De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  "Mugabe laat blanke
boeren wegpesten"

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - President Robert Mugabe van Zimbabwe wil alle 4600 blanke boeren vóór de verkiezingen van volgend jaar via een schrikbewind uit het land wegkrijgen. Dat blijkt uit geheime documenten waar Britse media de hand op hebben weten te leggen.

De geheime opdracht van Mugabe's regeringspartij ZANU-PF is getiteld 'Operatie Geef op en Vertrek'. Uit de stukken blijkt dat de operatie moet worden uitgevoerd door Mugabe's zogenaamde oorlogsveteranen, die daarvoor rijkelijk beloond zouden worden. Boeren zouden net zolang moeten worden lastiggevallen en geestelijk onder druk gezet tot hun bedrijven ontwricht raken en ze het land de rug toekeren.

De Britse minister van Sport, Richard Caborn, heeft vanwege de onrust onder de boeren en het Zimbabwaanse verbod aan de BBC om in het land te filmen, de nationale cricketbond van Engeland en Wales opgeroepen af te zien van sportwedstrijden in Zimbabwe, een voormalige Britse kolonie.

Het land verkeert in crisis sinds februari 2000, toen militante zwarten die zichzelf oorlogsveteranen noemden, blanke boerderijen begonnen te bezetten omdat meer land aan de zwarte meerderheid zou moeten toekomen.

De blanke boerenbond heeft gewaarschuwd dat door de onlusten in het rijke landbouwland voedseltekorten zullen ontstaan. Want behalve de blanke eigenaren worden ook de zwarte landarbeiders van boerderijen verjaagd. Hun aantal loopt in de vele duizenden.

Niet alleen onder de blanke boeren, maar ook onder de overige 36.000 blanken met een Brits paspoort heerst verwarring en wanhoop. Zij hebben van de Zimbabwaanse regering te horen gekregen dat zij hun Britse paspoort dit jaar moeten opgeven in ruil voor een paspoort uit Zimbabwe. Het dilemma is groot, omdat de Britse Hoge Commissaris heeft laten weten dat het opgeven van het Britse staatsburgerschap betekent dat zij niet meer in aanmerking komen voor consulaire hulp.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.