De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Baggeroorlog is monopoly over rug van werknemers
   
 

AMSTERDAM - Een soort monopoly-spel van vier concerns die over en weer zetten doen om een vette kluif binnen te halen. Zo typeert FNV Bouwvoorzitter Roel de Vries de baggeroorlog die momenteel gaande is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Vandaag mogen de HBG-aandeelhouders duidelijk maken naar welke fusiepartner hun voorkeur uitgaat. (Foto: ANP)
Vandaag mogen de aandeelhouders van de Hollandsche Beton Groep (HBG) zich uitspreken. "Zolang wij maar geen Boskalis worden", zegt een HAM-medewerker die anoniem wil blijven bezorgd. "We hebben helemaal niets met die gasten."

Met stijgende verbazing volgde De Vries de afgelopen tijd de berichtgeving over de vermeende baggeroorlog. Een soap die bij hem de vraag opriep 'hoe voelen de bijna 40.000 werknemers van deze bedrijven zich?'. "Wordt er voldoende rekening gehouden met hun belangen of telt alleen de koers van het aandeel op de beurs?"

Dat de aandeelhouders een sleutelrol gaan vervullen staat ook voor de voorzitter onomstotelijk vast. "En dat vind ik buitengewoon triest. Vooral voor de werknemers", zegt De Vries.

Volgens hem heeft Joop Janssen van bouwer Heijmans de aandeelhouders van HBG "een vette worst voorgehouden, inclusief een premie van zo'n 60%. Maar het gaat toch ook om mensen. Het lijkt wel alsof topmanagers daar het geduld niet meer voor hebben. Dat je met consolidatie winst kan behalen, staat vast. Het is de manier waarop het gaat, die mij enorm stoort."

Vorige week kwam Heijmans als een duveltje uit een doosje met zijn voornemen om een bod uit te brengen op Neerlands grootste aannemer HBG. Was de goed renderende baggerpoot van HBG, HAM, net aan de tentakels van Boskalis ontsnapt door een joint venture met Ballast Nedam aan te gaan, komt Heijmans om de hoek zeilen. Inclusief de voorwaarde dat als zij op HBG bieden, Boskalis zijn eerder gedane bod van EUR570 miljoen op de HAM gestand doet. Geen fusie met Ballast Nedam Baggeren dus. En zo is het HBG-bestuur terug bij af.

De aandeelhouders, waarvan velen eerder al uitspraken gecharmeerd te zijn van het bod van de Papendrechtse baggeraar Boskalis, lijken de sleutel in handen te hebben. De Raad van bestuur van HBG zal, alle ambities ten spijt, vandaag wel naar ze moéten luisteren. "Ik betwijfel of de dam die ze hebben opgeworpen met de uitgifte van gecertificeerde aandelen het houdt", zegt De vries sceptisch. "Joop Janssen heeft met zijn bod naadloos ingespeeld op de gretigheid van de aandeelhouders."

Regiohoofd FNV Bouw Noud van de Rhee deelt de vrees dat de aandeelhouders voor het geld zullen kiezen. Daarmee zou de HAM gedwongen worden alsnog samen te gaan met Boskalis. "De cultuurverschillen tussen Boskalis en HBG zijn wel erg groot. Bij Boskalis zitten toch de wat wildere ondernemers terwijl HBG wat meer het trotse, conservatieve bedrijf is. Dat vind je ook terug in het personeelsbeleid. Het traject met Ballast is in die zin veel rustiger voor de werknemers."

Dat de perikelen veel onrust veroorzaken onder het personeel blijkt ook uit het belletje vanuit Azië van een anonieme HAM-medewerker. "Boskalis werkt heel veel met Russen omdat die goedkoper zijn. Er ligt hier ook een schip van hun. De communicatie loopt niet", zegt hij resoluut. "Er is iedere dag wel wat, echt het is hopeloos met die gasten. Er zitten 4 of 5 Nederlanders op dat schip en voor de rest alleen maar Russen. Als wij Boskalis worden, staan er dus heel wat baantjes op de tocht. Ook voor eerste en tweede stuurmannen. Wij gaan veel liever verder met Ballast."

Ook aan de bouwkant rijzen de twijfels. "Het is een beetje David en Goliath", zegt Van de Rhee over de ambities van de bouwer uit Rosmalen. "HBG is ruim twee keer zo groot als Heijmans. Dat is een enorme klus als je het hebt over de aansturing." "Bovendien is er nog helemaal niet geïntegreerd als je kijkt naar de vorige overname van Heijmans (IBC, red.)", zegt collega bestuurder Ton Rutten. "Dat zijn enorme knokpartijen. Vorige week hebben we pas een akkoord bereikt over een sociaal plan. Dat traject loopt niet zoals het behoort te lopen. Zeker niet in het midden-management. Als HBG daar nu overheen komt, ga ik me echt zorgen maken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.