het plaatselijke politiebureau en Tulkarem, waar de politiepost door Apache-helikopters werd vernield. De vraag hoe het zo professioneel geachte Israëlische leger in Marganit zo simpel overvallen kon worden, brandt op ieders lippen.

Het Israëlische leger heeft inmiddels een onderzoek ingesteld, waarbij naast de vraag hoe de twee met automatische geweren en handgranaten bewapende Palestijnen zaterdagnacht de post bij Gush Katif binnen konden sluipen, wordt gekeken naar de mogelijkheid of één of meer van de drie Israëlische slachtoffers in de verwarring door 'eigen vuur' werd gedood.

Duidelijk is in ieder geval dat de twee Palestijnen, Hisham Aboe Jamus (24) en Amin Aboe Hatab (26) door een derde man naar de post zijn gebracht. Mogelijk heeft deze man de actie gefilmd, zodat die later voor propaganda gebruikt kan worden.

De mannen hebben twee hekwerken doorgeknipt voor ze de buitenpost om drie uur 's nachts konden bereiken. Op 20 meter afstand openden ze het vuur op twee bewakers, waarvan één probeerde snel hulp te halen. De Israëli's waren zo door de aanval verrast, dat ze in eerste instantie dachten met veel meer aanvallers van doen te hebben.

Onduidelijk is nog voor wie de Palestijnse aanvallers werkten. Israël zegt dat ze aan de Fatah-beweging van Jasser Arafat zijn verbonden, het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina heeft de actie echter ook geclaimd.

Hoofdkwartier

Voor Israël staat vast dat Arafat niets doet om dergelijke aanvallen tegen te gaan. Vandaar dat de uitgezochte doelwitten deel uitmaakten van de infrastructuur van de door Arafat geleide Palestijnse Autoriteit. De Israëlische jagers bestookten doelen als het hoofdkwartier van politie in Gazastad, het bureau van de Palestijnse militaire inlichtingendienst en het politiebureau in Dir-El-Balah in de Gazastrook en het politiebureau in Salfit op de Westoever.

Volgens Palestijnse bronnen zijn bij die aanvallen een dode en elf gewonden gevallen. Het vijf verdiepingen tellende politiebureau in Gazastad zou compleet zijn ingestort. In Ramallah vielen drie gewonden, waaronder een jong meisje dat een granaatscherf in haar hoofd kreeg.

Er waren dit weekeinde nog meer doden te betreuren. Gisterochtend werden twee joodse kolonisten in hun auto neergeschoten op de weg tussen Jeruzalem en de nederzettingen bij Modi'in. Later op de dag werd in het noorden van Israël, langs de zogenoemde 'groene grens' tussen Israël en de Palestijnse gebieden, een Israëlische trucker doodgeschoten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.