DEN HAAG - Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) start een diepgaand onderzoek naar de omstreden wao-uitkering van ruim zeven ton voor Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn. VVD-bewindsman gaat tot op de bodem uitzoeken of de toegekende wao kan worden teruggevorderd van de inmiddels op vrije voeten gestelde misdadiger.
"Dit tart natuurlijk elk gevoel van rechtvaardigheid," aldus Hoogervorst, die met "uitpuilende ogen" het nieuws over de wao-uitkering vernam. "Het is natuurlijk merkwaardig dat Nederland jarenlang bizarre wetgeving heeft gehad, waardoor dit mogelijk was. Dat is nu gelukkig verleden tijd."
Haken en ogen
Volgens Hoogervorst zijn er wellicht nog voldoende haken en ogen aan de toekenning van de uitkering. "Zo is er volgens mij ook geen sprake geweest van keuringen en herkeuringen in de afgelopen jaren, wat wel wettelijk is verplicht. Alle aspecten worden daarom door ons op een rijtje gezet," stelt Hoogervorst.
Ferdi E's advocaat Wim Anker heeft voor de moordenaar van de ontvoerde en vermoorde ex-Ahold-topman met terugwerkende kracht een wao-uitkering aangevraagd wegens psychische ongeschiktheid. Volgens VVD-Kamerlid Wilders is dit "de wereld op zijn kop"."Je kunt toch niet stellen dat deze man tijdens zijn detentie grote sociale problemen heeft gehad?", zegt Wilders.
Wilders wil verder dat Hoogervorst nagaat of de vrouw van Ferdi E., een kunstenares die onlangs ook over de affaire een boek heeft geschreven, tijdens de gevangenschap een bijstandsuitkering heeft ontvangen. "Als zij inderdaad een bijstandsuitkering heeft gekregen dan zou dat verrekend kunnen worden met de zeven ton van Ferdi als ze tenminste nog getrouwd waren. Verder moet volgens Wilders gekeken worden of Ferdi E. op dit moment een bijstandsuitkering heeft aangevraagd. Die zou in zijn ogen moeten worden geweigerd of worden stopgezet.
Het CDA heeft inmiddels opheldering geëist van minister Korthals (Justitie). Kamerlid Rietkerk vindt dat het nationale veiligheidsgevoel met het verstrekken van de wao-uitkering op het spel wordt gezet.
"Het is merkwaardig dat een onderzoek van het Pieter Baancentrum voor de aanvraag van een wao-uitkering kan worden gebruikt," zegt Rietkerk. "Ook wil ik opheldering of het geld voor de advocaat, die door de Nederlandse Staat is betaald, kan worden teruggevorderd van Ferdi E."
Losgeld
Rietkerk meent dat naast de Staat ook de familie Heijn beslag zou moeten leggen op het nieuwe vermogen van Ferdi E. "Een deel van het losgeld is nog steeds niet terug. Bovendien kan ik me ook voorstellen dat de de nabestaanden smartengeld eisen van Ferdi E. voor wat hij hen heeft aangedaan," aldus Rietkerk.
Volgens de politici kan het onder de nieuwe wetgeving niet meer gebeuren dat een misdadiger een wao-uitkering met terugwerkende kracht opstrijkt. Het was de Groningse rechtbank die bepaalde dat Ferdi E. op grond van oude wetgeving ook de dertien jaar dat hij in de cel zat recht heeft op een uitkering. Het bedrag van ruim 700.000, een sloridige 50.000 per jaar, exclusief de wettelijke rente, zou inmiddels op zijn rekening zijn bijgeschreven.
PvdA-Kamerlid Smits vreest dat er weinig meer te doen valt aan de wao-uitkering voor Ferdi E.. "De rechter heeft hier een uitspraak gedaan en daar kun je als politicus nog maar weinig aan doen. Hoe zuur ik dat ook vind. Daarom hebben wij ook voor het wet gestemd waardoor dit nu niet meer mogelijk is," meent Smits. "Misschien dat Hoogervorst kan nagaan waarom er geen hoger beroep is aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank."
Helft naar fiscus
Moordenaar Ferdi E. hoeft er niet op te rekenen dat hij de beschikking krijgt over ruim zeven ton netto. Vast staat dat ook de fiscus een deel van het vermogen zal opeisen. Hoeveel precies, hangt volgens belastingdeskundigen af van de vraag welke wetgeving van toepassing is in de situatie van E. Volgens het oude belastingstelsel zou de kidnapper 45 procent moeten afstaan, terwijl volgens de nieuwe tarieven 52 procent van het totaalbedrag naar de schatkist terugvloeit. Over het resterende deel is mogelijk vermogensbelasting verschuldigd. Daarnaast bestaat er nog een kans dat inkomsten die E. in de gevangenis genoot, bijvoorbeeld voor betaalde werkzaamheden die hij achter de tralies verrichtte, worden verrekend. Ook gaat het ministerie van Justitie mogelijk de advocaatkosten die aan E.'s raadsman mr. W. Anker werden vergoed, nu op E. verhalen. Het gaat daarbij naar schatting om een bedrag van meer dan een ton.
Helft 7 ton naar fiscus
Moordenaar Ferdi E. hoeft er niet op te rekenen dat hij de beschikking krijgt over ruim zeven ton netto. Vast staat dat ook de fiscus een deel van het vermogen zal opeisen. Hoeveel precies, hangt volgens belastingdeskundigen af van de vraag welke wetgeving van toepassing is in de situatie van E.
Volgens het oude belastingstelsel zou de kidnapper 45 procent moeten afstaan, terwijl volgens de nieuwe tarieven 52 procent van het totaalbedrag naar de schatkist terugvloeit. Over het resterende deel is mogelijk vermogensbelasting verschuldigd.
Daarnaast bestaat er nog een kans dat inkomsten die E. in de gevangenis genoot, bijvoorbeeld voor betaalde werkzaamheden die hij achter de tralies verrichtte, worden verrekend. Ook gaat het ministerie van Justitie mogelijk de advocaatkosten die aan E.'s raadsman mr. W. Anker werden vergoed, nu op E. verhalen. Het gaat daarbij naar schatting om een bedrag van meer dan een ton. |