De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN verrast beleggers
   
 

AMSTERDAM - Niks doen kan op de Amsterdamse beurs tegenwoordig ook al tot flinke koersstijgingen leiden. Het onder een zware schuldenlast zwoegende KPN was het gisteren die vriend en vijand gisteren verraste met een summier perscommuniqué, waarin werd aangekondigd (voorlopig) van iets af te zien waarop eigenlijk iedereen had gerekend: een claimemissie. Het telecomconcern, dat twee weken geleden bij monde van zijn financieel topman Maarten Henderson had aangekondigd 'alle opties open te houden' als het ging om mogelijkheden om de balanspositie te versterken, kwam nu doodleuk met de mededeling dat schuldreductie prioriteit heeft, maar dat het op dit moment niet in het voornemen om kapitaal aan te trekken via een claimemissie. En dat terwijl eigenlijk iedereen zat te wachten op het tijdstip van de claimemissie; dat er aandelen zouden worden uitgegeven stond voor veel beleggers eigenlijk al vast. Het bericht van KPN zorgde gisteren voor een, zij het kort, herstel van de ingestorte koers. Nu de druk van de ketel is en een forse verwatering van het resultaat (voorlopig) van de baan is, steeg de koers even naar EUR6,59, om later weer terug te zakken naar EUR6,07, dat was per saldo EUR0,23 beter dan vrijdag. Het sterke herstel van het eerste uur was niet in de laatste plaats te danken aan de kooporders van beleggers die short zaten. Beleggers die aandelen al verkocht hadden, maar ze op dat moment nog niet in bezit hadden. Door ze later, als er geleverd moest worden, tegen een nog lagere koers alsnog te kopen, dachten zij een flinke winst te kunnen behalen. Toen de koers gisteren begon op te lopen sloeg de schrik hen echter om het hart en gingen ze haastig tot het afdekken van hun posities over. Toen die eerste schrikreactie was weggeëbd en de kooporders wegbleven, zakte de notering van KPN al weer snel in tot vrijwel het slotniveau van vrijdag. Gevraagd was ook kabelbedrijf UPC. De koers steeg met EUR0,11 (4%) tot EUR2,86. De AEX sloot overigens, ondanks de vriendelijke stemming bij de opening op de Amerikaanse beurs, gisteren nauwelijks beter. Bij het sluiten van de handel noteerde de AEX 565,92, dat was 2,38 punten beter dan vrijdag.

"Er zijn de afgelopen weken teveel winstwaarschuwingen geweest. Dat maakt beleggers voorzichtig", stelde een handelaar. Gisteren was het weer Macintosh die nabeurs met een winstwaarschuwing kwam. De omzetten op de beurs bleven opnieuw beperkt.

Ondanks fusiegeruchten steeg de koers van ABN Amro slechts met een eurokwartje op tot EUR21.87. Op de Parijse beurs doet de laatste dagen het gerucht de ronde dat ABN Amro en de Franse Société Générale zouden willen fuseren. Beide banken zouden daarover al wekenlang op het hoogste niveau onderhandelingen voeren.

Voor analist Jaap Meijer van SNS Securities zou een fusie tussen de twee niet onlogisch zijn. "ABN Amro heeft altijd al gezegd een vierde thuismarkt in Europa te willen. En SG wil graag vaste voet in de Verenigde Staten (de tweede thuismarkt van ABN Amro, red.) krijgen."

Hoewel de analist meent dat een samengaan met SG binnen de strategie van de Nederlandse bank zou passen, denkt hij niet dat er veel financieel voordeel mee valt te behalen. "Bij dergelijke cross border fusies is er weinig kostenbesparing."

Op het hoofdkantoor van ABN Amro herhaalde een woordvoerder gisteren de reactie die zo langzamerhand bij deze gevallen standaard is geworden. "We geven nooit commentaar op marktgeruchten." En over het marktgerucht aangaande SG: "Het is niet de eerste keer dat dit rondgaat en dan druk ik me nog voorzichtig uit."

Philips komt waarschijnlijk deze week met mededelingen over de toekomst van PCC, de divisie waarin de mobiele telefoons zijn ondergebracht. Hoewel verkoop het meest aantrekkelijk is, acht Effectenbank Stroeve dat zoiets ook zal gebeuren niet erg waarschijnlijk.

Dit om de doodeenvoudige redenen dat er nauwelijks kopers zijn te vinden. Grote concurrenten als Nokia en Ericsson kampen zelf al met problemen. Stroeve denkt echter dat een reorganisatie niet veel zoden aan de dijk zal zetten omdat daarmee het gebrek aan schaalgrootte niet wordt opgelost. Het meest voor de hand ligt dan ook sluiting, zo stellen de analisten vast. Dat zal weliswaar een zware eenmalige last met zich meebrengen, maar die weegt op tegen de vooruitzichten van aanhoudende verliezen en een marginaal marktaandeel, stelt Stroeve. Philips sloot EUR0,15 hoger op EUR30,35.

Unilever maakte gisteren, vooruitlopend op de definitieve halfjaarcijfers die in augustus worden gepubliceerd, bekend dat voor het tweede kwartaal een winst per aandeel vóór goodwill en buitengewone posten wordt verwacht die ongeveer 5% hoger zal zijn dan vorig jaar. Daarmee zou het concern volgens eigen zeggen op koers liggen om te voldoen aan de eerder uitgesproken verwachting van een 'laag dubbelcijferige' groei van de winst per aandeel voor het gehele jaar. Beleggers 'honoreerden' dit met een onveranderde koers van EUR69.

Bij de verzekeraars moest Aegon EUR0,22 terug naar EUR32,58. De wetgever moet volgens de commissie Traas strengere eisen stellen aan de winstberekeningen van verzekeringsconcerns. De huidige cijfers zouden geflatteerd zijn, zo stelt men.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.