De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van alles
mis met
'Swiss Miss'

door Jon Visbeen

   
 

LONDEN - De tranen bleven achterwege, de treurnis was er niet minder om. Met Martina Hingis is het goed mis, getuige haar wanvertoning tegen de Spaanse Virginia Ruano Pascual, die haar naar de afgrond leidde en haar er uiteindelijk ook instortte: 4-6, 2-6. Wimbledon 2001 is dus al beroofd van de nummer één van de wereld voordat het toernooi goed en wel op gang is gekomen. Met alle respect voor de reeds 27-jarige, goedwillende middenmoter uit Madrid, maar het draaide allemaal om Hingis, nog steeds de nummer één van de wereld, hoewel zij sinds de Australian Open in 1999 geen grandslamtoernooi meer heeft weten te winnen. Welke waarde moet dan nog gehecht worden aan die toppositie van 'Swiss Miss', die het tennis voorlopig ruim een dikke maand de rug toekeert?

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
De Spaanse Virginia Ruano Pascual, die Hingis klopte. (Foto: AP)
Een hoge waarde, want zo werkt het ranglijstsysteem bij de vrouwen nu eenmaal. Over langere periodes bekeken levert het fenomeen uit Trubbach, inmiddels een 'twen', gewoonweg de meest constante prestaties. Alleen draait het in de tennissport om de vier 'majors' en daarin gaat het al lange tijd stukken minder met de naar grote titels hunkerende Zwitserse. De beste moet het beste spel juist daar laten zien. Op Wimbledon 2001 had ze niet eens een faire kans. Ruim een week geleden schoot de tendinitis in haar onderrug. Met man en macht en vooral met moeder Melanie Molitor aan haar zijde werd aan het herstel gewerkt. Acupunctuur hielp echter ook al niet, waardoor Martina Hingis ongetraind aan haar kortstondige Wimbledon-avontuur moest beginnen. "Ik kon niet bewegen, zoals ik dat wilde. Tegenwoordig kom je daar niet meer mee weg. Ruano Pascual heeft er in elk geval goed van geprofiteerd. Ik hoopte tegen beter weten in, dat ik fitter aan Wimbledon had kunnen beginnen. Maar goed, het is achter de rug. Ik neem nu voorlopig rust om straks met frisse moed aan het hardcourtseizoen te beginnen", aldus Hingis, die zelfs een enigszins opgeluchte indruk achterliet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Martina Hingis zit er verslagen bij. (Foto: EPA)
Op de bloedhete openingsdag Wimbledon kon moeiteloos doorgaan voor Wimblezon verscheen Martina Hingis met een strak pakje met lange mouwen op de baan. Modieus, maar veel te warm op een on-Engels hete dag. Evenals haar blessure deed ze het onaangename omhulsel af als een vervelend incident en niet meer dan dat. De werkelijke oorzaken liggen inderdaad ook dieper. Na haar nederlaag in de halve finales van Roland Garros tegen Jennifer Capriati kwam het hoge woord er voor het eerst uit. "Momenteel is zij de beste speelster ter wereld, hoewel ik nog steeds op die positie sta. Ik kan dat systeem ook niet veranderen", gaf zij de Amerikaanse, op Wimbledon onderweg naar haar derde grandslamtitel, alle krediet.

Het steekt de Zwitserse, die grossiert in 'gewone' toernooioverwinningen, dat het juist op het 'moment suprême' niet lukt. Twee jaar geleden verloor zij op Wimbledon ook al in de eerste ronde. Destijds was een ontketende Jelena Dokic verantwoordelijk voor een schrobbering (6-2, 6-0). Deze nederlaag was daarmee niet te vergelijken, maar het is wel toevallig, dat de blessure aan de vooravond van een 'major' (Wimbledon) opdoemde. Haar passie voor de sport, die zij zo koestert, is al een poosje vergelijkbaar met de fervente vegetariër, die een T-bonesteak krijgt voorgezet. Daarom is het een juiste beslissing voor de schitterende stiliste om een rustpauze in te lassen. Want tegenover het geweld van de Williams-zussen, Jennifer Capriati en niet te vergeten Lindsay Davenport blijft het een lust voor het oog om Hingis te zien tennissen.

Dan moet het evenwel zowel fysiek als tussen de oren in orde zijn. Martina Hingis, als achttienjarige al goed voor vijf grandslamkampioenschappen, is toe aan een revisie. Samen met haar mama, met wie zij de laatste tijd trouwens een haat-liefdeverhouding schijnt te hebben, zal ze diep moeten nadenken over de toekomst. En misschien beter nog zonder Melanie Molitor. Martina Hingis is inmiddels twintig. Tijd om op eigen benen te gaan staan en te proberen zo veel mogelijk te genieten van de sport, die haar bergen plezier en geld heeft gebracht, maar die voor de technisch briljante speelster de laatste maanden in een nachtmerrie is veranderd. Hopelijk krijgt het vrouwentennis na de windstilte een herboren Hingis te aanschouwen. Al is het alleen maar om een tegenwicht te vormen voor het opstomende Amerikaanse krachttennis.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.