De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Wensenlijst te
hoog gegrepen

Van onze Telesportredactie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 22kb)
Wim van Hanegem stapt op als trainer van Sparta. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
ROTTERDAM - Wim van Hanegem zal niet verder gaan als trainer van Sparta. Het afscheid van Ali Elkhattabi, Dennis de Nooijer, Humphrey Rudge en het dreigende vertrek van David Mendes da Silva kan niet voldoende worden opgevangen door de club. Weliswaar komen Elbekay Bouchiba, Regi Blinker en wordt John Nieuwenburg voor nog een jaar van Ajax gehuurd, maar het verzekerde allerminst een zorgeloos Spartaans verblijf in de KPN Eredivisie komend seizoen. Evenmin als Sparta binnenkort rondkomt met Feyenoord over de huur van aanvaller Thomas Buffel. "En een seizoen als afgelopen half jaar wil ik liever niet meer meemaken."

"De selectie is gewoon te smal", weet Van Hanegem. "Als er iets gebeurt met een speler dan zitten we direct in de problemen." Kwalitatief en kwantitatief. "Valt bijvoorbeeld onze spits Bram Marbus weg dan hebben we geen alternatief. Misschien zou er later in de voorbereiding nog wat bijkomen of tijdens het seizoen, maar dat werkt niet. Voetbal moet volgens mij op een bepaalde manier gespeeld worden en daar tracht je zo snel mogelijk mee te starten. Vandaar wilde ik een volledige selectie bij elkaar hebben bij aanvang van de eerste training op 14 juli."

Van Hanegem gaf dit ook regelmatig te kennen in gesprekken met technisch directeur Dolf Roks en Cees van de Boer, die de trainer in februari wist over te halen Sparta in de eredivisie te houden. "M'n verlangens waren trouwens niet extreem hoor. Ik heb wat spelers doorgegeven die transfervrij waren en waarvoor alleen salaris betaald hoefde te worden."

Algemeen directeur Hennie Beijer: "We konden Van Hanegem geen garanties geven dat er voor 14 juli nog een of twee spelers bij zouden komen. Gezien de licentievoorwaarden zaten we aan het plafond van onze begroting en moest er dus elders inspanningen verricht worden om geld los te krijgen. Maar of dat zou lukken?"

Om elkaar niet langer in onzekerheid te laten, hakten partijen gisteren de knoop door. Van Hanegem: "Aan de andere kant vind ik het wel jammer. Het houdt je toch bezig, je hebt ideeën over hoe je wil voetballen en je bent benieuwd of het lukt als er een paar bijkomen en vanaf het begin van de voorbereiding aanwezig zijn."

Sparta opteerde voor een eventuele verkoop van Mendes da Silva of Nordin Boukhari, die het nodige geld in het laatje zouden brengen. Maar dat is het paard achter de wagen spannen, vond Van Hanegem. "Ze passen goed in de manier waarop we willen voetballen en je wordt niet sterker als je hele goede spelers van de hand doet, die de club juist verder kunnen brengen. Later zijn ze misschien nog veel meer geld waard en dan profiteert niet Sparta maar een andere club daar financieel van."

Overigens waren beide partijen financieel al rond en ging het zuiver om de invulling van de selectie. "Voor het geld had ik direct ja moeten zeggen. Daar was niets mis mee. Maar als de selectie op orde zou zijn, had ik het zelfs voor niets willen doen. Ik ken mezelf echter en weet dat het heel vervelend wordt als ik iedere dag met tegenzin naar Sparta ga. Dat hou ik niet lang vol en zal dan alsnog vertrekken. Vandaar dat ik vorige week heb laten weten dat stoppen bij Sparta onder de huidige omstandigheden het beste voor beide partijen is."

Van Hanegem heeft niets achter de hand. Wel is het een publiek geheim dat hij ooit nog eens als trainer aan de slag zou willen in Engeland. "Maar er zijn geen contacten. In de nacompetitie meldde AEK Athene zich. Of ik me even snel wilde melden in Antwerpen want daar zat de voorzitter te wachten. Maar ik laat me niet opjagen, zeker toen niet want we waren met Sparta nog niet veilig. Is dus niet doorgegaan." Zo snel als Van Hanegem moest komen, zo snel sturen ze je als trainer ook weer weg in een land als Griekenland. Vandaar richt Van Hanegem zich voorlopig op z'n televisiewerk als analist bij Canal+ en gaat Sparta op zoek naar een nieuwe oefenmeester, die op 14 juli de eerste training moet leiden.

Over de positie van Dolf Roks wordt later een beslissing genomen. Hij deed in februari een stap terug als hoofdtrainer en werd assistent en nam even later het takenpakket van de vertrokken technisch-directeur Leo Steegman waar. Zou Van Hanegem blijven dan zou ook de constructie stand houden. Het is bekend dat Roks graag een technische functie bekleed, maar niet meer als direct betrokkene bij het eerste elftal.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.