De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Claimemissie KPN is
voorlopig van de baan

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - De claimemissie van KPN is (voorlopig) van de baan. Het telecomconcern concentreert zich voorlopig op de verkoop van niet-kernactiviteiten en kostenbesparingen om zo de schulden te verlagen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
De aandeelhouders KPN worden de laatste tijd danig op de proef gesteld.
Verder blijft KPN de mogelijkheden onderzoeken voor een fusie of een alliantie met een collega telecombedrijf, zo heeft het concern gisteren meegedeeld.

Officieel heet het dat KPN 'op dit moment' niet het voornemen heeft om kapitaal aan te trekken via een claimemissie. Dat bericht was gisteren echter al voldoende om de koers van het aandeel op de Amsterdamse effectenbeurs fors te doen stijgen. Na een hoogste notering van EUR6,59 sloot KPN op EUR6,19, dat was een winst van nog net geen eurokwartje.

Analisten waren gisteren echter weinig te spreken over het summiere persbericht, dat KPN voorbeurs de deur uitdeed. "Dat communiqué hadden ze ook twee weken geleden, toen de eerste berichten over een mogelijke claimemissie in de wereld kwamen, al kunnen verstrekken. In plaats daarvan lieten ze al die tijd beleggers in het ongewisse door alleen maar te zeggen dat 'alle opties' om te komen tot een schuldenreductie worden open gelaten. De koers van het aandeel is intussen volledig ingestort. De KPN-top heeft hiermee de aandeelhouders een zeer slechte dienst bewezen", zegt Bert Siebrand, analist bij SNS Securities.

Volgens de analist hebben KPN-topman Paul Smits en zijn financieel expert Maarten Henderson zich door die slechte communicatie intussen 'onsterfelijk belachelijk' gemaakt bij beleggers en analisten. "Als zij twee weken geleden bij de publicatie van de kwartaalcijfers meteen met een duidelijk verhaal waren gekomen, waarbij een claimemissie werd uitgesloten en met een charismatisch verhaal nog eens duidelijk de strategie was toegelicht, dan hadden zij enige rust kunnen creëren. In plaats daarvan lieten ze de zaak op zijn beloop, met de desastreuze koersval tot gevolg. Nu komen ze met een summier berichtje waarin je meer kijkt naar wat er niet in staat dan wat ze wel te melden hebben." Want als de gesprekken over samenwerking/fusie op niets uitlopen dan staat de optie van een claimemissie weer wijd open, zo bleek uit een toelichting van een KPN-woordvoerder.

Ook bij Van der Hoop Effektenbank spreken analisten van een 'gemiste kans', zij het dat er wel sprake is van 'enige opluchting' omdat de druk van een claimemissie nu weg is.

De hoop is nu gevestigd op de wat KPN zelf noemt 'intensieve gesprekken' om te komen tot een alliantie of een fusie. Grote kanshebber daarbij lijkt het Belgische Belgacom te zijn. Maar ook andere namen, waaronder die van het Spaanse Telefónica (waarmee KPN al eerder onderhandelingen over samenwerking voerde, maar die op het laatste moment afketsten) genoemd.

Hoewel de Belgische overheid en KPN hebben verzekerd dat de onderhandelingen over samenwerking nog in een zeer pril stadium zijn, lijkt enige haast voor beide partijen toch wel geboden. KPN omdat het zo snel mogelijk iets aan de balanspositie moet doen, Belgacom op zijn beurt omdat het nu bij de zeer lage beurskoers van KPN een fors eisenpakket op tafel kan leggen.

"Met iemand die met de rug tegen de muur staat is het nu eenmaal gemakkelijker onderhandelen dan met iemand die er financieel gezond voor staat", meent Siebrand. "Mocht de koers echter weer aantrekken dan kunnen de kaarten weer anders komen te liggen. Dan kan Belgacom minder hoog van de toren blazen."

Belgacom, dat in België al 'de redder van KPN' wordt genoemd, verkeert in een financieel zeer gezonde positie: de onderneming heeft nauwelijks schulden. KPN, die tegen een schuldenlast van meer dan EUR23 miljard aan hikt, kan door een fusie met de Belgen zijn positie in één klap sterk verbeteren. Dat betekent weer een beter rapportcijfer door de ratinginstituten als Standard & Poor's en Moody's, wat tot uiting komt in betere leningsvoorwaarden door kredietverstrekkers.

Uit marketingoogpunt is een fusie met Belgacom voor KPN op korte termijn niet van zoveel belang. Het Belgische bedrijf voegt maar weinig extra's toe: het heeft zijn activiteiten vooral geconcentreerd op België, waar KPN nu ook al actief is. Na het samenvoegen van beide bedrijven zou men kunnen overgaan tot verkoop van een aantal (mobiele) activiteiten (Ben, Orange). Eind volgend jaar zou de nieuwe combinatie de schuldenlast tot ongeveer de helft kunnen reduceren. Daarna zou KPN/Belgacom een aantrekkelijke overnamekandidaat voor grote concerns als Deutsche Telekom kunnen zijn, denkt Siebrand.

Analisten vragen zich overigens wel af wat de eventuele rol is geweest van de commissarissen Dudley Eustace en Ton Risseeuw bij het opstellen van het nu verstrekte summiere communiqué. Deze twee, als het om problemen gaat door de praktijk gepokt en gemazelde ex-bestuurders (Risseeuw bij Getronics, Eustace bij Philips), houden zich nu bijna twee weken veel intensiever met de dagelijkse gang van zaken bij KPN bezig. "Daar hoort investor relations dus kennelijk niet bij", aldus een van hen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.