KATOWICE - Wie de prachtige Cubaanse volleyballers voor het eerst van dichtbij ziet bewegen, denkt dat ze onverslaanbaar zijn. Dat dachten enkele jonge Nederlandse volleyballers ook bij de openingswedstrijd van de World League-finale. Pas na drie kwartier ontdekte Oranje de kwetsbaarheid van de zwarte atleten. Vanaf dat moment werd het een echte wedstrijd waarin Cuba met kunst en vliegwerk de vierde set wist te winnen (20-25, 18-25, 26-24, 25-27).

|
Richard Schuil slaat de bal over het Cubaanse blok. (Foto: Ronald Hoogendoorn)
|
Volstrekt begrijpelijk, dat ontzag voor de Cubaanse volleyballers. Ze springen bijna over het net heen, slaan waanzinnig hard en beleven een volleybalwedstrijd als een swingend feest. Neem Leonel Marshall, een buitenaanvaller om je aan te vergapen. Tussen de balwisselingen door sluipt hij soepeltjes door het veld. Maar wanneer zijn spelverdeler hem bedient, schiet het zwarte lichaam naar de bal als een panter naar zijn prooi. Een fraaie combinatie van snelheid en kracht.
Leonel Marshall scoorde tegen Nederland in vier sets 27 punten. Maar Richard Schuil, de meest productieve aanvaller aan de andere kant van het net, maakte slechts twee punten minder. Zijn slagbeweging is trager en zijn lange lichaam komt niet zo hoog van de grond. Maar wat betreft effectiviteit doet de ranke Nederlander dus weinig onder voor de Cubaanse superatleet. En wanneer de andere oranjeklanten hun niveau halen, zoals in de derde en vierde set, zijn ze ook niet veel minder productief dan de gemiddelde Cubaan.
Het verjongde Nederlandse team is echt nog niet zo ver als de Caribische grootmacht, maar tijdens de eerste wedstrijd in Katowice bleek toch weer dat er muziek zit in de spelersgroep van Bert Goedkoop. "We zijn slecht begonnen en met name de jongeren haalden hun niveau niet", analyseerde de bondscoach na afloop. "Daar is niets aan te doen, want ze stonden voor de eerste keer tegenover Cuba. Dit is een zure les omdat je later in de wedstrijd constateert dat we ook hadden kunnen winnen."
Goedkoop doelde op de haperende start van spelverdeler Nico Freriks en buitenaanvaller Jochem de Gruijter, de vervanger voor de geblesseerde Guido Görtzen. "Jochem heeft zich goed hersteld", zag Bert Goedkoop. "Als ik hem wissel, heb ik niets meer aan hem. Dan leer ik hem niet kennen. Dat geldt ook voor Nico Freriks. Wanneer ik hem naar de kant haal, leert hij niets meer en kom ik niet meer over hem te weten."
Voor Oranje is winnen deze week niet het hoogste doel, de groep moet vooral een schat aan ervaring op doen. "Wanneer we nog twee wedstrijden zo spelen, ben ik tevreden", vertelt Goedkoop. "Ook al heb ik nu goed de pest in dat we die vijfde set niet haalden. Gezien de ontwikkeling van de wedstrijd hadden we die gewonnen."
Twee setpoints kreeg Oranje in de staart van de vierde set. Maar door een paar mislukte opslagen en een domme fout van Sander Olsthoorn ging het feest niet door. Ook aanvoerder Reinder Nummerdor kende een ongelukkig slot van de wedstrijd. Hij sloeg een bal twee centimeter buiten de lijnen en liet op matchpoint een opslag lopen die twee centimeter binnen de lijnen plofte. Balend deed de jonge captain zijn verhaal. "In de tweede en derde set waren we gelijkwaardig. Het begin was echter veel te gespannen. Die lui springen verschrikkelijk hoog en dan lijkt het alsof ze twee klassen beter zijn. Maar dat is echt niet zo."
Poule E:
Nederland-Cuba 1-3 (20-25, 18-25, 26-24, 25-27)
Rusland-Italië ???????
Poule F:
Joegoslavië-Frankrijk 2-3 (25-18, 31-33, 26-28, 25-21, 11-15)
Brazilië-Polen ??????