De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Illegale houseparty
Moerdijk schoongeveegd

door Cees Jansen en

   
 

MOERDIJK - Een enorme politiemacht van 650 man heeft zaterdagmiddag in Moerdijk een illegale houseparty schoongeveegd. Het feest, bezocht door duizenden dansliefhebbers, was pal tussen twee chemische fabrieken van Shell georganiseerd. Nooit eerder kwamen er in West-Brabant zoveel agenten van de Mobiele Eenheid (ME) op de been.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 61kb)
Luchtopname van het terrein Shell Moerdijk waar zaterdag een illegale houseparty werd gehouden. (Foto: ANP)
Na langdurig nachtelijk overleg door de lokale autoriteiten werd in de ochtenduren het politieleger in stelling gebracht om een einde te maken aan het dans- en drugsfestijn op het levensgevaarlijke industrieterrein.

Nadat de naar schatting drieduizend bezoekers vergeefs met pamfletten waren gesommeerd om weg te gaan, ging de ME rond vier uur in de middag over tot actie.

De ontruiming van het braakliggende bedrijfsterrein verliep rustig. De meeste houseaanbidders veelal onder invloed van xtc-pillen en drank pakten zonder morren hun biezen. De politie arresteerde zestien jongeren wegens beledigingen en het negeren van een politiebevel. Verder werd geluidsapparatuur in beslag genomen in een poging de organisatie achter de houseparty te traceren en om te voorkomen dat het feest elders zou worden voortgezet.

Files

Het wegverkeer ondervond grote hinder van de ontruiming. Tijdens de ruim acht uur durende afsluiting van een deel van de rijksweg A17 en de toegangswegen tot het industrieterrein, liepen automobilisten op de naburige A16 onder de brandende zon vast in kilometerslange files.

Burgemeester Henk den Duijn van Moerdijk had vrijdagnacht de noodverordening voor het gebied in werking gesteld vanwege de enorme veiligheidsrisico's. "Onder en boven het terrein liggen pijpleidingen met chemicaliën die bij brand levensgevaarlijk zijn", motiveerde hij zijn ingrijpen. Verder was volgens de autoriteiten sprake van grote geluidsoverlast voor het nabijgelegen Klundert. Ook werd gevreesd voor verstoring van de openbare orde en gevaar voor de volksgezondheid vanwege het ontbreken van toiletten.

Voor de autoriteiten kwam de illegale houseparty als een volslagen verrassing. Schijnbaar spontaan was de horde jongeren vrijdagavond bij het Shell-terrein neergestreken. De bezoekers, onder wie houseliefhebbers uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië, hadden elkaar via het internet en mobiele telefoons opgetrommeld.

Met enkele wegblokkades probeerde de politie de toestroom nog diezelfde nacht te stuiten. De situatie dreigde volledig uit de hand te lopen toen een 26-jarige man uit Den Haag dwars door de afzetting reed en een politieman schepte. Een collega van de lichtgewonde agent trok zijn pistool en loste een schot in de richting van de auto van de Hagenaar. De man werd opgepakt wegens poging tot doodslag en zware mishandeling.

De politie trad in Moerdijk niet op tegen andere strafbare feiten, zoals veelvuldig en openlijk gebruik van harddrugs. Ook werden de auto's van de toegestroomde jongeren niet gecontroleerd terwijl hun wagenpark volgens de politie veel weg had van een autokerkhof.

Een deel van de bij Moerdijk weggestuurde jongeren probeerde zaterdagnacht in Den Bosch en in Engelen opnieuw een feestje te bouwen. Ook deze illegale dansfestijnen werden door de politie afgeblazen.

Populair

Illegale houseparty's zoals dit weekeinde in Moerdijk, Veerse Meer, Den Bosch en bij het Engelenmeer, worden volgens de bezoekers in heel Europa gehouden. Bij de zogeheten Teknival-bijeenkomsten worden enkele dagen van tevoren via internet en mobiele telefoon uitnodigingen verstuurd. Dj's komen er spontaan op af met hun geluidsapparatuur.

De ondergrondse danscultuur (underground dance) is een fenomeen dat eind jaren tachtig, begin jaren negentig hoogtijdagen beleefde. Jongeren die de commercialisering en professionalisering van de dance- en housescene beu waren, organiseerden vanaf die tijd hun eigen feestjes, zoals zaterdag in Moerdijk.

In 1999 werden dergelijke party's ook al gehouden in het Rotterdamse havengebied. "Er is altijd een beweging geweest die vond dat house gratis zou moeten zijn", weet G. van Veen, dance-organisator van Club Risk en housekenner van het eerste uur. "Dat zijn de sub-undergrounders die waarschijnlijk in Moerdijk aanwezig waren."

De politie maakte dit weekeinde een einde aan drie illegale houseparty's. In Moerdijk leidde dat tot de grootste moeilijkheden. De politie in Den Bosch beëindigde in de nacht van zaterdag op zondag een illegale houseparty's op de Zuiderplasweg. Enkele uren later startten ongeveer zeventig mensen een houseparty bij het Engelenmeer. Agenten maakten ook aan dit feest snel een einde.

Een vierde houseparty, opgezet door ongeveer 2000 feestgangers die waren weggestuurd in Moerdijk, op recreatieterrein De Piet bij het Veerse Meer werd tot gisteravond gedoogd omdat de politie onvoldoende mankracht had om tegen de feestgangers op te kunnen treden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.